Теми статей
Обрати теми

Номер довіреності може бути заповнено вручну відповідно до внутрішньої нумерації підприємства

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Номер довіреності може бути заповнено вручну відповідно до внутрішньої нумерації підприємства

 

Чи може продавець у роздрібній мережі відпустити товарно-матеріальні цінності покупцю, який пред’явив довіреність, роздруковану на принтері, із заповненням усіх реквізитів, наявністю «мокрої печатки», але без серії та номера чи з номером, проставленим уручну?

(

м. Харків)

Як відомо,

постановою КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 283 та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 6 червня 2007 р. № 809» від 17.04.2008 р. № 381 довіреності на отримання цінностей виключено з переліку документів суворої звітності*.

* Див. ком «Увага! Увага! Стали несуворими касові ордери та довіреності» // «БТ», 2008, № 17, с. 4.

Тому з 17 квітня 2008 року продавець у роздрібній мережі може відпускати товарно-матеріальні цінності покупцю, який пред’явив довіреність, роздруковану на принтері. При цьому слід пам’ятати, що довіреність повинна мати всі обов’язкові реквізити первинного документа (

див. «Обов’язкові реквізити первинного документа»).

 

Обов’язкові реквізити первинного документа

Витяг зі ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV

«2. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов’язкові реквізити:

— назву документа (форми);

— дату і місце складання;

— назву підприємства, від імені якого складено документ;

— зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

— особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції».

 

Також

довіреність на отримання ТМЦ має бути заповнено з дотриманням вимог, викладених в Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіреностей на отримання цінностей, затвердженій наказом МФУ від 16.05.96 р. № 99. Зокрема, згідно з п. 7 Інструкції № 99 забороняється видавати довіреності, які повністю або частково не заповнено. Оскільки типові форми довіреностей (ф. № М-2, ф. № М-2б) передбачають наявність серії та номера довіреності, то продавець у роздрібній мережі може відпустити ТМЦ покупцю тільки за довіреністю, в якій такі реквізити заповнено. При цьому, оскільки серія документа є атрибутом документа суворої звітності, підприємства можуть у полі «серія» ставити прокреслення. Номер же довіреності може бути заповнено вручну відповідно до внутрішньої нумерації підприємства.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі