Теми статей
Обрати теми

В якому розмірі слід було у 2007 році утримувати внесок до ПФ з доходів працівника, який звільнився і знов улаштувався на підприємство протягом календарного місяця?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз'яснює Пенсійний фонд України

 

В якому розмірі слід було у 2007 році утримувати внесок до ПФ з доходів працівника,
 який звільнився і знов улаштувався на підприємство протягом календарного місяця?

 

Працівника було звільнено з підприємства 12 листопада 2007 року. Сума нарахованої заробітної плати за відпрацьовані дні листопада і компенсації за невикористану відпустку склала 400 грн., потім цього працівника знову було прийнято на це саме підприємство з 26 листопада 2007 року. Зарплата за відпрацьовані дні листопада (з 26 листопада по 30 листопада 2007 року) склала 380 грн. Як слід було утримати внесок до Пенсійного фонду із зарплати цього працівника за відпрацьовані дні листопада 2007 року?

 

Відносини між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування регулюються

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058).

Згідно з

ч. 1 ст. 13 Закону № 1058, якщо особа, яка підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до цього Закону, припиняє трудовий договір, то вона втрачає при цьому статус застрахованої особи та припиняє свою участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Відновлення участі такої особи в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування згідно з ч. 3 ст. 13 Закону № 1058 (і відповідно обов’язків щодо сплати страхових внесків) без укладення договору про добровільну участь можливе тільки при відновленні статусу застрахованої особи, тобто з моменту укладення нею нового трудового договору.

При цьому згідно з

п. 4.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зазначена особа зобов’язана була сплачувати страхові внески в розмірі:

— 0,5 % із суми доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених) платнику згідно з умовами трудового чи цивільно-правового договору, сум грошового забезпечення, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу, яка не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

— 0,5 % із частини суми доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених) платнику згідно з умовами трудового чи цивільно-правового договору, сум грошового забезпечення, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу, яка не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, і 2 % із частини суми доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених) платнику згідно з умовами трудового чи цивільно-правового договору, сум грошового забезпечення, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу, які перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, із заробітної плати за відпрацьовані дні з 1 листопада по 12 листопада 2007 року та компенсації за невикористану відпустку внесок до Пенсійного фонду слід було утримати в сумі:

400

х 0,5 : 100 = 2 (грн.).

Із заробітної плати за відпрацьовані дні з 26 по 30 листопада 2007 року внесок до Пенсійного фонду слід утримати в сумі:

380

х 0,5 : 100 = 1,90 (грн.).

 

Людмила ПОЛЬОВИК, начальник відділу по роботі з платниками обов’язкових платежів до Пенсійного фонду

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі