Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку щодо надміру виплаченої працівнику суми добових

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як виправити помилку щодо надміру виплаченої працівнику суми добових

 

Під час внутрішньої ревізії виявили, що відрядженому працівнику було помилково завищено добові (у готельному рахунку було виділено сніданок, а виплатили добові в розмірі 25 грн.). Як виправити таку помилку?

(м. Харків)

 

Дійсно, згідно з

постановою КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 , якщо в рахунку готелю зазначено одноразове харчування, то добові становлять 20 грн. на добу, а не 25. Отже, працівнику надміру виплачено добові в розмірі 5 грн. за кожний день проживання в такому готелі.

Як виправити помилку? По-перше, цю суму не може бути включено до валових витрат. Отже, на неї слід відсторнувати валові витрати (раніше відображені як добові в межах норм за фактом затвердження Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт). Якщо помилка сталася в минулих звітних періодах, що призвело до виникнення недоїмки, то при виправленні платник має нарахувати штраф у розмірі 5 % від суми недоїмки.

По-друге, потрібно вирішити питання, що робити з надмірною сумою — утримати її із зарплати працівника чи «простити» йому цю суму. Що стосується першого варіанта, то право утримати цю суму із зарплати працівника нам дає

ст. 127 Кодексу законів про працю в Україні, але тільки в тому випадку, якщо працівник не оспорює підставу та розмір відрахування. Тому далі розглядатимемо другий варіант — підприємство виправляє помилку за рахунок своїх коштів. Якщо йти цим шляхом, то підприємство має нарахувати оподатковуваний дохід працівнику (причому з урахуванням «натурального» коефіцієнта), утримати з нього податок з доходів і перерахувати податок до бюджету. Якщо цю помилку буде виправлено податковим агентом самостійно до перевірки, то, на наш погляд, жодних штрафних санкцій у цьому випадку не буде. Це підтверджує і ДПАУ в листі від 15.11.2005 р. № 11069/6/17-2116*.

* Коментар до цього листа див. у «БТ», 2005, № 50, с. 7.

У бухгалтерському обліку виправлення помилки супроводжується такими бухгалтерськими записами (припустимо, що надміру виплачена працівнику сума становить 5 грн.):

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1. Відсторновано суму надміру виплачених добових (методом «червоне сторно»)

92

372

5,00

-5,00

2. Списано суму надміру виплачених добових на розрахунки з працівником

685 (663)

372

5,00

3. Нараховано оподатковуваний дохід працівнику (5 х 1,176471)

92

685 (663)

5,88

4. Утримано податок з доходів

685 (663)

641

0,88

5. Перераховано до бюджету податок з доходів

641

311

0,88

 

У ф. № 1ДФ потрібно показати дохід працівника в сумі надміру виплачених добових:

 

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн., коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу дд/мм/рррр

звільнення з роботи дд/мм/рррр

1

2

3

4

5

6

7

8

9

...

1122334455

5,88

5,88

0,88

0,88

09

 

Якщо наднормативні добові виплачено в одному з минулих звітних кварталів, за який уже здано звіт за ф. № 1ДФ, то потрібно подати уточнений розрахунок за такий квартал. Уточнення полягає в додаванні рядка про дохід працівника у вигляді наднормативних добових (як показано вище) з проставлянням у графі 9 ознаки «0» — рядок на введення.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі