Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 12.02.2008 р. № 2604/7/16-1517

Операції з металобрухтом:

як обкладати ПДВ послуги з перевезення металобрухту

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.02.2008 р. № 2604/7/16-1517

«Про надання роз’яснення»

 

Лист

, що коментується, присвячено обліку ПДВ у складі вартості послуг з перевезення відходів і брухту чорних металів. ДПАУ нагадала, що згідно з п. 11.44 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР тимчасово, до 1 січня 2009 року, операції з поставки відходів та брухту чорних металів, у тому числі операції з імпорту таких товарів, звільняються від обкладення ПДВ. Перелік таких товарів із зазначенням кодів відповідно до УКТЗЕД затверджено постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 104*, що набула чинності з 6 лютого 2007 року.

* Див. «БТ», 2007, № 7.

Також ДПАУ роз’яснила і власне порядок обкладення ПДВ послуг з перевезення у випадках, коли умовами договору на поставку відходів і брухту чорних металів передбачено їх доставку і коли доставку здійснює третя особа.

1. Договір поставки передбачає доставку відходів і брухту чорних металів

У цьому випадку постачальник не виділяє в договорі поставки окремо ціну доставки, а враховує її у продажній вартості відходів і брухту чорних металів. У зв’язку з цим, виписуючи покупцю податкову накладну, розділ II «Транспортні витрати» заповнювати не потрібно. Крім цього, згідно з

п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ суму «вхідного» ПДВ, нараховану (сплачену) у зв’язку з придбанням (виготовленням) товарів (послуг) та основних фондів, призначених для їх використання в операціях, звільнених від оподаткування згідно з п. 11.44 Закону про ПДВ, слід відносити не до складу податкового кредиту, а до складу валових витрат. Тому підприємства — постачальники металобрухту не мають права відносити до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у зв’язку з придбанням послуг, пов’язаних зі збутом металобрухту (перевезення, складська обробка та інші аналогічні послуги). Вартість таких послуг разом з ПДВ також потрібно включати до складу валових витрат.

2. Доставка

відходів і брухту чорних металів здійснюється посередником

Можливий варіант, коли між покупцем металобрухту і

підприємством-постачальником укладається договір на придбання від імені та за рахунок покупця послуг з перевезення металобрухту. Поставка таких послуг підлягає обкладенню ПДВ на підставі п. 4.7 Закону про ПДВ . У цьому випадку продавець виписує дві податкові накладні: одну — без ПДВ на вартість металобрухту, а другу — на транспортні послуги з урахуванням ПДВ.

У свою чергу,

на думку ДПАУ, покупець металобрухту має включити вартість придбаних транспортних послуг за договором доручення разом із «вхідним» ПДВ до вартості придбаного металобрухту. У цьому випадку права на податковий кредит щодо транспортних послуг у нього не буде.

Однак слід зауважити, що цей спосіб оподаткування підходить до випадку, коли металобрухт придбано для подальшого перепродажу. Якщо ж покупець придбав металобрухт для власних потреб (наприклад, для виробництва оподатковуваної продукції), то за право на податковий кредит є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі