Теми статей
Обрати теми

Граничний строк подання податкової декларації в окремих випадках можна продовжити

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ в Нахімовському районі м. Севастополя

 

Граничний строк подання податкової декларації в окремих випадках можна продовжити

 

Приватне підприємство з поважних причин не подало декларацію з ПДВ у встановлені строки. Директор підприємства (він же — власник підприємства) був у відрядженні за кордоном. За штатним розписом бухгалтера підприємство не має, його функції (за наказом) виконує директор. Чи застосовні до підприємства штрафні санкції за несвоєчасне подання декларації?

 

Згідно з

п.п. 17.1.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон) платник податків, який не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або затримку.

Однак

п. 15.4 Закону передбачено продовження граничних строків для подання податкових декларацій у випадках, коли з поважних причин платник податків не може виконати свій обов’язок щодо подання декларації. Штрафні санкції, передбачені п.п. 17.1.1 Закону, не застосовуються протягом продовження граничних строків подання податкової декларації.

Продовження граничних строків

для юридичної особи здійснюється, якщо ніхто з посадових осіб такої юридичної особи не мав можливості у визначені Законом строки виконати податкові обов’язки, а власник такої юридичної особи був позбавлений можливості призначити інших посадових осіб (п. 2.1 Порядку застосування норм пункту 15.4 статті 15 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», затвердженого наказом ДПАУ від 19.03.2001 р. № 113; далі — Порядок № 113).

Відсутність в особи можливостей

виконати податкові обов’язки може бути пов’язана, зокрема, з її перебуванням за межами України протягом періоду, визначеного Законом для декларування (п.п. 2.3.1 Порядку № 113). У цьому випадку документальним підтвердженням є: закордонний паспорт особи з візами та відповідними позначками органів охорони держкордону; письмова відповідь Державного комітету у справах охорони державного кордону України на запит податкового органу; письмова відповідь Консульського управління Міністерства закордонних справ України на запит податкового органу.

Відсутність можливості у власника

призначити інших посадових осіб може бути пов’язана з такими обставинами:

1) посадова особа є одночасно одним із власників юридичної особи за умови, що відсутність такого власника унеможливлює прийняття рішення про призначення на постійній або тимчасовій основі іншої посадової особи. У цьому випадку документальним підтвердженням цього факту є копії установчих документів юридичної особи, засвідчені в установленому порядку;

2) юридична особа (підприємство) заснована на власності однієї фізичної особи, яка водночас є єдиною посадовою особою такої юридичної особи;

3) процедура призначення нової посадової особи та заходи, пов’язані з проведенням цієї процедури, визначені законодавством, забирають певний час.

При дотриманні цих умов платник податків може

звернутися до податкового органу з письмовою заявою про продовження граничних строків, що подається протягом 30 календарних днів, наступних за днем закінчення обставин, через які платник не міг виконати податкове зобов’язання.

 

Наталія ГОРБАЧОВА,
 державний податковий інспектор відділу масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі