Теми статей
Обрати теми

Легковий автомобіль, придбаний для продажу, переводимо до основних фондів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Легковий автомобіль, придбаний для продажу, переводимо до основних фондів

 

Підприємство придбало легковий автомобіль для подальшого продажу. Пізніше було прийнято рішення використовувати його в госпдіяльності підприємства. Рішення було оформлено відповідним наказом. Як таку операцію відобразити в обліку і документально оформити?

(м. Харків)

 

На підставі наказу про використання придбаного як товар легкового автомобіля у власній госпдіяльності підприємства бухгалтеру потрібно:

1.

Виписати накладну на внутрішнє переміщення та відкрити інвентарну картку обліку ОЗ (форма № ОЗ-6), а при введенні в експлуатацію оформити Акт приймання-передачі (форма № ОЗ -1).

2. У податковому обліку

— вартість легкового автомобіля (як товар) виключити з перерахунку за п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток ), відобразивши її у гр. 4 додатка К1/1 (як запаси, не використані в госпдіяльності).

Раніше відображений податковий кредит з ПДВ слід відсторнувати

на підставі вимог Закону про ПДВ. Нагадаємо, що згідно з п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ сума податку, сплачена під час придбання легкового автомобіля, не включається до складу податкового кредиту і відноситься до складу валових витрат. Щоправда, у п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток зазначено, що сума ПДВ, включеного до ціни товарів (робіт, послуг), що придбаваються платником для виробничого або невиробничого використання, не включається до складу валових витрат.

Як бачимо, у чинному законодавстві однозначності з питання правомірності включення «вхідного» ПДВ під час придбання легкового автомобіля до валових витрат немає. При цьому ДПАУ в своїх листах теж не визначилася. В одних листах вона висловлює ліберальну думку і дозволяє включати суму сплаченого ПДВ до валових витрат (

листи від 07.06.2006 р. № 6482/5/16-1516 і від 12.01.2007 р. № 329/7/16-1517-26*), а в інших, навпаки, зазначає, що сума податку не включається до складу валових витрат і погашається платником за рахунок інших джерел (листи від 27.07.2005 р. № 14787/7/15/-1117** і від 30.01.2007 р. № 42/2/15-0210). А от суди з цього приводу — на боці платників податків. Зокрема, у постанові Київського апеляційного господарського суду від 20.02.2007 р. № 32/509-А суд доходить висновку, що платник податків має повне право включити ПДВ, сплачений під час придбання легкового автомобіля, до складу валових витрат.

* Див. ком. «ДПАУ надала відповіді на запитання щодо обкладення операцій ПДВ та податком на прибуток»// «БТ»,2007, № 10, с. 4.

** Див. ком. «ПДВ щодо легкового автомобіля до валових витрат не включається — фіскальне роз’яснення ДПАУ» // «БТ», 2005, № 33, с. 10.

У такій ситуації вирішувати вам, чи відносити суму раніше відображеного податкового кредиту до складу валових витрат. Ми зі свого боку навели всі доводи «за» і «проти». Але відкоригувати суму ПДВ, раніше віднесеного до складу податкового кредиту, доведеться в будь-якому випадку.

Оформити таке коригування можна бухгалтерською довідкою. У декларації з ПДВ таке коригування буде відображено в ряд. 16.3 декларації з ПДВ і відповідно в додатку 1 до декларації з ПДВ.

3.

У цій ситуації легковий автомобіль спочатку є необоротним активом, утримуваним підприємством для продажу, що зараховується на баланс на субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» за вартістю придбання (п. 8 П(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»). При відмові в подальшому продавати такий необоротний актив підприємство оцінює його за нижчою з оцінок:

— балансовою вартістю необоротного активу;

— вищою з оцінок: чистою вартістю реалізації необоротного активу чи вартістю використання.

В обліку таку операцію з переведення слід відобразити проводкою Дт 152 — Кт 286, що відповідає вимогам

Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених Мінфіном від 30.09.2003 р. № 561. Сума коригування (за її наявності) включається до інших витрат (доходів) звітного періоду на субрахунку 972 або 742 .

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі