Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання

Редакція БТ
Лист від 17.03.2008 р. № 78/06/186-08

Інваліди І та ІІ груп

мають право на скорочений робочий час

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 17.03.2008 р. № 78/06/186-08

«Про окремі питання»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці розглянуто низку питань, пов’язаних з оплатою праці та сплатою соцвнесків. Серед них виділимо дві найцікавіші відповіді.

1. Робота інвалідів.

Можливість роботи на умовах скороченого робочого часу передбачена ст. 51 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). У ній перелічено певні категорії працівників, для яких установлюється скорочена тривалість робочого часу, а також зазначено, що законодавством установлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

У Мінпраці запитали, чи діє на сьогодні

постанова Ради Міністрів СРСР від 14.09.73 р. № 674 «Про заходи щодо подальшого поліпшення використання праці пенсіонерів унаслідок старості та інвалідів у народному господарстві та пов’язані з цим додаткові пільги», п. 6 якої для інвалідів І і II груп передбачено скорочену тривалість робочого часу та особливу тривалість щорічної відпустки.

У

листі, що коментується, Мінпраці вказало на те, що ця постанова може застосовуватися для встановлення норми тривалості робочого часу інвалідів і не застосовується в питанні встановлення тривалості відпусток, оскільки останнє врегульоване Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Таким чином, на сьогодні для інвалідів І та II груп установлено скорочену тривалість робочого дня — 6 годин на день (36 годин на тиждень)

.

Зверніть увагу на такий важливий момент: скорочена тривалість робочого часу передбачає, що час, протягом якого працівник має виконувати трудові обов’язки, скорочується, однак

працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу. Це — головна відмітна риса такого режиму робочого часу. Інакше кажучи, інвалід І чи ІІ групи, який відпрацював 36 годин на тиждень, має право отримати таку саму зарплату, яку отримав би звичайний працівник, відпрацювавши 40 годин на тиждень.

Не таємниця, що багато хто з роботодавців, приймаючи на роботу «обов’язкових» інвалідів, бажає для економії фонду оплати праці встановити їм неповний робочий час. У зв’язку з цим важливо пам’ятати, що норма часу при неповному робочому часі для інвалідів І чи ІІ груп розраховується від скороченої тривалості робочого часу. Наприклад, якщо ми хочемо прийняти інваліда ІІ групи на 0,5 ставки, то він має працювати 18 годин на тиждень (36 год. х 0,5) та одержувати при цьому 0,5 окладу.

Аналогічні висновки щодо норми тривалості робочого часу інвалідів І та ІІ груп містяться і в

листі Мінпраці від 29.03.2007 р. № 713/19/71-07 (див. ком. «Інваліди І та ІІ груп мають право на скорочений робочий час тривалістю 6 годин на добу (36 годин на тиждень)» // «БТ», 2007, № 24, с. 8). На це ми звертали увагу і в статті «Коли працівники можуть працювати менше» // «БТ», 2005, № 37, с. 36.

2. Внесок до ФТВП

. Як ви, напевно, знаєте, ставка внеску до Фонду з тимчасової втрати працездатності в частині «утримань» залежить від розміру зарплати працівника: якщо вона не перевищує прожитковий мінімум (у травні — 647 грн.), внесок утримують за ставкою 0,5 %, якщо перевищує — за ставкою 1 %.

А як бути в ситуації, коли працівник протягом одного місяця звільнився з підприємства і знову влаштувався на роботу на те саме підприємство? При цьому за відпрацьований час і до звільнення, і після прийняття йому нараховано зарплату менше прожиткового мінімуму (наприклад, 500 грн. і 400 грн.). Яку зарплату порівнювати з прожитковим мінімумом для визначення ставки внеску до Фонду: загальну за місяць чи окремо за кожний період?

На це запитання і дано відповідь у

листі, що коментується. На думку його авторів, у цьому випадку (незалежно від того, на нове чи попереднє місце роботи прийнято працівника) ставка внеску до Фонду визначається окремо для зарплати за період до звільнення та окремо для зарплати за період після прийняття на роботу. Так, у наведеному прикладі внесок буде утримано за ставкою 0,5 % і з 500 грн., і з 400 грн.

Зауважимо, що в цьому питанні ФТВП солідарний з фахівцями Пенсійного фонду з такого ж питання (див. у рубриці «Пошта тижня»

«В якому розмірі слід було у 2007 році утримувати внесок до ПФ з доходів працівника, який звільнився і знову влаштувався на підприємство протягом календарного місяця?» // «БТ», 2008, № 9, с. 42).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі