Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 29.01.2008 р. № 219

РРО І ПАТЕНТ

при продажу основних засобів за готівку не потрібні — думка Держпідприємництва

 

Лист Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва «Про розгляд листа» від 29.01.2006 р. № 219

 

У

листі, що коментується, Держпідприємництва висловився проти застосування РРО та придбання торгового патенту при несистематичному продажу підприємством основних засобів.

Спочатку нагадаємо, що при продажу товарів (наданні послуг)

у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівковий розрахунок суб’єкти підприємницької діяльності (юридичні та фізичні особи) згідно зі ст. 1 Закону про РРО* зобов’язані застосовувати РРО. Крім цього, відповідно до ст. 1 Закону про патентування** торговельна діяльність за готівкові кошти підлягає патентуванню.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

** Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Але чи слід придбавати торговий патент і проводити операції через РРО

при несистематичному (разовому) продажу основних засобів? Податковий орган вважає — потрібно, позиція Держпідприємництва, яку поділяє редакція, — ні. Розглянемо аргументи сторін.

Торговий патент.

На думку представників податкових органів, операція з продажу підприємством об’єкта основних засобів з точки зору Закону про патентування належить до роздрібної торгівлі. Адже цей Закон жодних винятків стосовно операцій з основними засобами не передбачає. Тому податківці вважають, що при продажу основних засобів за готівку слід придбавати торговий патент. Обійтися без патенту можна, тільки якщо при оплаті товару покупець скористається послугами банку, тобто якщо оплата відбудеться в безготівковій формі (див. лист ДПА у м. Києві від 21.06.2004 р. № 697/10/31-105).

Однак з цією точкою зору податкового відомства при разовому продажу основних засобів можна не погодитися. Адже об’єкт основних засобів, що продається, первісно придбавався підприємством саме як

об’єкт основних засобів, а не як товар з метою подальшого продажу. Тож подібного роду разовий продаж як торговельна діяльність класифікуватися не може, а отже, і вимога придбавати торговий патент при здійсненні такої операції неправомірна.

Таку ж позицію стосовно разового продажу зайняв і Держпідприємництва (

див. на с. 8 «Як вважає Держпідприємництва»).

РРО.

На думку ДПАУ, що викладена в листі від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017***, продаж основних засобів, у тому числі неліквідних, за готівкові грошові кошти слід проводити через РРО або здійснювати такі розрахункові операції в безготівковій формі через установи банків. Такі основні засоби не є продукцією власного виробництва. Отже, їх продаж не можна оформити за допомогою прибуткового касового ордера без РРО, скориставшись нормою п. 1 ст. 9 Закону про РРО.

*** Див. коментар у «БТ», 2006, № 36, с. 8.

З такою позицією податкового органу ми категорично не згодні, про що писали у

статті «Реєстратори розрахункових операцій: ви запитували — ми відповідаємо»// «БТ», 2007, № 12, с. 36. Обґрунтовували ми свою точку зору тим, що одиничні (разові, несистематичні) продажі об’єктів основних засобів не можуть розглядатися як діяльність у сфері торгівлі. Отже, вимога про проведення таких розрахунків через РРО не є обов’язковою.

Приємно, що нашу точку зору підтримує і Держпідприємництва (

див. «Як вважає Держпідприємництва»).

 

Як вважає Держпідприємництва

Витяг із листа, що коментується

 

«<...> для визначення необхідності придбання торгового патенту та застосування РРО у разі здійснення несистематичного продажу основних засобів <...> необхідно визначити, чи може розглядатися така операція, як

торговельна діяльність.

<...>

торговельна діяльність як вид економічної та господарської діяльності передбачає систематичність її здійснення та отримання відповідного прибутку.

У випадку

якщо реалізація основних засобів здійснюється несистематично та має разовий характер, то така реалізація не може розглядатися як торговельна діяльність у розумінні Закону України про патентування.

Стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій під час продажу основних засобів, то

Законом <...> [Законом про РРО.Прим. ред.] не надано визначення терміна «сфера торгівлі».

Отже, суб’єкт господарювання під час визначення зазначеного терміну повинен керуватися діючими законодавчими актами та нормативно-правовими актами, зокрема положеннями

Цивільного та Господарського кодексів України та Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування населення [затверджено постановою КМУ від 15.06.2006 г. № 833.Прим. ред.].

Виходячи із зазначеного,

на думку Держкомпідприємництва, при реалізації основних засобів* СП <...> має право не застосовувати РРО та здійснювати таку реалізацію без придбання торгового патенту <...>».

* Мається на увазі несистематичний разовий продаж основних засобів.

 

Як бачимо, позиція Держпідприємництва з цього питання протилежна ДПАУ. Щоб уникнути неприємностей та непотрібних спорів з представниками податкового органу, доцільно оплату за проданий покупцю основний засіб унести на поточний рахунок продавця через прибуткову касу банку. Така операція є безготівковою для продавця (

п. 2.5 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637), що виключає необхідність застосування РРО та придбання торгового патенту.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі