Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Редакція БТ
Наказ від 14.02.2008 р. № 39

Внески до фонду безробіття:

Розрахункову відомість викладено в новій редакції. І не тільки...

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 14.02.2008 р. № 39

«Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття»

 

Документом, що сьогодні коментується, уносяться зміни до

Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339 (далі — Інструкція № 339). Зупинимося на найцікавіших та найбільш значущих моментах для роботодавців.

1. Внески із зарплати пенсіонерів.

Як відомо, внески «знизу» до Фонду безробіття не утримуються із суми зарплати працівників, які одержують або мають право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсії за вислугу років, а також осіб, які досягли встановленого законом пенсійного віку (ст. 5 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III; далі — Закон № 1533). Тепер в Інструкції № 339 чітко прописали, що є підставою для неутримання соцвнесків «знизу» з цієї категорії працівників:

із зарплати осіб, які досягли пенсійного віку (чоловіки — 60 років, жінки — 55 років), внески не утримуються без надання будь-яких довідок чи документів, оскільки їх право на пенсію не підлягає підтвердженню;

із зарплати осіб, які одержують пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, або пенсію за вислугу років, соцвнески не утримуються з дня подання роботодавцю заяви про звільнення від сплати страхових внесків та копії пенсійного посвідчення ;

із зарплати осіб, які мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, або пенсію за вислугу років, але не звернулися за її отриманням, внески не утримують з дня подання роботодавцю заяви про звільнення від сплати страхових внесків і довідки органу, що призначає пенсію за місцем проживання такої особи, про наявність права на пенсію за віком або за вислугу років.

2. Зняття з держреєстрації

. При знятті з держреєстрації платника страхових внесків Фонд, як відомо, у 10-денний строк з дня отримання відповідних відомостей від держреєстратора проводить документальну перевірку такого платника. Раніше, якщо під час перевірки виявлялася заборгованість платника, сума заборгованості відображалася в акті перевірки, до якого додавався акт звіряння заборгованості. Тепер сума такої заборгованості відображатиметься в довідці довільної форми (нова редакція другого абзацу п. 3.8 Інструкції № 339). Підтвердженням же повного розрахунку платника з Фондом, як і раніше, є Довідка про відсутність заборгованості за формою додатка 5 до Інструкції № 339.

3. Заборгованість за внесками.

Дещо докладніше в Інструкції № 339 прописано порядок прийняття і вручення платнику Рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу за формою додатка 7 до Інструкції № 339 (далі — Рішення). Так, тепер Рішення приймається, якщо загальна сума недоїмки, пені та штрафу становить не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.). Надсилається Рішення платнику протягом 5 робочих днів з дня його прйиняття рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Якщо

до дня прийняття керівником центру зайнятості Рішення платник самостійно сплачує всю суму виявлених під час перевірки своєчасно не сплачених або сплачених не в повному обсязі страхових сум, пені та штрафів, то узгодження розрахунку зазначених сум здійснюється на підставі документів, що підтверджують сплату заборгованості, без винесення Рішення .

З приводу вручення

Рішення в оновленому п. 7.4. Інструкції № 339 зазначено: якщо роботодавець відмовився від отримання Рішення, воно вважається врученим з дня отримання повідомлення про вручення поштового відправлення з позначкою про відмову в його отриманні. У разі якщо відділення пошти не може вручити роботодавцю Рішення через відсутність уповноважених осіб за місцезнаходженням (місцем проживання) платника або зміну місцезнаходження (місця проживання) без повідомлення центру зайнятості, Рішення розміщується на інформаційному стенді для роботодавців у приміщенні центру зайнятості. При цьому день розміщення такого Рішення є днем вручення його платнику.

4. Штрафи.

Вище вже зазначалося, що у разі приховування зарплати, на яку нараховуються страхові внески, на платника накладається штраф у розмірі суми такої прихованої зарплати, а у разі повторного порушення — у трикратному розмірі такої суми. При цьому повторним порушенням згідно з уточненням, унесеним до п. 9.2 Інструкції № 339, є порушення, вчинене роботодавцем протягом року з моменту виявлення попереднього порушення.

5. Пеня.

До п. 9.4 Інструкції № 339 додано підстави, за яких не нараховується пеня. У результаті маємо такі випадки ненарахування пені, якщо недоїмка стягується в судовому порядку:

— з дня винесення судом рішення про вилучення майна платника (при зверненні стягнення на суми, які мають повернути платнику інші особи);

— з моменту визнання боржника банкрутом;

— на суму недоїмки, зафіксованої в рішенні суду про її стягнення на користь центру зайнятості, що набуло законної чинності;

— якщо за період від закінчення попередньої перевірки до моменту винесення судом рішення про стягнення виникає нова недоїмка.

Крім того, тепер пеня не нараховується і не накладається штраф на прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків у разі введення мораторію на задоволення вимог кредиторів у зв’язку з порушенням господарським судом справи про банкрутство. Дія мораторію щодо нарахування пені та накладення штрафу на боржника припиняється з дня припинення судом провадження у справі про банкрутство.

6. Звітність.

І остання зміна — нова редакція Розрахункової відомості. Відразу зауважимо, що зміни незначні та пов’язані з відображенням сум страхових внесків, донарахованих платником при самостійному виявленні помилки. Раніше при самостійному виявленні помилки (якщо не йшлося про коригування показника фонду оплати праці минулих періодів протягом звітного року) суму донарахованих внесків (або, навпаки, внесків до зменшення) платник відображав у рядку 5 «Донараховані суми страхових внесків». Тепер же таку суму самостійно донарахованих внесків (зі знаком « + » або «-») платник показуватиме в рядку 3.1 «Донараховано страхових внесків, у тому числі: самостійно платником», і вона відповідно увійде до загального рядка 3 «Донараховано страхових внесків». А от пеня, самостійно нарахована платником, як і раніше, відображатиметься в рядку 8 Розрахункової відомості, який так і називається — «Пеня, самостійно нарахована платником». Що стосується рядка 5 в оновленій формі Розрахункової відомості, то в ньому тепер відображатимуться лише страхові внески, донараховані Фондом за актами перевірок. Докладніше з порядком виправлення помилок у звітності щодо внесків до Фонду безробіття ви можете ознайомитися у статті «Виправлення помилок у соцзвітності» в рубриці «Шпаргалка бухгалтера» // «БТ», 2007, № 49.

За новою формою

Розрахункову відомість необхідно буде подати вже за І квартал 2008 року (не пізніше 21 квітня, оскільки граничний термін подання — 19 квітня — припадає на вихідний день — суботу).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі