Теми статей
Обрати теми

Питання призначення та виплати допомоги сім’ям з дітьми

Редакція БТ
Постанова від 22.02.2008 р. № 57

Допомога при народженні дитини і по догляду

за дитиною до трьох років: стало зрозуміліше, як рахувати кількість дітей

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.02.2008 р. № 57

«Питання призначення та виплати допомоги сім’ям з дітьми»

 

Постанова

, що коментується, уносить зміни до двох документів:

Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751);

Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250.

Крім того, з дати набрання нею чинності

втрачає чинність постанова КМУ «Деякі питання призначення та виплати допомоги сім’ям з дітьми» від 11.01.2007 р. № 13, якою було затверджено Порядок призначення та виплати допомоги при народженні дитини і допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Порядок № 13).

Поява

постанови, що коментується, спричинена змінами в питанні виплати допомоги при народженні та допомоги по догляду за дитиною до трьох років, що відбулися з 1 січня 2008 року. Аналізуючи норми Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI, ми вже зазначали, що з цього року вказані допомоги як застрахованим, так і незастрахованим особам виплачуються на підставі Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII (раніше він поширювався тільки на незастрахованих осіб). У зв’язку з цим потреба в Порядку № 13 (що регулював виплату допомог застрахованим особам) відпала сама собою, а до Порядку № 1751 унесли зміни, поширюючи його дію і на застрахованих осіб, а також прописавши деякі моменти виплати цих допомог.

1. Допомога при народженні дитини

. Перш за все, у Порядку № 1751 тепер наведено нові збільшені розміри допомоги. Починаючи з цього року, як відомо, розмір допомоги залежить від того, якою по черзі народжується дитина, і Порядок № 1751 надає з цього приводу уточнення. Так, у п. 13 зазначено, що допомога визначається з урахуванням живонароджених та всиновлених дітей (ураховуючи померлих), котрі до народження дитини перебували на утриманні особи, якій призначається допомога, її чоловіка (дружини), крім дітей, переданих на виховання іншій особі, і повнолітньої дочки (повнолітнього сина) чоловіка, яких не було всиновлено дружиною. У разі народження двійнят чи більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною.

Отже, при народженні двійнят на одну дитину допомогу буде надано як на першу дитину (12240 грн.), а на другу — як на другу дитину (25000 грн.).

Якщо жінка народила другу дитину, але перша дитина народилася мертвою, то допомогу буде надано їй як на першу дитину. Якщо ж перша дитина народилася живою, але згодом померла, то наступна дитина для цілей виплати допомоги вважатиметься другою.

Допомога при народженні призначається

усиновлювачу, опікуну на кожну усиновлену (узяту під опіку) дитину в розмірі, установленому при народженні першої дитини. Це — незаконне нововведенням від Кабміну: незалежно від кількості усиновлених дітей допомога на кожну дитину у 2008 році виплачуватиметься в сумі 12240 грн.

Звернутися за допомогою можна

протягом 12 місяців з дня народження дитини, а в разі усиновлення дитини віком до одного року — не пізніше ніж через 12 календарних місяців після набрання чинності рішенням суду про всиновлення. Для отримання допомоги подаються такі документи (з пред’явленням паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу):

— заява за встановленою формою;

— копія свідоцтва про народження дитини;

— оригінал довідки, виданої ЗАГСом для призначення допомоги при народженні*;

* В окремих випадках за погодженням з Мінпраці допомогу може бути призначено на підставі дубліката цієї довідки (останній абзац нового п. 11 Порядку № 1751).

— якщо допомога призначається на другу чи наступну дитину, то подаються ще й довідка про склад сім’ї та копія свідоцтва про народження кожної дитини;

— якщо за допомогою звертається усиновлювач або опікун, то, крім зазначених документів, подається ще й копія рішення про всиновлення або про встановлення опіки.

У

п. 13 Порядку № 1751 наведено перелік випадків, коли припиняється виплата допомоги. Варте уваги, що в разі невідвідування матір’ю (батьком, усиновлювачем, опікуном) дільничного лікаря-педіатра, під наглядом якого перебуває дитина віком до одного року, адміністрація лікувально-профілактичного закладу повідомляє про це орган праці та соцзахисту за місцем проживання дитини. Це, очевидно, буде підставою для з’ясування органами соцзахисту, з якої причини мати (або інший член сім’ї, кому призначено допомогу) не показує дитину лікарю.

2. Допомога по догляду за дитиною до трьох років

. Почнемо з допомоги, що виплачується в більшому розмірі, ніж мінімальний. Нагадаємо, що для призначення допомоги в більшій сумі необхідно надати довідки про доходи всіх членів сім’ї за останні 6 місяців, а діють ці довідки також протягом наступних шести місяців. У зв’язку з цим у п. 19 Порядку № 1751 прописали: якщо через шість місяців нові довідки не буде надано одержувачем допомоги, то далі допомога виплачуватиметься виходячи з мінімального розміру.

Що стосується власне більшого розміру допомоги, то він визначається у вигляді різниці між: з 1 січня 2008 року — 50 %, з 2009 року — 75 %, з 2010 року — 100 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 грн.

Приватні підприємці мають право одержувати допомогу по догляду за дитиною до трьох років, тільки якщо в цей період вони не ведуть підприємницьку діяльність, і це має бути підтверджено довідкою з податкового органу.

Серед документів, що подаються до органу соцзахисту для виплати допомоги, наявні копія чи витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки для догляду за дитиною. Для найманих працівників приватних підприємців окремо прописали, що для них такий документ замінюється довідкою роботодавця, до якої за відсутності печатки додається копія свідоцтва про державну реєстрацію. Відповідно за наявності печатки нею просто візується довідка, видана підприємцем у довільній формі, копія свідоцтва суб’єкта підприємницької діяльності в цьому випадку не додається.

У

п. 23 Порядку № 1751 наведено перелік підстав для припинення виплати допомоги по догляду за дитиною до трьох років. Серед них: вихід особи, яка одержує допомогу, на роботу в режимі повного робочого часу; початок або відновлення підприємницької діяльності, позбавлення одержувача допомоги батьківських прав, відмова одержувача допомоги від виховання дитини, смерть дитини чи одержувача та інші випадки.

До уваги роботодавців,

які мають працівників, котрі перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років! Ще раз наголошуємо на важливому моменті: якщо такий працівник вийшов на роботу в режимі повного робочого часу чи оформив навчальну відпустку до закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років, про це у 5-денний строк потрібно повідомити орган праці та соцзахисту населення за місцем проживання такого працівника.

Ось такі основні моменти містить у собі

постанова, що коментується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі