Теми статей
Обрати теми

Якщо генпідрядник не є платником ПДВ, то вартість придбаних матеріалів він відображає в акті за ф. № КБ-2в з урахуванням сум вхідного ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

 

Якщо генпідрядник не є платником ПДВ, то вартість придбаних матеріалів він відображає в акті
 за ф. № КБ-2в з урахуванням сум вхідного ПДВ

 

Приватне підприємство займається будівельною діяльністю, пройшло держреєстрацію в березні 2007 року. Платником ПДВ наше підприємство не реєструвалося у зв’язку з неперевищенням 300-тисячного порога. Придбані матеріали для виконання робіт в акті за формою № КБ-2в відображалися з ПДВ. Чи правильно це?

Як скласти акт за формою № КБ-2в для пред’явлення замовнику, якщо генпідрядник є неплатником ПДВ, а субпідрядник, залучений для виконання робіт — платником ПДВ?

(м. Червоноград Львівської обл.)

 

Форма Акта приймання виконаних підрядних робіт (ф. № КБ-2в), затверджена

спільним наказом Держкомстату і Держкомбуду від 21.06.2002 р. № 237/5, широко застосовується в будівельній діяльності. У цьому ж нормативному документі наведено й пояснення щодо заповнення цього акта.

Акт за ф. № КБ-2в складається для визначення вартості виконаних обсягів підрядних робіт і

проведення розрахунків за виконані підрядні роботи з будівництва на підставі журналу обліку виконаних робіт (ф. № КБ-6) у двох примірниках і подається субпідрядником генпідряднику, генпідрядником — замовнику (забудовнику).

Вартісні показники форми відображаються на рівні цін, визначених у

договірній ціні, складеній у поточних цінах, підтверджених підрядником та погоджених із замовником, якщо інше не передбачено контрактом (договором) на виконання робіт.

Отже, в акті за ф. № КБ-2в відображається договірна вартість виконаних підрядних робіт, тобто виведена в акті сума є сумою до сплати. У зв’язку з цим витрати на придбання матеріалів для виконання будівельно-монтажних робіт відображаються в акті за тією вартістю, виходячи з якої визначалася ціна в договорі. Тут можливі як мінімум два варіанти:

— в акті ф. № КБ-2в зазначаються фактично понесені підрядником витрати за цінами їх придбання. Далі підрядник, виходячи із загальної суми витрат і норми прибутку, закладеної в договорі, розраховує в акті КБ-2в свій прибуток і цим визначає суму до сплати. При цьому варіанті, оскільки підрядник не є платником ПДВ, витрати на придбання матеріалів відображаються ним в акті ф. № КБ-2в

з урахуванням сум вхідного ПДВ. Це випливає з правил формування витрат підприємства в бухгалтерському обліку (п. 16 П(С)БО 18 «Будівельні контракти» і п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»). Так, згідно з п. 9 П(С)БО 9 «Запаси» сума непрямих податків, що не відшкодовується підприємству, включається до первісної вартості (собівартості) запасів;

— в акті ф. № КБ-2в вартість матеріалів зазначається виходячи з договірних цін, на підставі яких формувалися кошторис і ціна контракту. У цьому випадку фактична ціна придбання матеріалів не відображається в акті ф. № КБ-2в, а вартість матеріалів наводиться в ньому за договірною ціною, закладеною в кошторисі. Якщо генпідрядник, який складав кошторис, не був зареєстрований платником ПДВ, то і вартість придбання матеріалів закладалася ним до кошторису з урахуванням сум вхідного ПДВ. Відповідно в акті за ф. № КБ-2в вартість витрачених на будівельно-монтажні роботи матеріалів відображається за договірною ціною, що включає суму ПДВ.

Судячи зі змісту поставленого запитання, підрядник при визначенні вартості виконаних підрядних робіт застосовує перший варіант, тобто в акті ф. № КБ-2в вартість витрачених будматеріалів відображається за фактичною ціною придбання з урахуванням сум вхідного ПДВ.

Тепер стосовно заповнення ф. № КБ-2в генпідрядником — неплатником ПДВ при залученні до виконання робіт субпідрядників — платників ПДВ. Субпідрядник, будучи платником ПДВ, заповнює ф. № КБ-2в у звичайному порядку, виділяючи в розділі X «Податок на додану вартість» суму нарахованих ним податкових зобов’язань з ПДВ на вартість виконаних робіт.

Ситуація з відображенням генпідрядником в акті ф. № КБ-2в вартості отриманих робіт від субпідрядника аналогічна відображенню вартості придбаних з ПДВ матеріалів. Оскільки генпідрядник не є платником ПДВ, то в акті ф. № КБ-2в, який він виставляє замовнику, вартість робіт, виконаних субпідрядником, він відображає з урахуванням суми вхідного ПДВ в розділі І «Усього прямих витрат». При цьому в розділі X «Податок на додану вартість» генпідрядник проставляє нулі (або прокреслення), оскільки в нього податкові зобов’язання з ПДВ не виникають.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі