Теми статей
Обрати теми

Про податок на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517

Звітним періодом з ПДВ

для єдиноподатників може бути лише квартал — ДПАУ змінює позицію

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517

«Про податок на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула низку актуальних питань про визначення звітного (податкового) періоду для подання податкової декларації з ПДВ. Докладніше зупинимося на деяких з них.

1. Перший та останній звітний період.

ДПАУ цілком справедливо зауважила: якщо особа реєструється як платник ПДВ з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, то першим податковим періодом є період, що починається з дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця. Якщо ж податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім податковим періодом є період, що починається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання.

2. Подання заяви про вибір квартального періоду

. Заява про вибір квартального податкового періоду подається до податкового органу разом з декларацією за результатами останнього звітного періоду календарного року. Якщо таку заяву не буде подано, то такий платник податків зобов’язаний з першого звітного (податкового) періоду наступного календарного року застосовувати місячний податковий період. При цьому подання заяви для застосування квартального періоду обов’язкове не лише для тих платників ПДВ, які звітують щомісяця та бажають з наступного року застосовувати квартальний період, а і для тих, хто вже подає декларацію з ПДВ щоквартально*.

* Про це ми писали в «Пошті тижня» «Як залишитися квартальним платником ПДВ у 2008 році» // «БТ», 2008, № 2, с. 44.

3. Квартальний чи місячний період.

Новозареєстрований платник ПДВ може бути лише місячним платником. З цим висновком редакція згодна. Але в листі є ще один висновок: перш ніж отримати можливість перейти на квартальний звітний період, платник ПДВ має звітувати щомісяця повний календарний рік. От із цим ми погодитися не можемо. Справа в тому, що в п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ** ідеться про обов’язковий «відробіток» новозареєстрованих платників ПДВ дванадцяти місячних періодів, а не повного календарного року. Виходить, що головний податковий орган висуває додаткову вимогу для переходу на квартальний звітний період: відпрацювати на місячному періоді не менше 12 місяців одного календарного року, і лише з початку наступного року можна перейти на квартальний період. Про це свідчить наочний приклад, наведений у листі, що коментується.

** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

4. Податковий період для єдиноподатників

. Для єдиноподатників — платників ПДВ Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 25.06.99 р. № 746/99 не передбачено такого податкового періоду, як місяць. Тому, на думку ДПАУ, платник ПДВ, котрий є суб’єктом спрощеної системи оподаткування та платником єдиного податку, має подавати податкові декларації з ПДВ не щомісяця, а щокварталу. При цьому заяву про застосування податкового періоду, що дорівнює календарному кварталу, платник єдиного податку подавати не повинен.

Зауважимо, що такого висновку від головного податкового органу ми не чекали. Адже протягом тривалого часу ДПАУ дотримувалася іншої точки зору. У своїх

листах від 27.10.2005 р. № 21067/7/16-1517-26, від 19.01.2006 р. № 867/7/16-1517-26* вона вказувала на те, що єдиноподатник на свій розсуд може обирати як квартальний, так і місячний звітний період з ПДВ, при цьому обсяг оподатковуваних операцій значення не має. Пріоритет у таких лояльних роз’ясненнях ДПАУ віддавала не нормам Указу (як у листі , що коментується), а нормам Закону про ПДВ.

* Див. ком. «Єдиноподатник може обрати як квартальний, так і місячний звітний період з ПДВ: ДПАУ підтверджує» // «БТ», 2006, № 12, с. 7.

Як же бути єдиноподатникам — платникам податків у ситуації, що склалася? Адже багато хто з них досі подає декларації з ПДВ щомісяця. Рекомендуємо звернутися до норм

п. 11.4 Закону про ПДВ. Згідно з цим пунктом, якщо іншим законом, незалежно від часу його прийняття, установлюються правила обкладення цим податком, відмінні від зазначених у цьому Законі, то пріоритет мають норми цього Закону. У випадку ж виникнення спору можна оперувати правилом «конфлікт інтересів», визначеним п.п. 4.4.1 Закону № 2181**. Воно звучить так: якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта допускає неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, то рішення приймається на користь платника податків. Неоднозначність трактування в цій ситуації якраз і підтверджують листи ДПАУ, в яких розглядається те саме питання, а висновки щодо нього — різні.

** Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Але всі ці аргументи не виключають того, що місцеві податкові органи, користуючись висновками

листа, що коментується, примушуватимуть єдиноподатників — платників ПДВ відтепер переходити на квартальну сплату ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі