Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо лікарняний листок

Редакція БТ
Стаття

ЗАПОВНЮЄМО ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТОК

 

Підставою для оплати днів непрацездатності працівника є листок непрацездатності, який часто називають лікарняним листком або просто — лікарняним. Якщо його заповнено неправильно, то працівнику можуть відмовити у виплаті у зв’язку з хворобою, а роботодавцю — у відшкодуванні понесених витрат Фондом соцстраху з тимчасової втрати працездатності або Фондом соцстраху від нещасних випадків.

Сьогодні розглянемо докладно порядок заповнення лікарняного роботодавцем та нюанси, на які слід звернути увагу.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 1266 —

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 532

— Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом Міністерства охорони здоров’я, Мінпраці, Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності, Фонду соцстраху від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Інструкція про порядок видачі ЛН

— Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.11.2001 р. № 455.

 

Порядок видачі лікарняного листка

Листок непрацездатності (далі — ЛН) — це документ, що є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та для надання матеріального забезпечення застрахованій особі в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів. Форму ЛН затверджено спільним

наказом Міністерства охорони здоров’я, Мінпраці, Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності, Фонду соцстраху від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406. Порядок видачі ЛН установлено Інструкцією про порядок видачі ЛН.

Саме ЛН є документом, на підставі якого оплачується час тимчасової непрацездатності працівника: для основного місця роботи — оригінал ЛН, а для роботи за сумісництвом — копія ЛН*, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи (

частина перша ст. 51 Закону № 2240; п. 21 Порядку № 1266).

* Лікарняний за рахунок Фонду соцстраху від нещасного випадку оплачують на підставі оригіналу ЛН на тому місці роботи, де стався нещасний випадок. Докладніше див. статтю «Нещасний випадок на виробництві: як його слід оформити, щоб Фонд відшкодував витрати» // «БТ», 2008, № 9, с. 13.

Видача інших документів про тимчасову непрацездатність не допускається, крім деяких випадків, коли видають довідку, що є тільки підставою для звільнення від роботи, навчання тощо (

п. 1.2 Інструкції про порядок видачі ЛН).

Лицьовий бік

ЛН заповнюється медзакладом, зворотний бікза місцем роботи застрахованої особи.

 

Заповнення ЛН лікарем — на що звернути увагу роботодавцю?

Заповнення лицьового боку

. ЛН в амбулаторно-поліклінічних закладах видається лікуючим лікарем (фельдшером) переважно за місцем проживання чи роботи. Якщо працівник захворів поза місцем постійного проживання та роботи (наприклад, у відрядженні), ЛН видається за підписом головного лікаря, що засвідчується круглою печаткою медустанови у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю». Про це обов’язково проставляється позначка в медичних картках амбулаторного чи стаціонарного хворого (п. 3.8 Інструкція № 532).

Лицьовий бік

бланка ЛН заповнюється лікуючим лікарем або молодшим медичним працівником з медичною освітою. Порядок заповнення цієї частини лікарняного листка докладно прописано в Інструкції № 532.

Роботодавцю, приймаючи від працівника ЛН, на наш погляд, важливо звернути увагу на заповнення окремих реквізитів лицьового боку ЛН, зокрема на таке:

 

Реквізити

Пояснення

«Первинний»

чи «Продовження»

Наявність підкреслення слова

«первинний» чи «продовження». Якщо підкреслено «продовження», обов’язково має бути зазначено номер та серію попереднього ЛН, який продовжують. Оплату лікарняного з позначкою «продовження» здійснюють із 1-го дня за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП)

Назва і місцезнаходження закладу охорони здоров’я

Зазначають повністю та підтверджують штампом і печаткою закладу охорони здоров’я

«Для листків непрацездатності»

Дата видачі ЛН

Цифрою вказується число, після чого літерами — назва місяця і далі цифрою — рік

П. І. Б непрацездатного

Зазначають

повністю

Число повних років

Указують цифрами

Стать працівника

Підкреслюють

Місце роботи

Зазначають

повністю назву та місцезнаходження підприємства. Зверніть увагу, що назву місця роботи медпрацівник заповнює зі слів хворого працівника (п. 2.2 Інструкції № 532), тому дуже важливо поінформувати працівників про правильне написання повного найменування підприємства

«Діагноз первинний»

, «Діагноз заключний», «Шифр МКХ-10»

Лікар

указує виключно за письмовою згодою хворого. Тому ЛН без заповнення цих реквізитів вважається правильно заповненим

«Причина непрацездатності:

»

Обов’язково підкреслюють відповідну причину звільнення від роботи. Зверніть увагу, що пункти 2, 4 цього реквізиту виправленню не підлягають (

п. 3.3 Інструкції № 532)

«Перевести тимчасово на іншу роботу»

Лікар зазначає дату тимчасового переведення хворого на іншу роботу. Цей реквізит

обов’язково має бути засвідчено підписом голови ЛКК та круглою печаткою закладу охорони здоров’я

«Звільнення від роботи»

у першому стовпчику «З якого числа» дату видачі ЛН (число, місяць, рік) проставляють арабськими цифрами; — у другому стовпчику «До якого числа включно» дату продовження ЛН (число та місяць) указують літерами; — у четвертому стовпчику «Підпис та печатка лікаря» продовження або закриття ЛН підтверджується підписом та печаткою лікаря. Записи в ЛН, строк якого перевищує 10 календарних днів, або в разі лікування хворого у стаціонарному відділенні засвідчують підписами та печаткою лікуючого лікаря та завідуючого відділенням (п. 3.12 Інструкції № 532; п. 2.2 Інструкції про порядок видачі ЛН)

«Стати до роботи»

Зазначають

словами число та місяць, коли потрібно стати до роботи, посаду, прізвище лікаря. Усе це засвідчується підписом лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». Якщо непрацездатний продовжує хворіти, то підкреслюється «Продовжує хворіти» і проставляється номер нового ЛН. У новому ЛН обов’язково підкреслюють «продовження» і обов’язково вказують номер та серію попереднього ЛН. У разі смерті непрацездатного у графі «Стати до роботи» зазначають «помер» і дату смерті

 

Виправлення в ЛН

. У бланку ЛН допускається не більше двох виправлень (п. 4.5 Інструкції № 532). Виявлену помилку в тексті виправляють, а у графі «Примітка» підтверджують записом «Виправленому вірити», підписом лікуючого лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

Зверніть увагу, що зовсім не допускаються виправлення у графі

«Причина непрацездатності» лицьового боку пунктів 2 «професійне та його наслідки» та 4 «нещасний випадок на виробництві та його наслідки» (п. 3.3 Інструкції № 532).

Втрата ЛН

. У разі втрати ЛН оформлення дубліката ЛН здійснюється лікуючим лікарем за наявності довідки з місця роботи про те, що виплата за цим ЛН не здійснювалася. У верхньому правому куті ЛН ставиться позначка «дублікат» , у графі «Звільнення від роботи» одним рядком записується весь період непрацездатності. Цей напис засвідчується підписом та печаткою лікуючим лікарем та головою ЛКК. Про видачу дубліката ЛН здійснюють запис у медичній картці хворого, із зазначенням номера дубліката (п. 12 Інструкції № 532).

Оскільки дублікат ЛН видають лише стосовно тих ЛН, виплати за якими не здійснювалися, то при втраті оплаченого ЛН отримання його дубліката неможливе. Замість нього можна отримати лише

реєстр виданих документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність працівників підприємства (лист ФТВП від 26.11.2007 р. № 04-29-2541*).

* Докладніше див. матеріал «Якщо загублено листок непрацездатності — чи є право на лікарняні» // «БТ», 2007, № 51, с. 10.

 

Заповнення лікарняного роботодавцем

Для того, щоб не виникли проблеми із соцстрахівськими фондами, відповідальна особа роботодавця під час прийняття від працівника ЛН перевіряє правильність заповнення всіх необхідних реквізитів його лицьового боку.

Роботодавець заповнює зворотний бік ЛН

. Його умовно поділено на п’ять розділів.

Перший розділ

заповнюється табельником чи уповноваженою особою роботодавця. У ньому заповнюють такі дані: найменування підприємства, установи, організації; місце роботи працівника, його посада і табельний номер; період, протягом якого працівник не працював; неробочі дні, що припадають на період непрацездатності працівника; дату, з якої працівник фактично стає до роботи; підпис і П. І. Б. табельника чи уповноваженої особи тощо; дату заповнення цього розділу ЛН.

Другий розділ

заповнюється працівником відділу кадрів чи уповноваженою особою роботодавця на підставі трудової книжки та відомостей, що підтверджують право працівника на пільгове забезпечення допомогою. У ньому зазначаються дані про страховий стаж працівника підприємства на день настання тимчасової непрацездатності, чи належить працівник до тієї чи іншої пільгової категорії працівників, які мають право на отримання допомоги в повному розмірі незалежно від тривалості страхового стажу.

Нагадаємо, що страховий стаж на сьогодні визначають згідно зі

ст. 7 Закону № 2240.

Третій розділ

«Призначена допомога» заповнюється комісією із соціального страхування чи уповноваженою особою, на яку покладено призначення допомоги. У ньому зазначають:

— відсоток оплати;

— кількість належних до оплати днів;

— якщо працівнику відмовлено у виплаті лікарняних, зазначають причину цього;

— реквізити акта про нещасний випадок — якщо тимчасова непрацездатність настала внаслідок нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.

Нагадаємо, що рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг, у тому числі й оплату днів непрацездатності, приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування (

частина третя ст. 50 Закону № 2240). Рішення оформляють протоколом, форму якого затверджено постановою правління ФТВП від 26.10.2006 р. № 193.

Допомога по тимчасовій непрацездатності згідно зі

ст. 37 Закону № 2240 виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу на день настання страхового випадку.

Засвідчує цей розділ голова комісії із соціального страхування чи уповноважений.

Четвертий та п’ятий

розділи, як правило, заповнюють працівники бухгалтерії.

У

четвертому розділі «Довідка про заробітну плату» здійснюють розрахунок середньоденної (середньогодинної) зарплати відповідно до Порядку № 1266. Докладно про порядок розрахунку лікарняних див. у «Темі тижня» «Лікарняні» // «БТ», 2008, № 14, с. 32.

Цей розділ ЛН

можна не заповнювати, якщо розрахунок середньої зарплати здійснюється автоматизовано. При цьому достатньо додати до ЛН роздрукований розрахунок середньої зарплати, засвідчений підписами керівника та головного бухгалтера і печаткою (абзац третій п. 22 Порядку № 1266).

У

п’ятому розділі «Належить до виплати» наводять нарахування сум лікарняних за весь період непрацездатності.

 

Приклад

Працівник відділу збуту Муков І. І. (табельний номер 000222) хворів з 17.06.2008 р. до 26.06.2008 р., що підтверджує наданий 26 червня 2008 року ЛН (серія АВ № 123456).

Інформацію до першого розділу ЛН уносить табельник підприємства (Коваль О. П.).

Страховий стаж Мукова І. І. становить 10 років 2 місяці 3 дні.

Дані про страховий стаж працівника до другого розділу ЛН уносить працівник кадрової служби (Єфименко О. О.) та засвідчує їх своїм підписом.

Далі ЛН передають на розгляд комісії із соціального страхування. Страховий стаж працівника (10 років 2 місяці 3 дні) дає право на оплату лікарняного в повному обсязі. Рішення про оплату лікарняного за 7 робочих днів тимчасової непрацездатності в розмірі 100 % приймає комісія із соціального страхування, що зафіксовано у протоколі. Третій розділ ЛН заповнює голова комісії із соціального страхування (Ульянченко В. В.) та засвідчує внесені записи своїм підписом.

Після цього ЛН передають до бухгалтерії, де нараховують оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності (533,92 грн. за 4 робочі дні хвороби) та допомогу по тимчасовій непрацездатності за 3 дні (400,44 грн.). Відповідальний працівник бухгалтерії заносить ці дані до четвертого та п’ятого розділів ЛН.

Підписується ЛН керівником та головним бухгалтером підприємства.

Приклад заповнення зворотного боку ЛН наведено на с. 44.

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі