Теми статей
Обрати теми

Установчим документом ТОВ є статут, а не засновницький договір

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Установчим документом ТОВ є статут, а не засновницький договір

 

Дайте, будь ласка, відповідь на запитання, пов’язані зі статутом товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ):

— чи обов’язково складати засновницький договір учасників товариства, якщо всі питання можна відобразити у статуті товариства?

— як оформити зміну (збільшення) статутного фонду у зв’язку з придбанням основних засобів?

— в яких випадках може здійснюватися перереєстрація статуту ТОВ?

(м. Бровари Київської обл.)

 

1. Чи обов’язково складати засновницький договір учасників товариства, якщо всі питання можна відобразити у статуті товариства?

Ні, не обов’язково

.

Згідно зі

ст. 87 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, що викладаються письмово та підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження.

Установчими документами товариства є затверджений учасниками статут

або засновницький договір, якщо інше не встановлено законом (ч. 1 ст. 57 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 536-IV, далі — ГКУ).

Згідно зі

ст. 82 ГКУ установчим документом акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю є статут. Аналогічна норма міститься і у ст. 4 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства).

Таким чином, ТОВ для його створення не потрібно складати засновницький договір учасників, а необхідно мати статут товариства, підписаний усіма учасниками, який і є для таких підприємств установчим документом. Нагадаємо, що статут суб’єкта господарювання має містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір та порядок створення статутного та інших фондів, порядку розподілу прибутків та збитків, про органи управління та контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб’єкта, а також інші відомості, пов’язані з особливостями організаційної форми суб’єкта, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству (

ч. 4 ст. 57 ГКУ).

2. Як оформити зміну (збільшення) статутного фонду у зв’язку з придбанням основних засобів?

Відразу зауважимо, що власне факт придбання основних засобів товариством за свої кошти не є підставою для зміни (збільшення) розміру статутного фонду. Операції з придбання та вибуття оборотних і необоротних активів підприємства (у тому числі отриманих товариством як внесок до статутного фонду) ніяк не впливають на розмір статутного фонду.

Інша справа, якщо основні засоби придбаваються за рахунок додаткових (понад зафіксовані у статуті) внесків учасників товариства. У такому разі, щоб такі основні засоби не стали для підприємства безповоротною фіндопомогою, необхідно оформити збільшення статутного фонду шляхом внесення учасниками додаткових вкладів. Процедуру реєстрації змін до установчих документів урегульовано

Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755).

Перелік документів, які юридична особа має подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) держреєстратору для здійснення держреєстрації змін до установчих документів, наведено в

ч. 1 ст. 29 Закону № 755).

У разі прийняття рішення про збільшення статутного фонду ТОВ потрібно пам’ятати про вимогу, установлену

п. 6 ст. 144 ЦКУ, згідно з якою таке збільшення допускається тільки після здійснення всіма учасниками внесків у повному обсязі. Це єдине обмеження, яке висуває чинне законодавство у зв’язку з такою процедурою.

3. В яких випадках може провадитися перереєстрація статуту ТОВ?

Почнемо з того, що учасники мають право вносити до статуту будь-які зміни, що не суперечать чинному законодавству. Будь-які зміни до статуту підлягають реєстрації, для чого держреєстратору необхідно подати комплект документів, наведений у

ст. 29 Закону № 755.

Крім того, існує вимога про обов’язкову реєстрацію зміни відомостей, що містяться в статуті, а саме: зміна найменування товариства, складу учасників, розміру статутного фонду, зміна часток учасників, мети діяльності товариства та іншої інформації. Відповідно до

ст. 7 Закону про госптовариства підприємство зобов’язане в п’ятиденний строк повідомити держреєстратора про зміни, що відбулися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі