Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1999 р. № 271 та від 12 травня 1999 р. № 805

Редакція БТ
Постанова від 27.02.2008 р. № 122

Дотації сільгосптоваровиробникам:

Кабмін ужорсточив порядок виплати

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.02.2008 р. № 122

«Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1999 р. № 271 та від 12 травня 1999 р. № 805»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін уносить зміни і доповнення до двох документів:

Порядку акумуляції та використання коштів, що нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах з власної сільськогосподарської сировини, затвердженого КМУ від 26.02.99 р. № 271 (далі — Порядок № 271). Тут змінилася тільки дата дії окремих норм Порядку;

Порядку нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, затвердженого постановою КМУ від 12.05.99 р. № 805 (далі — Порядок № 805, кодифікований витяг із документа наведено в додатку «Документи» цього номера). Унесені до цього Порядку доповнення ужорсточили розрахунки переробних підприємств із сільгосптоваровиробниками за дотаціями за поставлені ними молоко та м’ясо в живій вазі.

Пов’язані всі ці зміни та доповнення з уже звичним для сільгоспвиробників та переробних підприємств продовженням дії

пп. 6.2.6, 11.21 і 11.29 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Нагадаємо, що відповідно до Закону № 107* дію цих пунктів було продовжено до 1 січня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифікує протокол про приєднання України до Світової організації торгівлі.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI.

Докладніше розглянемо зміни і доповнення, унесені до

Порядку № 805.

1.

Уточнено порядок виплати дотацій готівковими коштами особистим селянським господарствам. Так, у зміненому абзаці другому п. 5 зазначено, що для виплати дотацій готівкою переробне підприємство подає до територіального органу Держказначейства за місцем відкриття небюджетного рахунка платіжні доручення на перерахування необхідних сум коштів з небюджетного рахунка на поточний рахунок з подальшим отриманням їх готівкою до каси переробного підприємства.

2.

Двома новими абзацами (п’ятим і шостим) п. 5 Порядку № 805 визначено, що:

перераховані переробними підприємствами безпосередньо з поточних рахунків без зарахування на небюджетні рахунки суми коштів за рахунок сум ПДВ не буде визнано дотаційними виплатами;

— не перераховані на небюджетні

рахунки суми ПДВ, а також виплати коштів з небюджетних рахунків за призначенням з порушенням цього Порядку, вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням і підлягають стягненню до держбюджету.

Звернемо увагу:

абзацом першим п. 11.21 Закону про ПДВ установлено, що сума ПДВ переробними підприємствами в повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій без жодних обмежень. Але, як бачимо, Кабмін не вилучив існуючі обмеження, а навпаки, розширив перелік випадків, коли з переробних підприємств можуть стягувати до бюджету суми ПДВ.

3. Кошти

визнаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням та підлягають стягненню до бюджету у випадках:

неперерахування на спецрахунки сільгосптоваровиробників суми дотації у строки, установлені законодавством для сплати ПДВ до бюджету (абзац третій п. 7 Порядку № 805);

ненадання податковим органам підтвердження перерахування на небюджетний рахунок суми ПДВ, визначеної переробним підприємством за спецдекларацією (останнє (четверте) речення абзацу другого п. 6 Порядку № 805).

Постанова

, що коментується, набула чинності 27 лютого 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі