Теми статей
Обрати теми

Електронні гроші: як використовувати в господарській діяльності

Редакція БТ
Стаття

ЕЛЕКТРОННІ ГРОШІ:

як використовувати в господарській діяльності

 

До редакції надійшлі такі запитання: Як оплатити через платіжну систему WebMoney свою рекламу на сайті за допомогою електронних грошей? Яка природа і правова сутність таких грошей? Поміркуємо, як відповісти на ці запитання.

Ігор Ляшенко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Платіжні інтернет-системи

Сьогодні ні для кого не таємниця, що безліч звичних для нас послуг — зв’язок, телебачення та інші подібні послуги — можна оплатити через Інтернет, не кажучи вже про ту кількість товарів, що пропонується в Мережі. При цьому для оплати товарів та послуг в Інтернеті використовуються так звані платіжні інтернет-системи.

У світі налічується велика кількість таких систем, але всі їх можна розділити на два види:

1) платіжні системи, що відкривають клієнтам рахунки у «звичних» грошах та випускають пластикові картки для доступу до цих грошей (транснаціональні Visa, MasterCard, American Express, російська «Рапіда», e-рort);

2) платіжні системи, що використовують електронні сурогати грошей, так звану електронну готівку (російські WebMoney та PayCash — її російська торговельна марка «Яндекс. Гроші», американські PayPal та е-gold, EvoCash тощо).

Існують також системи, які є своєрідними «шлюзами» між Інтернетом і системами — емітентами карток (російські CyberPlat, Assist).

Виходячи із запитання, читача цікавить другий вид платіжних систем, що використовують електронні сурогати грошей (назвемо їх

електронними грошима).

Що ж являють собою електронні гроші?

Електронні гроші — це технологія, що дозволяє реалізувати в Мережі певний аналог розрахунків з використанням готівки. Замість банкнот у ній використовуються файли, засвідчені електронним підписом системи-емітента.

Принцип дії платіжних систем простий. Спочатку потрібно відкрити власний електронний гаманець в одній із платіжних систем. Потім його потрібно поповнити, тобто ввести до системи гроші. Для цього існує кілька способів, про які ми поговоримо нижче, але спочатку потрібно застерегти, що поповнення має здійснюватися «живими» грошима, які перераховуються на банківські рахунки підприємства — адміністратора системи. І лише після цього можна здійснювати купівлі та платити за послуги за допомогою платіжної інтернет-системи через її веб-сайт.

 

Електронні гроші WebMoney

WebMoney (WM) — це російська інтернет-система, що з’явилася на російському та українському ринках фінансових інтернет-послуг однією з перших, тому є найвідомішою. У ній як засіб розрахунків використовуються грошові сурогати, що іменуються розробниками системи

титульними знаками WebMoney. Існує кілька типів титульних знаків WebMoney, що зберігаються в електронних гаманцях їх власників (на так званих електронних рахунках):

— WMR — еквівалент RUR (гаманець типу R);

— WMZ — еквівалент USD (гаманець типу Z);

— WME — еквівалент EUR (гаманець типу E);

— WMU — еквівалент UAH (гаманець типу U);

— WMB — еквівалент білоруських рублів (гаманець типу B).

При переказі коштів використовуються однотипні гаманці, а обмін різних титульних знаків провадиться в обмінних сервісах.

Якщо говорити про гривні, то пропонується кілька способів поповнення електронного гаманця в цій валюті (WMU):

— банківським переказом;

— готівкою через банк;

— готівкою в автоматах і терміналах;

— зарахування за допомогою WM-картки або ваучера;

— через банкомати українських банків;

— зарахування через дилерів WMU;

— обмін готівки на WM в одному з обмінних пунктів;

— обмін готівки (безготівково) на WM в одній із секцій біржі www.exchanger.ru;

— обмін електронної валюти інших систем.

Отримавши певне уявлення про електронні гроші та принцип їх роботи, проаналізуємо їх правову сутність.

 

Правова сутність електронних грошей

На сьогодні платіжні інтернет-системи крокують шляхом узаконення електронних грошей. Такі кроки зроблено і в Україні.

Якщо говорити про WebMoney, то сьогодні в Україні зареєстровано підприємство ТОВ «Українське гарантійне агентство» (далі — УГА), що є

гарантом системи обліку майнових прав WebMoney Transfer і встановлює відповідність титульних знаків WMU до майнових прав учасників системи, використовує їх для обліку прав власності учасників і для підтвердження цих прав перед третіми особами.

Однією з функцій УГА є документарний супровід здійснюваних правочинів з урахуванням вимог чинного законодавства України.

Отже, зверніть увагу, що в межах українського законодавства електронні гроші класифіковано не як грошові еквіваленти, а як грошове право вимоги. Дійсно, електронна готівка — це не «живі» гроші, і як платіжний засіб їх не узаконено.

Тому, щоб використання електронних грошей не викликало претензій з боку контролюючих органів, УГА пропонує користувачам системи підписати «Договір відступлення прав вимоги та їх обліку». Згідно з таким договором WMU — це одиниці обліку грошових прав вимоги. Природа таких прав вимоги (далі — ПВ) — це дебіторська заборгованість третіх осіб перед УГА, виражена у гривнях. Згідно зі

ст. 512 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) такі права може бути передано за договором іншій особі — новому кредитору.

Користувач системи WebMoney (він же потенційний покупець, клієнт) може бути володарем таких прав вимоги практично в будь-якому розмірі, і розмір цей вимірюватиметься у гривнях. Цим правом вимоги він може володіти на підставі вчинених раніше правочинів, наприклад, придбання ПВ в УГА згідно з

ч. 3 ст. 656 ЦКУ, або шляхом отримання від інших користувачів.

На підставі договору сторони (УГА та кожен користувач системи WebMoney) приймають рішення, що будуть вести облік належних користувачу ПВ в облікових одиницях WMU. Такі цивільні відносини передбачено

ст. 11 ЦКУ. Кожен користувач, який авторизував гаманець, має відповідний договір з УГА. У результаті складається коло осіб, котрі домовилися обліковувати розмір ПВ, яким кожна з них володіє, за допомогою облікових одиниць WMU. У цьому колі УГА зобов’язується підтверджувати наявність певної кількості ПВ за пред’явленими обліковими одиницями WMU та забезпечує погашення заборгованості згідно з договором.

Принцип роботи описаної схеми показано на рисунку.

 

img 1

 

Отже, зарахування електронних грошей на електронний гаманець розглядається як створення заборгованості УГА перед власником електронного гаманця. А перерахування електронних грошей між гаманцями розглядається як відступлення права вимоги грошової заборгованості.

Таким чином, в Україні легалізація електронних грошей полягає в наявності домовленості на їх використання. Наприклад, на одному із сайтів системи зазначається, що відповідними послугами можуть скористатися лише учасники системи WebMoney, тобто користувачі, які підписали відповідну угоду в електронному вигляді. А як трактувати факт передачі грошей, учасник системи WebMoney вирішує самостійно, залежно від того, з якою метою здійснюється введення/виведення титульних знаків (чи є факт отримання прибутку, робить це фізична чи юридична особа, або зареєстрований приватний підприємець). По суті, цим система знімає із себе відповідальність за облік операцій з електронними грошима в податковому обліку.

На сьогодні для суб’єктів господарювання, які динамічно розвиваються, наведена схема роботи є, по суті, захистом від претензій контролюючих органів стосовно нестандартної схеми здійснення розрахунків, яку вони використовують.

Тепер повернемося до звичайного підприємства, в якого виникла необхідність оплатити рахунок електронними грошима. Ураховуючи рідкість такої операції, бухгалтер, найімовірніше, не захоче налагодити контакт з УГА та підписанням будь-яких договорів.

Припустимо, що підприємство впоралося з відкриттям електронного гаманця. Вважаємо, що як власника такого гаманця правильно зазначити саме суб’єкта господарювання. Тепер виникає необхідність поповнити електронний гаманець. Відразу зауважимо, що описані вище варіанти поповнення електронного гаманця чудово працюють, коли власником і згодом платником виступає фізична особа. Суб’єкту господарювання потрібно більш зважено підходити до вибору способу поповнення.

Для того щоб скористатися банківським переказом, по суті, сформувати платіжне доручення, потрібно знайти організацію, яка представляє WebMoney у вашому регіоні (сьогодні такі організації працюють у всіх областях України). Вони можуть виставити вам рахунок, який ви й оплатите, а також підкажуть, як правильно закрити цю операцію.

Сьогодні українські банки також замислилися про електронні гроші, і триває розроблення банківського продукту з продажу електронних грошей. Окремі українські банки вже займаються поповненням електронних гаманців, але цю послугу поки що опрацьовано тільки для фізичних осіб.

Поповнення рахунка готівкою через банк, в автоматах і терміналах, через банкомати українських банків досить просто зробити фізичним особам, а от оформлення такої операції від імені суб’єкта господарювання викличе складнощі.

Досить цікавим продуктом, що дозволяє просто розрахуватися за допомогою Інтернету, є WMU-картки.

 

WMU-картки

За допомогою WMU-карток можна швидко і зручно поповнити WMU-гаманець у системі WebMoney (аналогічні картки застосовуються і в інших платіжних системах). За допомогою цієї картки можна оплачувати товари та послуги на сайтах, що приймають оплату у WMU, без потреби реєструватися в системі WebMoney. WMU-картки випускаються номіналом 50, 100, 200 і 500 WMU. Також існують картки дрібніших номіналів у вигляді електронних ваучерів.

Зверніть увагу, що вартість товару чи послуги, які придбаваються в Інтернеті, не обов’язково має дорівнювати номіналу картки. Після оплати залишок WMU залишається на картці, і його можна використовувати при наступних купівлях.

Розберемо податкові наслідки поповнення електронного гаманця. З економічної точки зору підприємство не зазнало жодних витрат. Активи просто змінили свою форму. По суті, така операція не повинна відображатися в податковому обліку.

 

Податковий та бухгалтерський облік

Дебіторська заборгованість за WMU

. Розглянемо, як облікувати електронні гроші, якщо ви виберете варіант роботи з ними через УГА. Як зазначалося вище, WMU — це одиниця обліку прав вимоги*. А передача WMU розглядається як домовленість про відступлення права вимоги.

* Детальніше про відступлення прав вимоги див. статтю «Відступлення права вимоги: правові засади, оподаткування та облік» у «БТ», 2007, № 24, с. 34.

Податкові наслідки у платника електронних коштів операцій, показаних на рисунку (див. с. 37), наведено у табл. 1.

 

Таблиця 1

Операція

Облік податку на прибуток

Облік ПДВ

1. Перерахування «живих» грошей на рахунки суб’єкта — адміністратора системи

Немає податкових наслідків

2. Виникнення дебіторської заборгованості — зарахування WMU на електронний гаманець

Немає податкових наслідків

3. Відступлення права вимоги — переказ WMU на електронний гаманець одержувача

Немає податкових наслідків

4. Отримання послуги чи товару

ВВ за наявності підтверджуючих документів

ПК при отриманні податкової накладної

 

Таким чином, у податковому обліку валові витрати і податковий кредит, на наш погляд, не можуть виникнути в момент відступлення права вимоги, тобто переказу WMU на електронний гаманець одержувача, навіть якщо ця подія була першою. Іх правильно відобразити в момент отримання послуги чи товару, звичайно ж, за наявності підтверджуючих документів.

Безумовно, факт придбання послуг або товарів, оплачених електронними грошима, має бути документально підтверджено. Про це потрібно завчасно домовитися з продавцем, щоб надалі не виникло непорозуміння. Упевнені, що з документальним підтвердженням придбання товарів та послуг на території України не буде жодних проблем. Якщо ж послуги або товари придбаваються в іноземного партнера, можливі труднощі. Тому рекомендуємо на першому етапі працювати саме з українськими продавцями.

У бухгалтерському обліку в момент придбання WMU підприємство має право відобразити в себе дебіторську заборгованість щодо попередньо оплачених прав вимоги (субрахунок 377 «Рахунки з іншими дебіторами»). Під час придбання товарів чи послуг у підприємства виникає кредиторська заборгованість, що відображатиметься на

субрахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками». Закриття операцій провадиться шляхом заліку дебіторської та кредиторської заборгованостей.

WMU-картки

. Вважаємо, що такі картки потрібно обліковувати за аналогією з картками на оплату інтернет-послуг чи мобільного зв’язку, але з урахуванням специфіки активу, що придбавається, — електронних грошей.

Істотні відмінності, на наш погляд, будуть у податковому обліку. Так, вартість картки не може відноситися на валові витрати в момент придбання і не підлягає перерахунку за

п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. Вважаємо, що жодних податкових наслідків у момент придбання картки та проведення розрахунку з її використанням немає. Податкові наслідки, як і в першому випадку, виникають лише в момент отримання товару чи послуги.

У бухгалтерському обліку вартість картки правильно відобразити на

субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті».

Ситуація

. Підприємство придбало за 100 грн. картку номіналом 100 WMU. У поточному періоді підприємство оплатило та отримало рекламні послуги вартістю 60 грн. (у тому числі податок на рекламу — 0,60 грн.; ПДВ — 9,90 грн.). Після оплати баланс картки склав 35 грн. (5 грн. система взяла як комісію за переказ). Відобразимо такі операції в обліку підприємства.

Бухгалтерський та податковий облік цієї ситуації наведено в табл. 2.

 

Таблиця 2

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

1. Придбано картку номіналом 100 WMU через підзвітну особу

331

372

100,00

2. Здійснено передоплату рекламних послуг

371

331

65,00

3. Отримано рекламні послуги (підписано акт)

93

631

50,00

ВВ — 50 грн.

4. Відображено податковий кредит з ПДВ (отримано податкову накладну)

641

631

9,90

ПК — 9,90 грн.

5. Віднесено на витрати комісійну винагороду

92

631

5,00

—*

6. Проведено залік заборгованостей

631

371

65,00

* Питання включення до валових витрат комісій платіжних систем є неоднозначним. Наприклад, WebMoney — російська система і у вас, звичайно ж, немає зовнішньоекономічного договору, немає підтверджуючих документів про понесені витрати, засвідчених адміністратором системи. Тому віднесення на валові витрати комісії на підставі виписки з картки, на наш погляд, є доволі спірним питанням.

 

Сьогодні ми говорили про електронні гроші. Отже, перевагами їх обігу можуть скористатися не лише фізичні особи, а й суб’єкти господарювання. Найкращий варіант — укласти договір з офіційним представником в Україні платіжної системи, що використовуєте. Тоді використання такої нестандартної форми розрахунку перебуватиме в межах українського законодавства. І не бійтеся використання нових технологій — часто вони дуже вигідні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі