Теми статей
Обрати теми

Про декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2007 році

Редакція БТ
Лист від 18.02.2008 р. № 3057/7/17-0217

Декларація про доходи громадян:

ДПАУ роз’яснює деякі моменти

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.02.2008 р. № 3057/7/17-0217

«Про декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2007 році»

 

До закінчення граничного строку подання громадянами декларації про доходи за 2007 рік залишилося обмаль часу. Зовсім недавно цьому питанню ми присвячували

статтю «Декларування доходів за 2007 рік» // «БТ», 2008, № 7, с. 36, де звертали вашу увагу на змінену форму додатка 2 до декларації про доходи, що називається «Розрахунок суми податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), що підлягає поверненню платнику податку або сплаті до бюджету, у тому числі у зв’язку з нарахуванням податкового кредиту» (далі — додаток 2). У листі, що коментується, ДПАУ спробувала пояснити, як заповнювати цей додаток.

Так, ДПАУ звернула увагу, що

загальний результат декларування доходів (сума податку до повернення фізичній особі або, навпаки, до сплати до бюджету) у додатку 2 не розраховується: сума податку (до повернення платнику або до сплати до бюджету) визначається за кожним кодом бюджетної класифікації окремо*. Слід зауважити, що рядки додатка 2 містять чіткі інструкції щодо їх заповнення і насправді не передбачають виведення загального підсумку в розділі IV цього додатка.

* Коди було запроваджено наказом Мінфіну від 17.04.2007 р. № 491 «Про внесення змін і доповнень до бюджетної класифікації». Із цього приводу див. також ком. «Куди сплачувати податок з доходів фізичних осіб — ДПАУ навела коди бюджетної класифікації» до листа ДПАУ від 23.11.2007 р. № 23934/7/17-0217 // «БТ», 2008, № 4, с. 10.

У рядку 1 розділу І

додатка 2 наводиться загальна сума зарплати, нарахована у 2007 році (із загальної суми третьої колонки п. 1.1 розділу 1 декларації вираховується загальна сума рядка 06 переліку сум витрат додатка 1). Так зазначено в листі, що коментується, і неважко здогадатися, що ДПАУ знову наполягає на тому, що при проведенні остаточного розрахунку сума нарахованої зарплати не повинна зменшуватися на суму наданих податкових соціальних пільг (ПСП) та утриманих соцвнесків «знизу». Ми переконані, що до підсумку третьої колонки п. 1.1 розділу 1 декларації має потрапити сума нарахованої зарплати за вирахуванням ПСП та соцзвнесків «знизу» (про це ми зазначали у згаданій вище статті).

Фізичні особи, які одержували

іноземні доходи, мусять знати, що сума доходу (у гривнях), зазначена в п. 1.4 розділу 1 декларації, переноситься до рядка 28 розділу III додатка 2. А в рядку 29 цього розділу наводиться сума податку, розрахована за ставкою 15 % з іноземного доходу, зменшена на суму податку, сплаченого за кордоном (за наявності підтверджуючих документів, відповідним чином легалізованих). Якщо виходить від’ємний результат, то в рядку 29 проставляється «0».

З

Пам’ятки щодо заповнення декларації та додатків до декларації, наведеної в листі, що коментується, не зовсім зрозуміла ситуація із заповненням декларації фізичними особами, які є суб’єктами підприємницької діяльності (на загальній системі оподаткування) або займаються незалежною професійною діяльністю. Судячи з усього, ДПАУ хоче бачити доходи таких осіб, отримані ними від господарської (підприємницької чи незалежної професійної) діяльності в декларації, що подається цими особами як звичайними фізичними особами (у «непідприємницькій» декларації). При цьому, звичайно, доходи від господарської діяльності не враховуються при визначенні податкового зобов’язання (або суми до повернення платнику) стосовно доходів від негосподарської діяльності. На наш погляд, ця вимога ДПАУ є надмірною, і в більш ранніх консультаціях щодо заповнення декларації надавалися роз’яснення, що п. 1.3 розділу 1 «непідприємницької» декларації такою фізичною особою не заповнюється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі