Теми статей
Обрати теми

Про особливості визначення податкового кредиту і податкових зобов’язань з ПДВ при імпорті товару

Редакція БТ
Лист від 09.04.2008 р. № 7310/7/16-1517

Імпорт товару:

особливості визначення податкового кредиту з ПДВ і податкових зобов’язань при їх подальшому продажу

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.04.2008 р. № 7310/7/16-1517

«Про особливості визначення податкового кредиту і податкових зобов’язань з ПДВ при імпорті товару»

 

На початку

листа, що коментується, ДПАУ цілком правильно зауважила, що платники податків — імпортери мають повне право включати до складу податкового кредиту суму ПДВ, сплачену на митниці. Звичайно, за умови використання імпортованих товарів в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності. Редакція такий висновок підтримує. Але, не приховуємо, було б значно приємніше, якби такі висновки чітко випливали із Закону про ПДВ* або, принаймні, з узагальнюючого податкового роз’яснення.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

На закінчення

листа, що коментується, ДПАУ роз’яснює: якщо при подальшому продажу раніше ввезеного в Україну товару платник податків зобов’язаний застосовувати звичайні ціни за правилами, установленими п. 4.1 Закону про ПДВ, то база оподаткування визначатиметься виходячи зі звичайної ціни, але не нижче митної вартості. З таким висновком редакція не згодна. Річ у тім, що в п. 4.1 Закону про ПДВ немає жодного слова про митну вартість. Тому орієнтуватися на митну вартість при визначенні бази оподаткування при продажу імпортного товару не можна. Хоча і повністю виключати того, що на місцях податкові інспектори керуватимуться цим листом, не можна.

Крім того, не зовсім зрозуміло, що мала на увазі ДПАУ, говорячи, що

суму ПДВ стосовно послуг, супутніх продажу товарів (перепродажна підготовка товару, його зберігання, у тому числі в орендованих приміщеннях, охорона, навантаження, розвантаження, транспортування, адміністративні витрати тощо), можна відносити до складу податкового кредиту, тільки якщо вартість таких послуг включається до вартості таких товарів. Інакше ці послуги не можна вважати такими, що беруть участь в оподатковуваних операціях.

По-перше

, послуги, супутні продажу товару, не включаються до первісної вартості товару (це часто витрати на збут — рахунок 93). По-друге, чи беруть вони участь в оподатковуваних операціях, не залежить від того, чи включено їх до первісної вартості товару.

Зауважимо, що це не перше роз’яснення ДПАУ з питання визначення податкового кредиту з ПДВ при імпорті товарів та податкового зобов’язання при їх подальшому продажу. Так, ДПАУ у своєму

листі від 07.11.2007 р. № 22703/7/16-1117 (запитання № 14)** дотримувалася аналогічної точки зору.

** Див. статтю «Актуальні питання з ПДВ: відповідає ДПАУ, коментує редакція» // «БТ», 2007, № 49, с. 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі