Теми статей
Обрати теми

Медичне страхування працівників підприємства

Редакція БТ
Стаття

МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ

працівників підприємства

 

Дедалі частіше складовою соцпакета на підприємстві стає безкоштовна медична страховка. Завдяки їй робоче місце стає привабливішим для потенційних претендентів і відповідно дає підприємству можливість залучити цікавіших для нього працівників.

Оцінивши переваги медстраховки, підприємство уклало договір страхування. Як облікувати витрати на сплату страхових внесків? Чи є підстави для нарахування податку з доходів? Як такі операції відобразити в бухгалтерському обліку? Цим питанням і присвячено пропоновану статтю.

Олег ЧЕФРАНОВ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про страхування

— Закон України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

 

Основи медстрахування

Медичне страхування

— це страхування на випадок утрати здоров’я з будь-якої причини, у тому числі у зв’язку з хворобою чи нещасним випадком.

Його сенс полягає в тому, що при сплаті страхового платежу одноразово або невеликими, визначеними договором «порціями» застрахована особа дістає можливість безкоштовно (або частково доплачуючи) користуватися комплексом медичних послуг кваліфікованих фахівців у клініках з платним обслуговуванням, придбавати медикаменти.

На сьогодні медичне страхування працівників можливе

тільки у формі добровільного медичного страхування, його ще називають безперервним страхуванням здоров’я (далі — ДМС). Законодавчо передбачено й загальнообов’язкове медичне страхування, але на практиці воно не застосовується через відсутність законодавчої бази.

ДМС є одним із видів особистого страхування, де об’єктами страхування є здоров’я та працездатність людини.

 

Особливості укладення договору ДМС

Для того щоб застрахувати працівників, ініціативи підприємства замало: спочатку необхідно отримати їх згоду. Згода застрахованої особи є обов’язковою умовою укладення на її користь договору страхування відповідно до

ч. 2 ст. 3 Закону про страхування.

Тому, перш ніж звернутися до страхової компанії, підприємству слід отримати заяву працівників на оформлення їм за рахунок підприємства медичної страховки (див. нижче). Згоду працівника може бути виражено також підписом у договорі страхування (найчастіше страховики вимагають саме цього).

 

 

Директору ТОВ «Комашка»

Лебеденку Ю. Л.

економіста Левченко О. В.

 

Заява

 

Я, Левченко Оксана Вікторівна, економіст, не заперечую проти укладення підприємством на мою користь договору добровільного медичного страхування.

 

28.02.2008 р.



(Левченко О. В.)

 

Оформлення медичної страховки на користь працівників підприємства полягає в тім, що підприємство-роботодавець укладає договори ДМС на користь таких працівників і сплачує за них страховій компанії страховий платіж (страховий внесок). Страхова кампанія в разі настання страхового випадку зобов’язується здійснити страхову виплату застрахованій особі в зазначені в договорі строки. І при настанні страхового випадку працівник може отримати в застережених у договорі медичних установах медичні послуги, які згодом буде оплачено страховою компанією. Також можлива ситуація, коли працівник оплачує медичне обслуговування самостійно, а страхова компанія компенсує йому вартість лікування.

Конкретні умови страхування працівників установлюються в договорі ДМС, що укладається між страховою компанією (страховиком) і роботодавцем (страхувальником) на підставі письмової заяви останнього. Така заява складається за формою, установленою страховою компанією.

Факт укладення договору ДМС може засвідчуватися страховим свідоцтвом (полісом, сертифікатом), що є формою договору страхування.

Особливістю договору ДМС є те, що вигодоотримувачем є застраховані працівники згідно з переліком, котрий, як правило, наводиться в додатку до договору страхування. А що робити в ситуації, коли один із працівників звільняється? Як правило, умови договору вимагають внести зміну до переліку застрахованих працівників. Така зміна можлива з початку чергового страхового періоду (місяць або інший застережений сторонами договору період).

 

Оподаткування страхових внесків

Податок на прибуток

. Витрати підприємства на страхування життя, здоров’я чи інших ризиків, пов’язаних з діяльністю фізичних осіб, котрі перебувають у трудових відносинах з платником податку, обов’язковість якого не передбачено законодавством, не включаються до складу валових витрат (п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток).

Оскільки ДМС на сьогодні не є обов’язковим видом страхування, а укладення на користь працівників договорів ДМС здійснюється з ініціативи самого підприємства, то витрати підприємства на сплату страхових платежів (внесків) за своїх працівників у складі валових витрат не відображаються.

ПДВ

. Операції з надання послуг зі страхування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності, не є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 3.2.3 Закону про ПДВ). Отже, страхові платежі (внески) перераховуються підприємством страховику без ПДВ.

Податок з доходів фізичних осіб

. Сума страхових внесків (премій), сплачена підприємством за договорами ДМС за працівників, включається до складу їх загального місячного оподатковуваного доходу (п.п. 4.2.4 Закону про податок з доходів). Отже, дохід працівника у вигляді страхових внесків, сплачених роботодавцем, обкладається податком з доходів за звичайною ставкою — 15 %.

У зв’язку з тим, що дохід у вигляді страхового внеску, сплачуваного підприємством-страхувальником за свого працівника, належить до доходів у негрошовій формі, то при визначенні об’єкта оподаткування до доходу фізичної особи у вигляді страхового внеску застосовується «натуральний» коефіцієнт, що на сьогодні дорівнює 1,176471.

Таким чином, сума доходу, нарахована працівнику при оформленні на нього медичної страховки, розраховується так:

Сума нарахованого доходу = страховий платіж (внесок)

х 1,176471.

Відповідно податок з доходів справлятиметься з нарахованої суми доходу, а не із суми сплачених страхових платежів (внесків).

Звертаємо увагу, що ДПАУ відносить суму страхових внесків за договорами ДМС до заробітної плати як інші виплати і винагороди, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму (

листи ДПАУ від 03.03.2004 р. № 1606/6/17-3116, від 26.04.2004 р. № 7441/7/17-3117). Виходить, що сума страхового внеску разом з іншими зарплатними виплатами має враховуватися при визначенні граничного розміру заробітної плати для застосування податкової соціальної пільги.

Ми з таким висновком не згодні. По-перше, страхові внески за договорами ДМС працівників та членів їх сімей не включаються до фонду оплати праці відповідно до

п. 3.5 Інструкції № 5. По-друге, зарплата і страхові внески включаються до складу оподатковуваного доходу на підставі різних підпунктів Закону про податок з доходів: зарплата — на підставі п.п. 4.2.1, а страхові внески — на підставі п.п. 4.2.4. По-третє, заробітну плату і страхові внески (регресні виплати) зазначено окремо один від одного в останньому абзаці п.п. 4.3.1 Закону про податок з доходів .

Податок з доходу, нарахованого працівнику у вигляді страхового внеску за договором ДМС, має бути сплачено протягом банківського дня, наступного за днем перерахування страхового внеску страховій компанії.

Підприємство-страхувальник, будучи податковим агентом, відображає доходи, отримані фізичною особою у вигляді нарахованого на її користь страхового внеску, у

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходів «03».

Внески до соціальних фондів

. Оскільки страхові внески за ДМС не включаються до фонду оплати праці (п. 3.5 Інструкції № 5), вони не є об’єктом для нарахування та утримання внесків до фондів загальнообов’язкового соціального страхування (у тому числі до Пенсійного фонду).

 

Ситуація

У лютому 2008 року ТОВ «Україна» уклало договір ДМС зі страховою компанією на користь п’яти своїх працівників. Сума щомісячного страхового внеску за одного працівника згідно з умовами договору ДМС становить 250 грн. Загальна сума щомісячних внесків дорівнює 1250 грн. Сплата страхових внесків здійснюється підприємством щомісяця до 20 числа відповідного місяця.

Порядок відображення страхових внесків за договорами ДМС у бухгалтерському обліку наведено в таблиці.

 

Зміст господарських операцій

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

1. Нараховано доходи працівникам підприємства у вигляді страхового внеску за договором ДМС (250 х 1,176471 х 5)

23, 91, 92, 93, 94

663

1470,60

2. Утримано ПДФО з доходу працівників у вигляді страхового внеску за договором ДМС (1470,60 х 15 %)

663

641/ПДФО

220,60

3. Відображено заборгованість за страховими внесками за договором ДМС

663

654

1250,00

4. Сплачено ПДФО

641/ПДФО

311

220,60

5. Перераховано страховій компанії суму страхового внеску

654

311

1250,00

 

У статті розглянуто порядок податкового та бухгалтерського обліку страхових внесків за договорами ДМС, які підприємства виплачують на користь своїх застрахованих працівників. Упевнені, що тепер питання, пов’язані з відображенням в обліку таких платежів, не завадять оформленню медстраховки працівникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі