Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 17.03.2008 р. № 159

Увага! Нова форма декларації з ПДВ

ДПАУ внесла зміни до форми декларації та Порядку її заповнення

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 17.03.2008 р. № 159

«Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ внесла зміни:

1) до форми податкової декларації з ПДВ

, затвердженої наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, і до форми податкової декларації з ПДВ (скороченої), затвердженої наказом ДПАУ від 23.10.98 р. № 499;

2)

до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166).

У результаті внесених змін платники ПДВ, починаючи зі звітного періоду

за березень 2008 року (або за І квартал 2008 року — для квартальних платників ПДВ), одночасно з оновленою декларацією з ПДВ (у ній з’явився новий ряд. 23.5) зобов’язані подавати додатки за новими формами:

 

Нові додатки

Старі додатки

1

2

Додатки до декларації з ПДВ

Додаток 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Додаток 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Додаток 2

«Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду»

Додаток 2

«Розрахунок суми, що підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету»

Додаток 3

«Розрахунок суми бюджетного відшкодування»

Додаток 3

«Розрахунок суми бюджетного відшкодування»

Додаток 4

«Заява про повернення суми бюджетного відшкодування»

Додаток 4

«Заява про повернення суми бюджетного відшкодування»

Додаток 5

«Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

Додатки до декларації з ПДВ (скороченої*)

Додаток 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Додаток «

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої)»**

Додаток 2

«Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

* Нагадаємо, що

скорочену декларацію подають платники, які на підставі пп. 11.21 і 11.29 Закону про ПДВ повністю залишають суми ПДВ у своєму розпорядженні та використовують їх за цільовим призначенням (на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення). Ідеться про сільськогосподарських товаровиробників та переробні сільгосппідприємства.

** Останнім часом ДПАУ наполягала на поданні Розрахунку за новою формою, затвердженою наказом від 20.08.2007 р. № 498 та призначеною для загальної (повної) декларації (лист від 30.11.2007 р. № 119321/6/16-1116).

 

Докладніше зупинимося на нових додатках до декларації за загальною (повною) формою.

Додатки 1 та 4 до декларації з ПДВ не змінилися. Тому можна сміливо користуватися старими бланками. А от додатки 2 і 3 до декларації з ПДВ зазнали змін. Ці додатки платники ПДВ мають заповнювати і подавати, якщо в декларації з ПДВ заповнено ряд. 24.

Так, у

додатку 2 тепер розшифровуються за звітними періодами залишок від’ємного значення попереднього податкового періоду (ряд. 24 декларації з ПДВ) та його частина, фактично сплачена платником ПДВ у попередніх податкових періодах. При цьому сума податку, фактично сплачена в попередніх податкових періодах, визначається із сум, які були включені до складу податкового кредиту наступного податкового періоду та не брали участі в розрахунках бюджетного відшкодування протягом попередніх податкових періодів або не погашали податкові зобов’язання наступних звітних періодів (нова редакція п.п. 5.12.2 Порядку № 166). Зведені дані стосовно частини від’ємного значення, фактично сплаченої платником ПДВ (гр. 4 додатка 2), переносяться до ряд. 2 додатка 3, котрий, як і раніше, подається лише платниками ПДВ, які мають право на бюджетне відшкодування ПДВ згідно з п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ.

Таким чином,

додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» нарешті набув тієї форми, що відповідає вимогам п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ*. Також нагадаємо, що додаток 3 і ряд. 25 декларації з ПДВ (за наявності права на бюджетне відшкодування) слід заповнювати обов’язково. Перенесення даних із ряд. 24 до ряд. 26 декларації з необґрунтованим проставлянням прокреслення в ряд. 25 ДПАУ розцінює не як добровільну відмову від бюджетного відшкодування, а як помилкове заповнення декларації з ПДВ (лист ДПАУ від 19.09.2007 р. № 18727/7/16-1517**).

* Зауважимо, що і до внесення змін у додаток 3 сміливі платники податків відстоювали своє право на відшкодування незалежно від того, в якому з періодів (попередньому чи попередніх) податок фактично було включено до податкового кредиту і сплачено постачальнику.

** Див. коментар «Бюджетне відшкодування з ПДВ: як його слід відображати в декларації з ПДВ — запізнілий погляд ДПАУ на актуальну проблему»// «БТ», 2007, № 42, с. 5.

Також

з’явився новий додаток 5. У ньому слід розшифрувати:

— податкові зобов’язання (

ряд. 1 декларації з ПДВ);

— податковий кредит (

ряд. 10.1 декларації з ПДВ);

— операції, що не дають права на податковий кредит (

ряд. 10.2 і ряд. 14 декларації з ПДВ).

Розшифровка має подаватися в розрізі контрагентів. Безумовно, надання такої інформації багато в чому додасть клопоту бухгалтеру. До речі, на це вказував і Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики у своєму

листі від 11.03.2008 р. від 04-27/281. Він пропонував таку розшифровку подавати тільки стосовно тих контрагентів, щодо яких загальний обсяг оподатковуваних операцій перевищує 30 тис. грн., але, як бачимо, ДПАУ не дослухалася до раціональної пропозиції Комітету***. Форма додатка 5 потребує подавати розшифровку податкових зобов’язань і податкового кредиту щодо всіх контрагентів.

*** ДПАУ свої заперечення з приводу пропозицій Комітету виклала в листі від 12.03.2008 р. № 80/2/16-1110.

Звернемо увагу, що в

додаток 5 не варто переносити всі підряд рядки з Реєстру отриманих та виданих податкових накладних. Необхідно вибрати операції в розрізі контрагентів (покупців та постачальників).

Зауважимо, що податкові інспектори на місцях і раніше часто

вимагали подавати разом з декларацією з ПДВ дані з Реєстру, однак тоді це було незаконним (згідно зі старою редакцією п. 4.2 Порядку № 166 Реєстр міг подаватися тільки за власним бажанням платника податків). Затвердивши нову форму додатка 5, ДПАУ вирішила узаконити подібні вимоги та отримати додаткову інформацію, яку, мабуть, використовуватиме при зустрічних перевірках.

І ще один момент. У разі подання уточнюючих розрахунків, в яких провадиться коригування податкових зобов’язань та/або податкового кредиту, також слід подавати зазначені вище розшифровки на суму уточнення (нова редакція

п. 4.2 Порядку № 166). Зверніть увагу: не зрозуміло, про які періоди, що виправляються, ідеться. Здається, ця норма стосується і періодів до набрання чинності наказом, що коментується. Більше того, виправляючи помилку старих періодів, доведеться подавати й інші додатки за новою формою.

Наказ

, що коментується, набув чинності 30 березня 2008 року.

Нову форму декларації з ПДВ і

додатки 2, 3, 5 вкладено в сьогоднішній номер газети. У наступному номері ви знайдете нову форму декларації з ПДВ (скорочену) і додатки 1 і 2 до неї.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі