Теми статей
Обрати теми

Якщо зберігач не повертає майно, передане на відповідальне зберігання

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює Харківська обласна державна податкова інспекція

 

Якщо зберігач не повертає майно, передане на відповідальне зберігання

 

У серпні 2007 році наше підприємство уклало договір зберігання, за яким зберігач прийняв на відповідальне зберігання від нас труби сталеві, що були у виробничій експлуатації. Зберігачу не було надано право використання труб у своєму господарському обороті. Пізніше наше підприємство і (поклажодавець) затребувало від зберігача повернення труб у повному обсязі, які він у встановлений договором зберігання строк не повернув, що змусило нас звернутися до суду з позовом про повернення майна в натурі.

Суд з’ясував, що труби зберігач утратив, тому суд стягнув з нього на нашу користь вартість утрачених труб. На сьогодні зберігач-боржник частинами перераховує на наш рахунок стягнуту судом суму збитків.

Як відобразити такі операції в податковому обліку з податку на прибуток і ПДВ?

 

Згідно

п. 1.24. Закону України Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) відповідальне зберігання — це господарська операція платника податку, що передбачає передання згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій особі без права їх використання у господарському обороті такої фізичної чи юридичної особи, з подальшим поверненням цих матеріальних активів платнику податку без зміни їх якісних або кількісних характеристик.

Під продажем товарів слід розуміти будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (

п. 1.31 Закону про податок на прибуток).

Не вважаються продажем

операції з надання товарів у межах договорів комісії, схову (відповідального зберігання), доручення, інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу прав власності на такі товари.

Стосовно обкладення ПДВ: зважаючи на відсутність переходу права власності на майно, передача майна на зберігання не відповідає операції поставки згідно з

п. 1.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97р. №168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), тобто підстави для нарахування поклажодавцем податкових зобов’язань з ПДВ на вартість переданого на зберігання товару відсутні. Крім того, у п.п. 3.2.2 Закону про ПДВ чітко зазначено, що операції з передачі майна на зберігання (відповідальне зберігання), а також з повернення такого майна зі зберігання (відповідального зберігання) його власнику не є об’єктом оподаткування.

У зв’язку з тим, що передане на зберігання майно втрачено зберігачем, воно не може вважатися використаним у господарській діяльності. Отже, підприємство-поклажодавець має виключити його вартість зі складу валових витрат (через механізм перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток, відобразивши їх вартість у гр. 4 таблиці 1 додатка К 1/1 до декларації з податок на прибуток). З цієї ж причини підприємство має відкоригувати суму податкового кредиту, що припадає на вартість таких запасів.

Підпунктом 4.2.3 Закону

про податок на прибуток встановлено, що не включаються до складу валового доходу суми коштів або вартість майна, отримані платником податку за рішенням суду або внаслідок задоволення претензій у порядку, встановленому законодавством як компенсація прямих витрат або збитків, понесених таким платником податку в результаті порушення його прав та інтересів, що охороняються законом, у разі якщо вони не були віднесені таким платником податку до складу валових витрат або відшкодовані за рахунок коштів страхових резервів.

Таким чином, поклажодавець має виключити вартість втрачених зберігачем труб зі складу валових витрат та відкоригувати податковий кредит з ПДВ у складі вартості таких труб. При цьому сума відшкодування, що отримана за рішенням суду від зберігача не включається до складу валового доходу, на неї не нараховується ПДВ.

Що стосується

зберігача, то оскільки отримане за договором майно ним було втрачено, а не використано у власному виробничому чи господарському обороті, його вартість до складу валового доходу не включається. При цьому сума відшкодування вартості втраченого майна, що він перераховує поклажодавцю за рішенням суду, не включається до валових витрат.

 

Юрій РАЇН, начальник інспекції

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі