Теми статей
Обрати теми

Про електронні квитки на літаки

Редакція БТ
Лист від 10.01.2008 р. № 31-18030-07-21/147

Електронний квиток:

як відшкодувати витрати на його придбання працівнику, направленому у відрядження

 

Лист Міністерства фінансів України від 10.01.2008 р. № 31-18030-07-21/147

«Про електронні квитки на літаки»

 

У

листі, що коментується, Мінфін спробував дати відповідь на запитання, як направленому у відрядження працівнику підтвердити витрати на придбання електронного квитка і як підприємству такі витрати відшкодувати.

Нагадаємо*, сьогодні існує можливість оплачувати переліт, придбаваючи

електронні квитки (Правила повітряних перевезень пасажирів та багажу, затверджені наказом Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації від 14.03.2006 р. № 187).

* Це питання вже розглядалося на сторінках нашої газети — див. статтю в рубриці «Тема тижня» «Хіти закордонних відряджень» // «БТ», 2007, № 43, с. 45.

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59

, дозволяє відшкодовувати витрати на проїзд до місця відрядження і назад тільки за наявності документів в оригіналі, що підтверджують вартість цих витрат, а саме: транспортних квитків або транспортних рахунків, багажних квитанцій (п. 1.12 р. І, п. 1.4 р. II Інструкції). Відразу ж звернемо увагу, що Інструкція не вимагає підтверджувати витрати на проїзд будь-якими іншими розрахунковими документами, якщо є оригінал транспортного квитка, що підтверджує вартість понесених витрат.

І саме тут і виникає запитання:

що вважати оригіналом електронного квитка? Звернемося до термінів із Правил.

Квиток

документ, що має назву «Пасажирський квиток і багажна квитанція», у тому числі електронний квиток, виданий перевізником (його агентом), який включає умови договору перевезення та повідомлення, разом з польотними і пасажирським купонами.

Електронний квиток

— електронний документ, що включає роздруківку маршруту, електронні купони і, у разі використання, документ для посадки.

Електронний купон використовується для перевезення відповідним рейсом та зберігається в базі даних автоматизованої системи бронювання перевізника (електронний купон для електронного квитка — те саме, що польотний купон для звичайного квитка).

Роздруківка маршруту

документ (документи), який перевізник видає пасажиру, котрий здійснює подорож на підставі електронного квитка, і в якому містяться прізвище пасажира, інформація щодо рейсу і повідомлення. Саме цей документ, отриманий пасажиром від перевізника, при використанні електронного квитка і є транспортним квитком в оригіналі. Вважаємо, що вінпідстава для відшкодування працівнику витрат на переліт і для відображення валових витрат.

Однак у

листі, що коментується, Мінфін висловив іншу позицію. На думку авторів листа, роздруківка маршруту не є документом, що підтверджує вартість понесених працівником витрат на проїзд, і тому не може бути підставою для відшкодування таких витрат. При цьому як підтверджуючі документи Мінфін бажає бачити «проїзні квитки, зареєстровані реєстратором розрахункових операцій, або прибуткові та видаткові касові ордери і відповідні квитанції, підписані та засвідчені печаткою в установленому порядку».

Виходячи з цього, обережним платникам податків варто потурбуватися, щоб витрати на проїзд за електронним квитком було підтверджено не тільки роздруківкою маршруту, а ще й документом, що підтверджує оплату. Хоча ще раз підкреслимо, що

Інструкція і п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР вимагають наявності лише транспортного квитка в оригіналі (яким у випадку з електронним квитком є роздруківка маршруту).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі