Теми статей
Обрати теми

Організація продажу послуг без РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Організація продажу послуг без РРО

 

Підприємство працює у сфері надання стоматологічних послуг та використовує касовий апарат, від якого хоче відмовитися. Як правильно вести облік виручки за надані послуги? Які необхідно використовувати облікові регістри, чи потрібно подавати звітність до податкової інспекції?

(м. Донецьк)

 

Підприємство, що працює у сфері послуг, може не застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО)

, якщо розрахунки за такі послуги провадяться в касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і засвідчених печаткою (п. 1 ст. 9 Закону про РРО*).

* Закон України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Так, щоб відмовитися від РРО, підприємству потрібно організувати приймання коштів від клієнтів з видачею кожному з них квитанції до ПКО. Для цього слід забезпечити вільний доступ клієнтів до віконця каси підприємства, де працюватиме касир, який і оформлятиме ПКО.

Оформлення касових операцій

. Надалі оформлені ПКО потрібно буде внести до журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3 — окремо для ПКО та окремо для ВКО або № КО-3а — спільна для ПКО і ВКО). Також оформлені ПКО потрібно буде відобразити у касовій книзі (типова форма № КО-4). При цьому касиру необхідно вести Книгу обліку прийнятих і виданих касиром грошей (типова форма № КО-5).

У будь-якому випадку документи щодо касових операцій на підприємстві складаються. Різниця при відмові від використання РРО полягає в тому, що ПКО потрібно буде видавати кожному покупцю, а не прибуткувати за ним виручку з РРО в момент інкасації.

Нагадаємо також, що санкції за порушення порядку ведення касових операцій передбачено

Указом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 (докладніше див. тему «Готівкові штрафи», 2007, № 47, с. 40).

Облік суворих бланків

. Оскільки ПКО на сьогодні є бланками суворого обліку, то рух суворих бланків ПКО має оформлятися відповідними первинними документами (докладніше див. статті «Суворі касові ордери: актуальні питання» // «БТ», 2008, № 3, с. 10; «Заповнюємо суворі форми з обліку бланків касових ордерів» // «БТ», 2008, № 9, с. 37).

Звітність до податкової інспекції

. Позитивними моментами у відмові від використання РРО є зниження ризику накладення на підприємство штрафів за порушення вимог Закону про РРО та відсутність необхідності подання будь-яких звітів щодо отриманої виручки.

Як відомо, жорсткі правила застосування РРО дозволяють працівникам податкових органів досить просто відшукати або навіть викликати порушення норм

Закону про РРО та його підзаконних актів.

Приймання виручки до каси підприємства не вимагає подання до податкового органу якого-небудь звіту про отримані від клієнтів кошти.

Як бачимо, у цій ситуації при відмові від використання РРО для підприємства сфери послуг є позитивні моменти. Гальмівним фактором можуть стати лише дорожнеча суворих бланків і збільшення паперової роботи при великому потоці клієнтів протягом дня.

 

Олег ЧЕФРАНОВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі