Теми статей
Обрати теми

Про збір за забруднення навколишнього природного середовища

Редакція БТ
Лист від 18.02.2008 р. № 3004/7/15-0817

Екозбір за структурні підрозділи

підприємства сплачують за місцем своєї податкової реєстрації

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.02.2008 р. № 3004/7/15-0817

«Про збір за забруднення навколишнього природного середовища»

 

Лист

, що коментується, є відповіддю на запитання, де підприємству необхідно звітувати і сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища за джерела забруднення, що перебувають на балансі філії такого підприємства, але розміщені на території іншої територіальної громади.

Проблема полягає в тім, що в

п. 9.2 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80, визначено, що платник податків зараховується органами державної податкової служби до категорії платників окремих податків, зокрема, за місцезнаходженням джерел забруднення навколишнього природного середовища. У листі, що коментується, ДПАУ зазначає, що ця норма стосується виключно питання обліку в податкових органах платників податків, які є самостійними об’єднаннями, філіями, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами*.

* Про відмінність структурних підрозділів від відокремлених ми писали у статті «Створення підрозділу: визначаємо статус і реєструємо» // «БТ», 2008, № 8, с. 27.

У листі ДПАУ доходить висновку, що

філії підприємства, до складу яких входять безбалансові структурні підрозділи, які не мають банківських рахунків та розташовані на території іншої територіальної громади, мають звітувати і сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища за всі такі відокремлені підрозділи за місцем своєї податкової реєстрації . Це також стосується будь-яких підприємств, що мають структурні підрозділи. Наприклад, якщо цех підприємства розташований в іншому місті та є структурним підрозділом, що не має окремого балансу, то збір за здійснені цим цехом викиди і розміщені відходи має сплачуватися підприємством за місцем його податкової реєстрації.

Слід зауважити, що для доведення своєї позиції ДПАУ в

листі, що коментується, вибрала досить складний шлях, і їй довелося посилатися на декілька нормативно-правових актів. Аналогічного висновку можна дійти, звернувшись тільки до пп. 2.2 і 7.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої наказом Мінекобезпеки і ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379 (див. «Як звітувати і сплачувати екозбір за підрозділи»).

 

Як звітувати і сплачувати екозбір за підрозділи

Витяг з Інструкції № 162

«2.2. Якщо до складу підприємств (установ, організацій) — платників збору входять філії, відділення та інші відокремлені підрозділи (далі — філії), які

не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, то збір за здійснені цими філіями викиди, скиди і розміщені відходи сплачується цими підприємствами (установами, організаціями).

<…>

7.2. Підприємства (установи, організації), які сплачують збір за включені до їх складу філії, визначені в пункті

2.2 Інструкції, подають податкові розрахунки збору за здійснені такими філіями викиди, скиди і розміщені відходи за своїм місцем податкової реєстрації (місцем перебування на податковому обліку в органах державної податкової служби)».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі