Теми статей
Обрати теми

У декларації за 2007 рік громадяни ще не можуть декларувати податковий кредит щодо витрат на лікування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

У декларації за 2007 рік громадяни ще не можуть декларувати податковий кредит щодо витрат на лікування

 

Фізичною особою (громадянином України) у 2007 році було внесено до каси установи охорони здоров’я оплату за операцію неповнолітньої дочки. Чи можна такі витрати включити до податкового кредиту в декларації про доходи за 2007 рік? Якщо можна, то в якій сумі?

(м. Харків)

 

Згідно з

п.п. 5.3.4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) до податкового кредиту включається сума власних коштів платника податків, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податків або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань у розмірах, що не покриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового медичного страхування.

Як бачимо,

Закон про податок з доходів дозволяє включити до податкового кредиту витрати на оплату лікування як самого платника, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, однак ця норма почне діяти лише з початку податкового року, наступного за роком, в якому набуде чинності закон про загальнообов’язкове медичне страхування (п.п. 22.1.2 Закону про податок з доходів). На сьогодні цей закон не набув чинності, що свідчить про те, що витрати на лікування не можна включити до податкового кредиту ні в декларації про доходи за 2007 рік, ні в декларації про доходи за 2008 рік.

 

Шановні читачі, у консультації «Витрати фізичної особи на оплату операції за медичними показаннями включаються до податкового кредиту», опублікованій у «БТ», 2008, № 7, с.31, допущено неточність: такі витрати, у принципі, потрапляють до податкового кредиту на зазначених у консультації підставах, однак відобразити ці витрати в декларації про доходи за 2007 рік не можна внаслідок дії п.п. 22.1.2 Закону про податок з доходів.

Ганна ВИНОГРАДОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі