Теми статей
Обрати теми

Про справляння страхових внесків

Редакція БТ
Лист від 12.02.2008 р. № 02-24-290

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ:

при її перерахуванні новому роботодавцю внески до Фонду тимчасової непрацездатності сплачує колишній роботодавець

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 12.02.2008 р. № 02-24-290

«Про справляння страхових внесків»

 

У

листі, що коментується, розглянуто питання справляння внесків до Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності із сум компенсації за невикористану відпустку в ситуації, коли таку компенсацію колишній роботодавець перераховує новому роботодавцю.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошову компенсацію за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням має бути перераховано на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник. Це зрештою дасть такому працівнику право отримати відпустку повної тривалості до закінчення шестимісячного строку роботи на новому місці (ст. 10 Закону про відпустки).

І от коли працівник скористається цією можливістю, виникає запитання: як сплачувати із суми такої компенсації податок з доходів і соцвнески? Ці питання ми висвітлювали у

статті «Компенсація за невикористану відпустку при звільненні працівника» // «БТ», 2005, № 29, с. 13. Тоді ми дійшли висновку, що саме роботодавець за попереднім місцем роботи:

— нараховує компенсацію;

здійснює нарахування «зверху» та утримання «знизу» всіх внесків на соціальне страхування, податку з доходів фізичних осіб та сплачує їх;

— включає суми компенсації та нарахувань «зверху» до складу валових витрат;

— перераховує іншому роботодавцю «чисту» суму компенсації, що підлягає виплаті працівнику.

Пізніше представники податкових органів (

лист ДПА у м. Києві від 17.08.2005 р. № 749/10/31-106*, Фонд соцстраху від нещасного випадку (лист від 20.06.2006 р. № 157-07-2**), Пенсійний фонд (лист від 21.06.2006 р. № 7902/03-20**) і Мінпраці стосовно внесків до Фонду безробіття (лист від 26.06.2006 р. № 414/020/99-06**) підтримали наш підхід: податок з доходів, внески і в частині нарахувань, і в частині утримань сплачує колишній роботодавець. І лише Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності «відколовся від колективу» (лист від 15.06.2006 р. № 04-29-1287**), наполягаючи на тому, що внески в частині нарахувань сплачує колишній роботодавець, а в частині утримань — новий.

* Наш коментар до цього листа див. у «БТ», 2005, № 39, с. 40.

** Див. лист і коментар до нього у «БТ», 2006, № 30, с. 10.

І от, здається, у

листі, що коментується, Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності дещо позадкував, зазначивши: «якщо сума компенсації за невикористану відпустку підлягає оподаткуванню під час її нарахування за попереднім місцем роботи працівника, то і страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності слід нарахувати та утримати також за його попереднім місцем роботи».

Ураховуючи, що податкові органи не заперечують проти сплати податку з доходів із суми компенсації, що перераховується за колишним місцем роботи, вважаємо, що і питання із внесками до Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності вирішено: їх нараховує та утримує колишній роботодавець.

Отже, можемо констатувати, що

на сьогодні немає жодних проблем зі сплатою податку з доходів і соцвнесків із сум компенсації за невикористану відпустку, яка за бажанням працівника перераховується новому роботодавцю: за це відповідає колишній роботодавець. Новий же одержує «чисту» суму компенсації, яку працівник має отримати на руки. У податковому обліку нового роботодавця отримання та виплата такої компенсації не відображаються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі