Теми статей
Обрати теми

Про обчислення середньої заробітної плати

Редакція БТ
Лист від 02.04.2008 р. № 159/020/99-08

ЛІКАРНЯНІ:

Мінпраці самоправно розширює перелік поважних причин, що впливають на включення до розрахунку середньої зарплати одноразових виплат

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.04.2008 р. № 159/ 020/ 99-08

«Про обчислення середньої заробітної плати»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці дає досить несподіване роз’яснення з приводу обліку у 2008 році одноразових виплат працівникам при розрахунку середньої зарплати для соцвиплат.

Нагадаємо, що згідно з

другим абзацом п. 9 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), у разі коли застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до трьох років і шести років за медичним висновком), для розрахунку середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, не передбачені актами законодавства або здійснювані понад установлені зазначеними актами норми*, у такому місяці враховуються пропорційно відпрацьованому часу. Це правило діє з 7 березня 2006 року**, і з того часу воно не змінювалося***.

* Ідеться про виплати, зазначені в п. 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

** Дата набрання чинності постановою КМУ від 22.02.2006 р. № 193, якою і було внесено ці зміни до Порядку № 1266.

*** Лише до прикладу до п. 9 додатка 1 до Порядку № 1266 уносилося уточнення, як застосовувати правило розподілу одноразових виплат, якщо в такому місяці у працівника є відпрацьовані дні, дні хвороби та дні перебування у відпустці (постанова КМУ від 18.07.2007 р. № 949).

Однак, за твердженням Мінпраці, у 2008 році ситуація змінилася, і причина цього — нова редакція

ст. 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240, див. «Нова редакція ст. 53 Закону № 2240 не несе в собі нових правил розрахунку середньої зарплати для соцвиплат» на с. 8).

 

Нова редакція ст. 53 Закону № 2240 не несе в собі нових правил розрахунку середньої зарплати для соцвиплат

Витяг зі ст. 53 Закону № 2240

Стара редакція

Нова редакція

«1. При обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомогою по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах враховуються всі види заробітної плати (доходу) в межах граничної суми місячної заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, відповідно до

статті 21 цього Закону».

«1. При обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомогою по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах враховуються всі види заробітної плати (доходу) в межах граничної суми місячної заробітної плати (доходу)

за відпрацьований час, на яку нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, відповідно до статті 21 цього Закону».

 

Витяг із Порядку № 1266

«13. У випадках, не пов’язаних із застосуванням підсумованого обліку робочого часу або обліку робочого часу в годинах, для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньоденна заробітна плата (дохід)

за відпрацьований час або за один календарний день.

<...>

16. Середньогодинна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати

на кількість відпрацьованих годин застрахованою особою у зазначений період».

 

У

листі, що коментується, Мінпраці, посилаючись на ці зміни в Законі № 2240, доходить висновку, що одноразові виплати потрібно включати до розрахунку середньої зарплати пропорційно відпрацьованому часу. Ми з цією думкою не можемо погодитися, і ось чому.

Як ви самі можете переконатися, єдина зміна, унесена до

ст. 53 Закону № 2240, полягає в тому, що до розрахунку середньої зарплати включаються виплати за відпрацьований час у межах максимальної величини, з якої справляються внески. І тут скоріше потрібно говорити про уточнення, ніж про зміну, адже Порядок № 1266 завжди зазначав, що до розрахунку включаються лише виплати за відпрацьований час. На цій підставі ніколи не включалися до розрахунку суми відпускних (за дні як щорічних відпусток, так і за дні навчальних, творчих тощо відпусток), оплати простоїв та інші виплати за невідпрацьований час.

Що стосується одноразових виплат (які входять до фонду оплати праці та обкладаються соцвнесками), то, як уже відзначалося, їм присвячено

другий абзац п. 9 Порядку № 1266, що зобов’язує провадити розподіл цих виплат пропорційно відпрацьованому часу, тільки якщо частину місяця не було відпрацьовано застрахованою особою за однією з трьох поважних причин. За наявності невідпрацьованого часу з інших підстав (зокрема, якщо працівник частину місяця перебував у щорічній відпустці) одноразові виплати, що припадають на цей місяць, розподіляти не потрібно. Однак Мінпраці вважає інакше (див. «У 2008 році, на думку Мінпраці, якщо працівник частину місяця був у відпустці, то одноразові виплати, що припадають на цей місяць, потрібно розподіляти» на с. 9).

 

У 2008 році, на думку Мінпраці, якщо працівник частину місяця був у відпустці, то одноразові виплати, що припадають на цей місяць, потрібно розподіляти

Витяг із листа, що коментується

«З 01.01.08 відповідно до змін, внесених до

статті 53 Закону № 2240, одноразові виплати для розрахунку страхових виплат включаються пропорційно відпрацьованому часу.

У Ваших випадках:

коли в місяці розрахункового періоду

працівник знаходився частину місяця у відпустці і частину місяця працював, при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування страхових виплат одноразові виплати включаються до розрахунку пропорційно відпрацьованому часу;

коли в місяці розрахункового періоду

працівник знаходився весь місяць у відпустці, через відсутність відпрацьованого часу одноразові виплати не можуть бути враховані при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування страхових виплат;

коли в місяці розрахункового періоду

працівник знаходився частину місяця у відпустці і частину місяці не працював з поважних причин, через відсутність відпрацьованого часу одноразові виплати не можуть бути враховані при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування страхових виплат».

 

Ми вважаємо, що подібні висновки із сьогоднішньої редакції

ст. 53 Закону № 2240 не випливають, і в питанні включення одноразових виплат до розрахунку середньої зарплати для соцвиплат нічого не змінилося.

Якщо вже Мінпраці так хочеться обмежити включення одноразових виплат до розрахунку середньої зарплати, то логічно було б узагалі заборонити включення таких виплат до розрахунку, спираючись на той самий аргумент — виплата за невідпрацьований час. Але поставити питання таким чином не дозволяє чинний

п. 7 Порядку № 1266, що приписує обчислювати середню зарплату застрахованої особи виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, і з яких сплачено страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. До того ж на цьому фоні дивно виглядав би п. 9 Порядку № 1266, що вимагає розподіляти одноразові виплати за наявності однієї з трьох поважних причин.

У зв’язку з цим Мінпраці вирішило просто поширити правило пропорційного розподілу одноразових виплат не лише на три поважні причини, а й на інші підстави (зокрема, відпустку).

Нам відомо, що Фонд узяв на озброєння

лист, що сьогодні коментується, та вимагає, щоб страхувальники враховували цей момент при оплаті листків непрацездатності у 2008 році. Причому щодо вже оплачених у поточному році листків непрацездатності представники Фонду на місцях радять провести відповідний перерахунок середньої зарплати з урахуванням цих вимог.

Зі свого боку, ми досить докладно розглянули цю проблему, тому при виникненні спорів з представниками Фонду у вас будуть аргументи щодо правильності здійсненого вами розрахунку середньої зарплати. Тим страхувальникам, які не захочуть конфліктувати з Фондом, найімовірніше, доведеться провести перерахунок виплат за вже оплаченими листками непрацездатності та в подальшій роботі прийняти цю позицію Мінпраці. Для тих, хто готовий відстоювати свою правоту, укотре повторюємо, що ця позиція Мінпраці суперечить чинному законодавству і мотивується виключно скороченням видаткової частини бюджету Фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі