Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку приймання та опублікування оголошень щодо проведення закупівель товарів, робіт і послуг в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель. Про затвердження Порядку розгляду скарг, поданих учасниками до моменту укладення договору про закупівлю. Про затвердження Порядку погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника. Про затвердження Порядку надання роз’яснень щодо застосування законодавства у сфері закупівель

Редакція БТ
Наказ від 15.04.2008 р. № 110, 126, 128, 130

ДЕРЖЗАКУПІВЛІ:

Мінекономіки роз’яснює порядок застосування Тимчасового положення

 

Наказ Міністерства економіки України від 04.04.2008 р. № 110

«Про затвердження Порядку приймання та опублікування оголошень щодо проведення закупівель товарів,  робіт і послуг в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель»

Наказ Міністерства економіки України від 14.04.2008 р. № 126

«Про затвердження Порядку розгляду скарг, поданих учасниками до моменту укладення договору про закупівлю»

Наказ Міністерства економіки України від 15.04.2008 р. № 128

«Про затвердження Порядку погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника»

Наказ Міністерства економіки України від 15.04.2008 р. № 130

«Про затвердження Порядку надання роз’яснень щодо застосування законодавства у сфері закупівель»

 

Після того, як

Закон України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 22.02.2000 р. № 1490-III втратив чинність і його місце зайняло Тимчасове положення*, спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань координації державних закупівель замість Антимонопольного комітету стало Мінекономіки. Основні функції нового уповноваженого органу відразу було визначено п. 9 Тимчасового положення. Щоб утілити в життя ці функції, Мінекономіки затвердив низку Порядків. Розглянемо їх.

* Тимчасове положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затверджене постановою КМУ від 28.03.2008 р. № 274. Докладніше див. статтю «Державні закупівлі: знову за новими правилами» // «БТ», 2008, № 16, с. 18.

Оголошення про заплановану закупівлю

. Згідно з п. 13 Тимчасового положення оголошення про заплановану закупівлю чи про проведення попередньої кваліфікації публікується безкоштовно в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель», що видається уповноваженим органом, і безкоштовно розміщується на веб-порталі з питань державних закупівель, створеному уповноваженим органом. У зв’язку з цим Мінекономіки затвердило Порядок приймання та опублікування оголошень щодо проведення закупівель товарів, робіт і послуг в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» (далі — Порядок приймання оголошень). Згідно із затвердженим порядком оголошення має бути складено за формами, затвердженими наказом Мінекономіки від 04.04.2008 р. № 108**.

** Див. ком. «Затверджено форми документів у сфері державних закупівель» у рубриці «Калейдоскоп документів» // «БТ», 2008, № 18 — 19, с. 12.

Оголошення подаються Державному госпрозрахунковому видавничо-поліграфічному підприємству «Зовнішторгвидав України»*** секретарем тендерного комітету організації-замовника або передається телефаксом з подальшим відправленням оригіналу оголошення поштою із зазначенням номера, присвоєного інформаційним бюлетенем «Вісник державних закупівель». Інформаційний бюлетень публікує оголошення не пізніше 7 днів з дати його реєстрації в такому бюлетені. Реєстрація оголошення, як зазначено в

Порядку приймання оголошень, здійснюється не пізніше 3 календарних днів з дати його отримання. Виходить, що максимальний строк публікації оголошення в бюлетені становить 10 днів.

*** За адресою: 01054, м. Київ, ГСП-601, вул. Воровського, 22, 5-й поверх, офіс 69, тел./факс: (044) 486-38-07 (багатоканальний), 486-31-69, 486-39-49 (лист Мінекономіки від 03.04.2008 р. № 77-27/176).

Оскарження процедур закупівель.

Будь-який учасник торгів, який вважає, що він зазнав або може зазнати збитків унаслідок порушення замовником процедур закупівель, установлених Тимчасовим положенням, може оскаржити дії замовника. При цьому скаргу може бути подано до укладення договору про закупівлю безпосередньо замовнику чи Мінекономіки.

Мінекономіки затвердило

Порядок розгляду скарг, поданих учасниками до моменту укладення договору про закупівлю (далі — Порядок розгляду скарг). У ньому зазначено, що датою отримання скарги уповноваженим органом вважається дата реєстрації її в Мінекономіки. Крім того, Порядок висуває особливі вимоги до оформлення скарги. Зокрема, її має бути складено українською мовою, на бланку учасника, скріплено підписом уповноваженої особи та печаткою юридичної особи. Крім цього, скарга має містити обов’язкові реквізити, перелічені в п. 5 Порядку розгляду скарг. Скарга, оформлена без дотримання зазначених вимог*, може залишитися без розгляду.

* Повний перелік вимог до скарги наведено в п. 8 Порядку.

Порядком розгляду скарг

також визначено строки розгляду скарги та прийняття щодо неї обґрунтованого рішення.

Погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника

. Тимчасовим положенням передбачено, що при проведенні процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника замовники мають отримати погодження на їх проведення з Мінекономіки. Порядок погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника (далі — Порядок погодження) якраз і визначає такий механізм погодження.

Відразу зауважимо, що застосування процедури

торгів з обмеженою участю для закупівлі товарів, робіт і послуг, очікувана вартість яких дорівнює або перевищує 500 тис. грн., не потребує погодження з Мінекономіки, якщо процедура торгів з обмеженою участю застосовується після проведення попередньої кваліфікації учасників. Що стосується процедури закупівлі в одного учасника, то тут погодження з Мінекономіки необхідне завжди (воно не залежить від очікуваної вартості закупівлі).

У

Порядку погодження наведено докладний перелік документів, які замовник має подати до Мінекономіки для погодження проведення зазначених вище закупівель. Серед перелічених документів є техніко-економічне обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника. Форму цього документа наведено в додатку 1 до Порядку погодження.

Мінекономіки протягом 30 календарних днів з дати реєстрації документів замовника приймає рішення про погодження застосування процедури закупівлі чи відмову в такому погодженні. Рішення про погодження застосування процедури закупівлі оформляється листом-погодженням процедури закупівлі (форму наведено в додатку 2 до

Порядку погодження). Лист-погодження є дійсним до моменту укладення договору про закупівлю.

Надання роз’яснення.

Однією з функцій уповноваженого органу є надання роз’яснень щодо застосування законодавства у сфері закупівель (п.п. 7 п. 9 Тимчасового положення). Мінекономіки у своєму Порядку надання роз’яснень щодо застосування законодавства у сфері закупівель (далі — Порядок надання роз’яснень) зауважило, що роз’яснення надаються на підставі запитів, оформлених згідно з чинним законодавством та зареєстрованих відповідно до Інструкції з діловодства в Міністерстві економіки та з питань європейської інтеграції України, затвердженої наказом Мінекономіки від 27.03.98 р. № 36. Запити, оформлені з порушенням чинного законодавства, не розглядатимуться.

Відповідь на запит надається уповноваженим органом протягом 1 місяця, а на запити, що не потребують додаткового вивчення, — протягом 15 робочих днів. Саме такий строк для розгляду запитів відведено

п. 3 Порядком надання роз’яснень. Початком строку розгляду запиту вважається день реєстрації в Міністерстві, а закінченням — день направлення роз’яснення заявнику на його запит. Роз’яснення надається на офіційному бланку Міністерства з написом документа «РОЗ’ЯСНЕННЯ» та за підписом міністра чи уповноваженої ним посадової особи.

Усі

Порядки зареєстровані в Мін’юсті 25 квітня 2008 року та набули чинності 6 травня 2008 року (за винятком Порядку надання роз’яснень, який на момент підготовки номера в Мін’юсті не зареєстровано).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі