Теми статей
Обрати теми

Радіочастотний збір. Як виправити помилку в декларації, якщо строки подання закінчилися

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як виправити помилку в декларації, якщо строки подання закінчилися

 

Підприємство на початок 2007 року мало ліцензію № 748556 МЗ на використання стільникового радіозв’язку у трьох містах України (Харкові, Луганську, Донецьку). Ширина смуги радіочастот у цих містах становить 0,5 МГц (ставка щомісячного збору за 1 МГц — 1000 грн.). 1 грудня 2007 року було отримано ліцензію № 789642МЗ на використання стільникового радіозв’язку в м. Полтаві. Ширина смуги радіочастот у м. Полтаві становить 0,5 МГц (ставка щомісячного збору за 1 МГц — 1000 грн.). 17 січня до податкової інспекції було подано декларацію про збір за користування радіочастотними ресурсами, до якої дані щодо нового ресурсу включено не було. Як виправити помилку в поданій декларації? Чи потрібно платити штраф, якщо податок сплачено вже з урахуванням радіочастотного збору за новий ресурс?

(м. Харків)

 

1.

Як відомо, виявлену в Податковій декларації про збір за користування радіочастотним ресурсом України (далі — Податкова декларація) помилку можна виправити двома способами:

1) шляхом подання

Уточнюючої податкової декларації;

2) у

Звітній податковій декларації.

Форму та порядок складання

Податкової декларації затверджено наказом ДПАУ від 25.04.2005 р. № 157.

Звернемо увагу: якщо помилку виправлено у

Звітній податковій декларації, то разом з нею подається Перерахунок податкового зобов’язання збору за користування радіочастотним ресурсом України (далі — Перерахунок). При цьому кількість Уточнюючих податкових декларацій та Перерахунків має відповідати кількості минулих податкових (звітних) періодів, за які уточнюються податкові зобов’язання.

У нашому випадку при виправленні помилки можна скористатися і першим і другим способом. Приклад виправлення допущеної помилки шляхом подання

Звітної податкової декларації за лютий 2008 року наведено нижче. Зауважимо, що Уточнююча податкова декларація складається за формою, установленою для Звітної податкової декларації, але в ній у графі «Уточнююча» проставляється позначка «Х»

2.

Якщо платник податків після подання податкової декларації за звітний період подає нову податкову декларацію до закінчення граничного строку її подання, то така декларація не вважається уточнюючою, і 5 % штраф, передбачений п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ, не застосовується.

У цій ситуації строки подання декларації прострочено (граничний строк подання — 21 січня 2008 року), податкове зобов’язання вважається неузгодженим, тому, незважаючи на те що фактично податок було сплачено,

5 % штраф застосовуватиметься*.

* Докладніше див. консультацію «Декларація про «радіочастотний» збір: що змінилося» // «БТ», 2005, № 22.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

 

 

img 1
img 2

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі