Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування вартості форменого одягу та взуття, що надаються працівникам підрозділу інкасації

Редакція БТ
Лист від 21.12.2007 р. № 12812/6/17-0716

Формений одяг —

чи є податок з доходів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.12.2007 р.№ 12812/6/17-0716

«Про оподаткування вартості форменого одягу та взуття, що надаються працівникам підрозділу інкасації»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглядає питання обкладення податком з доходів вартості виданого інкасаторам банків форменого одягу та взуття. Відповідно до п.п. 4.3.14 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) не включається до оподатковуваного доходу вартість робочого одягу, взуття, засобів індивідуального захисту, що надаються роботодавцем платнику податку відповідно до Закону України «Про охорону праці» в редакції від 21.11.2002 р. № 229-IV (далі — Закон про охорону праці), обмундирування, отримане у тимчасове користування платником податку від роботодавця за переліком та граничними строками їх використання відповідно до порядку, установленого Кабінетом Міністрів України.

Формений одяг, що видається інкасаторам, «з натяжкою» можна віднести до розряду спеціального одягу, що видається відповідно до

Закону про охорону праці. Не належить формений одяг інкасаторів і до обмундирування, що видається за переліком КМУ. У зв’язку з цим виникає запитання, чи потрібно обкладати вартість виданої інкасаторам форми (одяг і взуття) податком з доходів. У сьогоднішньому листі ДПАУ роз’яснює, що об’єкт оподаткування тут відсутній на підставі абз. «а» п.п. 4.2.9 Закону про податок з доходів. Ми повністю поділяємо цю думку.

Згідно з цією нормою

Закону про податок з доходів у дохід платника у вигляді додаткового блага, зокрема, включається вартість використання житла, інших об’єктів матеріального чи нематеріального майна, наданих платнику податку в безплатне користування, за винятком випадку, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції або передбачено нормами трудового договору (контракту) чи відповідно до закону в установлених ними межах. Доцільність забезпечення інкасаторів банку форменим одягом та взуттям установлено п. 3 глави 4 розділу ІІ Інструкції з організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів у банківських установах України, затвердженої постановою Правління НБУ від 14.02.2007 р. № 45. Якщо банк приймає рішення про забезпечення інкасаторів форменим одягом, то це має бути зафіксовано в Положенні про підрозділ перевезення валютних цінностей, інкасації коштів, розробленому банківською установою та погодженому з територіальним управлінням НБУ за місцезнаходженням банку. У цьому випадку видача інкасатору форменого одягу в безплатне тимчасове користування зумовлена виконанням ним трудової функції, тому податок з доходів не утримується на підставі абз. «а» п.п. 4.2.9 Закону про податок з доходів. При цьому зверніть увагу, що формений одяг після закінчення строку носіння має бути повернено банківській установі, тобто право власності на нього не переходить до працівника-інкасатора. Видача працівнику форменого одягу та його повернення обліковуються в аналітичному обліку підприємства (тут доцільно використовувати форму картки обліку спецодягу згідно з Додатком до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 29.10.96 р. № 170).

Незважаючи на те, що в цьому

листі розглянуто питання забезпечення форменим одягом інкасаторів банків, уважаємо, що його висновки застосовні і щодо забезпечення форменим одягом працівників інших підприємств. З цього питання див. також статтю «Якщо одяг не вписується в норми» // «БТ», 2007, № 12, с. 17.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі