Теми статей
Обрати теми

Обов’язок подання декларації за неповнолітню дитину покладається на осіб, на утриманні яких вона знаходиться

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Обов’язок подання декларації за неповнолітню дитину покладається на осіб, на утриманні яких вона знаходиться

 

Мій син, якому 10 років, одержав у спадщину дачний будинок від моєї тітки. Прочитала Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» і не зрозуміла: чи потрібно в такому випадку моєму сину подавати декларацію про доходи та сплачувати податок з доходів, адже він неповнолітній?

 

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується

ст. 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон). Нею передбачено різні ставки оподаткування щодо спадщини (0 %, 5 %, 15 %, 30 %). Розмір ставки залежить від ступеня спорідненості між спадкодавцем та спадкоємцем, об’єкта, який успадковують (для грошових коштів — від їх суми), резидентського статусу спадкодавця.

Для цілей

Закону членами сім’ї фізичної особи, у цьому випадку спадкодавця, є її дружина або чоловік, діти як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка (у тому числі усиновлені), батьки, бабуся або дідусь як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці фізичної особи або її опікуни, визнані законом такими.

Закон

будь-яких пільг щодо податку з доходів для неповнолітніх дітей, які одержують спадщину, не передбачає: правила оподаткування спадщини для всіх платників податку з доходів (як тих, хто досяг повноліття, так і тих, хто не досяг) єдині.

При отриманні спадщини відповідальним за сплату податку до бюджету є сам спадкоємець, який за підсумками року має подати декларацію, визначити в ній суму податку і сплатити її до бюджету.

Разом із тим відповідно до

абзацу «а» п. 18.4 Закону неповнолітня дитина, яка на кінець звітного року перебуває на утриманні інших осіб (батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників) та/або держави, звільняється від обов’язку подання декларації. Але цей обов’язок повинні виконати від її імені особи, на утриманні яких вона перебуває (абзац «б» п.п. 18.5.1 Закону). Ці особи відповідають за подання декларації та сплату податку до бюджету.

Із питання видно, що тітка не відноситься до членів сім’ї вашого сина. Тому, якщо тітка є резидентом України, а дачний будинок знаходиться на території України (і отримав ваш син його у 2007 році), то ви маєте після закінчення календарного року (до 01.04.2008 р.) подати до податкового органу за місцем постійного проживання річну декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок з доходів фізичних осіб у розмірі 5 % від вартості дачного будинку.

 

Ганна МУДРИК, старший державний податковий інспектор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі