Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», Про затвердження Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт»

Редакція БТ
Наказ від 01.02.2008 р. № 9/119, 10/120

Послуги з перевезення пасажирів та вантажів:

затверджено нові Ліцензійні умови та Порядок контролю за їх додержанням

 

Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства траспорту та зв’язку України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт» від 01.02.2008 р. № 9/119

Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства транспорту та зв’язку України «Про затвердження Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт» від 01.02.2008 р. № 10/120

 

І.

Минуло близько двох років відтоді, як Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III (далі — Закон № 2344) було викладено в новій редакції*.

* Див. консультації «Нова редакція Закону про автомобільний транспорт — до уваги перевізників» // «БТ», 2006, № 20, с. 30.

Нагадаємо, що в частині ліцензування перевізників цим

Законом було визначено перелік видів робіт (послуг), на які видаватиметься ліцензія з надання послуг із перевезення пасажирів та вантажів.

Новий перелік не відповідав чинним на той момент

Ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі), затвердженим наказом Держпідприємництва і Мінтрансу від 18.12.2003 р. № 136/985 (далі — старі Ліцензійні умови). Тому вже тоді ми звертали вашу увагу, що нова редакція Закону № 2344 спричинить зміни в нормативних документах, пов’язаних з ліцензуванням.

Зауважимо також, що донедавна не відповідав нормам

Закону № 2344 і перелік ліцензовуваних видів діяльності у сфері автоперевезень, наведений у Законі України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III (далі — Закон про ліцензування),до нього відповідні зміни внесено у 2007 році Законом України від 19.04.2007 р. № 961-V.

Першим з

наказів (наказом № 9/119), що коментуються, Держпідприємництва скасував старі Ліцензійні умови та затвердив нові Ліцензійні умови. У нових Ліцензійних умовах перелік послуг з перевезень, що ліцензуються, відповідає наведеному в Законі України «Про автомобільний транспорт» у редакції від 23.02.2006 р. № 3492-IV.

Розглянемо основні відмінності

нових Ліцензійних умов.

1.

Суб’єкти. Нові Ліцензійні умови є обов’язковими для виконання суб’єктами господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів та вантажів автотранспортом, і суб’єктами господарювання, які мають діючі ліцензії з надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів автотранспортом загального користування (крім перевезення пасажирів та їх багажу на таксі) і з надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі.

Органом ліцензування є Головавтотрансінспекція.

Територіальні органи Головавтотрансінспекції в областях, АР Крим, Києві та Севастополі забезпечують здійснення функцій з підготовки документів для видачі та переоформлення ліцензій, видачі дублікатів і копій ліцензій, визнання недійсними та анулювання ліцензій і подають їх на розгляд Головавтотрансінспекції.

2.

Сфера застосування. Ліцензуванню підлягає надання послуг із:

— внутрішніх перевезень пасажирів автобусами;

— внутрішніх перевезень пасажирів на таксі;

— внутрішніх перевезень пасажирів легковими автомобілями на замовлення;

— внутрішніх перевезень вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами;

— міжнародних перевезень пасажирів автобусами;

— міжнародних перевезень пасажирів на таксі;

— міжнародних перевезень пасажирів легковими автомобілями на замовлення;

— міжнародних перевезень вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами.

Ліцензія на міжнародні перевезення

пасажирів або вантажів дає право ліцензіату надавати послуги із внутрішніх перевезень пасажирів або вантажів.

Зауважимо, що

новими Ліцензійними умовами визначено окремі організаційні, технічні та кваліфікаційні вимоги, що висуваються до кожного виду діяльності. Ці умови дещо розширено, але у принципі вони відповідають старим Ліцензійним умовам.

Хочемо звернути вашу увагу, що в частині кваліфікаційних умов здійснення як внутрішніх, так і міжнародних перевезень

новими Ліцензійними умовами збільшено стаж роботи водіїв, які здійснюють організовані перевезення дітей, до п’яти років (раніше було 3 роки).

3.

Умови отримання ліцензії. Згідно з новими Ліцензійними умовами для отримання ліцензії, копії ліцензії, дубліката ліцензії або в разі переоформлення ліцензії суб’єкту господарювання особисто або через уповноважений ним орган чи особу слід подати до Головавтотрансінспекції або відповідного територіального управління заяву на отримання ліцензії за формою додатка 1 до наказу № 9/119.

До

заяви необхідно додати певні документи, перелік яких установлено ст. 10 Закону про ліцензування і п. 39 Переліку документів, що додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою КМУ від 04.07.2001 р. № 756, за формою додатка до наказу № 9/119.

Рішення про видачу ліцензій або відмову у видачі приймається Головавтотрансінспекцією

у строк не пізніше 30 календарних днів з дня надходження заяви про видачу ліцензії та документів, доданих до неї.

ІІ.

Логічним продовження затвердження нових Ліцензійних умов є прийняття Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затвердженого другим наказом, що коментується, — наказом 10/120. Ним:

— по-перше, скасовано старий

Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі) і Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі, затверджений наказом Держпідприємництва від 02.03.2004 р. № 26/153;

— по-друге, затверджено

новий Порядок контролю.

Зауважимо, що кардинальних змін в порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов не відбулося. Основні моменти, на які слід звернути увагу, показано в таблиці.

Накази

, що коментуються, зареєстровані в Мін’юсті 21 лютого 2008 року та набули чинності 3 березня 2008 року.

 

Органи

контролю

— Головавтотрансінспекція та підпорядковані їй територіальні органи; — Держпідприємництва та його територіальні органи

Види

перевірок

Планові та позапланові

Планові

перевірки

— проводяться

не частіше 1 разу на рік; — повідомлення про перевірку рекомендованим листом, телефонограмою чи особисто вручається ліцензіату не менше ніж за 10 робочих днів до дня проведення перевірки

Позапланові

перевірки

— проводяться на підставі надходження

письмової заяви про порушення Ліцензійних умов або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень Ліцензійних умов; — проводяться не пізніше одного місяця до закінчення строку, до якого ліцензіат був зобов’язаний усунути виявлені порушення; — повідомлення про перевірку не надсилається

Строк

перевірки

— не більше

10 робочих днів

Процедура

перевірок

— для проведення перевірки голова та члени комісії пред’являють ліцензіату

посвідчення на перевірку і документи, що засвідчують особу; — у журналі відвідувань ліцензіата зазначаються строки та цілі перевірки, посади і прізвища голови комісії та її членів, що засвідчуються підписом голови комісії органу контролю; — при здійсненні перевірки в автомобільних транспортних засобах перевіряються: наявність у водія документів, передбачених Ліцензійними умовами (на транспортний засіб — свідоцтво про реєстрацію, талони про проходження техогляду, договір про обов’язкове страхування цивільної відповідальності; у водія — національне або міжнародне посвідчення водія відповідної категорії, довідка про проходження медогляду, страховий документ, що підтверджує страхування від нещасних випадків на транспорті, журнал позмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів, подорожній лист); відповідність транспортного засобу до технічних вимог, установлених Ліцензійними умовами (транспортний засіб має бути укомплектовано аптечками, вогнегасниками тощо)

Оформлення

результатів перевірки

за результатами перевірки складається акт перевірки у 2 примірниках, один примірник передається ліцензіату; — якщо в результаті перевірки виявлено порушення, то вони фіксуються в акті перевірки та підтверджуються посиланнями на конкретні пункти, розділи, статті нормативно-правових актів; — якщо в результаті перевірки комісією встановлено одну з підстав для анулювання ліцензії, передбачених п. 7.1 Порядку № 10/12, то за результатами перевірки складаються акти щодо кожного виявленого порушення

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі