Теми статей
Обрати теми

Філії: сплата окремих податків та зборів

Редакція БТ
Стаття

ФІЛІЇ:

сплата окремих податків та зборів

 

Закінчуючи розпочатий у попередніх номерах цикл статей, присвячених підрозділам підприємств*, сьогодні розглянемо особливості сплати і подання звітності філіями щодо різних податків та зборів. Так, ітиметься про податок з доходів фізичних осіб, соцвнески, податок з власників транспортних засобів, екозбір, єдиний податок, плату за землю, хмелезбір, а також деякі місцеві податки та збори.

Ольга КУЛІГІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

* Див. статті «Створення підрозділу: визначаємо статус і реєструємо» // «БТ», 2008, № 8, с. 27; «Підрозділи підприємства: організаційні питання» // «БТ», 2008, № 11, с. 37; «Філії: податок на прибуток і ПДВ» // «БТ», 2008, № 12, с. 14.

 

Документи статті

Земельний кодекс України —

Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-III.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон про транспортний податок —

Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» у редакції від 06.12.2006 р. № 427-V.

Закон про плату за землю —

Закон України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-ХII.

Закон про хмелезбір

— Закон України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 09.04.99 р. № 587-XIV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Декрет № 56-93 —

Декрет КМУ «Про місцеві податки і збори» від 20.05.93 р. № 56-93.

Податкове роз’яснення № 232

— Податкове роз’яснення щодо порядку сплати (перерахування) податку з доходів фізичних осіб до бюджету, затверджене наказом ДПАУ від 22.04.2004 р. № 232.

Інструкція № 162

— Інструкція про порядок обчислення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом Мінекобезпеки і ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379.

Інструкція № 231

— Інструкція про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затверджена наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінекобезпеки від 01.10.99 р. № 231/539/118/219.

 

ПДФО

Усю роботу на будь-якому підприємстві, у тому числі і його філії, виконують працівники. Отже, для кожної філії актуальними є питання сплати податку з доходів фізичних осіб (далі — ПДФО).

Як відомо, обов’язок щодо нарахування, утримання та перерахування ПДФО до бюджету покладається на податкових агентів. Згідно з

п. 1.15 Закону про податок з доходів податковими агентами є, зокрема, юридичні особи, їх філії, відділення та інші відокремлені підрозділи**. При цьому порядок сплати ПДФО відокремленими підрозділами згідно зі ст. 16 Закону про податок з доходів і Податковим роз’ясненням № 232 залежить від того, чи уповноважений такий підрозділ нараховувати заробітну плату (див. табл. 1).

** Відмітні риси відокремленого підрозділу див. у статті «Створення підрозділу: визначаємо статус і реєструємо» // «БТ», 2008, № 8, с. 27.

 

Таблиця 1

Порядок сплати податку з доходів працівників філії

Показник

Статус підрозділу

уповноважений відокремлений

невповноважений відокремлений

структурний

1. Наявність окремого коду за ЄДРПОУ

Є

Є

Немає

2. Реєстрація як платника податку з доходів

Реєструється відокремлений підрозділ за своїм місцезнаходженням

Реєструється головне підприємство за місцезнаходженням підрозділу

Реєструється підприємство за місцезнаходженням структурного підрозділу

3. Сплата ПДФО

Відокремлений підрозділ за своїм місцезнаходженням

Головне підприємство за місцезнаходженням підрозділу

Підприємство за місцезнаходженням структурного підрозділу

4. Подання ф. № 1ДФ

Відокремлений підрозділ за своїм місцезнаходженням

Головне підприємство за місцезнаходженням підрозділу*

Підприємство за своїм місцезнаходженням у вигляді окремої порції на працівників структурного підрозділу

* У шапці ф. № 1ДФ, на нашу думку, наводяться реквізити головного підприємства.

 

Для того щоб

головному підприємству стати на облік платником окремого податку (ПДФО) в податковому органі за місцезнаходженням невповноваженого відокремленого чи структурного підрозділу, необхідно подати визначений Податковим роз’ясненням № 232 перелік документів:

1) заяву про взяття на облік за ф. № 1-ОПП (з позначкою «Платник податку з доходів фізичних осіб»)

2) інформаційне повідомлення (у довільній формі) про наявність обов’язків зі сплати ПДФО із зазначенням відомостей про структурну одиницю та кількість фізичних осіб, за яких перераховуватиметься податок з доходів фізичних осіб;

3) копію довідки про включення до ЄДРПОУ;

4) копію довідки за ф. № 4-ОПП з податкового органу, де платник перебуває на обліку;

5) копію документа, що підтверджує місцезнаходження відокремленого підрозділу, за яким на облік береться господарська організація (договір оренди, купівлі-продажу; свідоцтво про власність, дозвіл на розміщення торговельної точки тощо).

Що ж стосується

відповідальності за порушення правил нарахування, утримання і сплати податку з доходів, то її згідно з п. 20.2 Закону про податок з доходів несе податковий агент. Тому покарати за порушення правил сплати податку з доходів можуть лише уповноважену філію. Невповноважена ж філія не є податковим агентом з позиції Закону про податок з доходів, а отже, уся відповідальність у такому разі покладається на головне підприємство. Такий висновок зроблено і в Податковому роз’ясненні № 232.

 

Соцвнески

Платниками

внесків до Пенсійного та інших соцфондів (ФТВП, ФБ, ФНВ) є філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, що мають окремий баланс і самостійно провадять розрахунки з оплати праці. Порядок інформування фондів про наявність окремого балансу і самостійне здійснення розрахунків із застрахованими особами наведено в статті «Створення підрозділу: визначаємо статус і реєструємо» // «БТ», 2008, № 8, с. 27. У такому разі відокремленому підрозділу необхідно самостійно сплачувати внески за своїх працівників і подавати звіти до фондів за своїм місцезнаходженням.

Якщо ж головне підприємство самостійно провадить розрахунки з працівниками філії, то воно нараховує та сплачує внески за місцем своєї реєстрації страхувальником. У звітності головне підприємство зазначає загальну суму нарахованої зарплати (і працівникам головного підприємства, і працівникам філії) і відповідно загальну суму нарахованих внесків.

 

Податок з власників транспортних засобів

Платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів згідно зі

ст. 1 Закону про транспортний податок є юридичні та фізичні особи. Оскільки філії юридичними особами не є, транспортний податок має сплачувати головне підприємство.

При цьому відповідно до

ст. 3 Закону про транспортний податок сплачується транспортний податок за місцем реєстрації транспортних засобів:

— власниками наземних транспортних засобів — на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів республіканського бюджету АРК, обласних бюджетів та бюджетів міст Києва і Севастополя;

— власниками водних транспортних засобів — до бюджетів органів місцевого самоврядування (

ст. 3 Закону про транспортний податок).

Це означає, що головному підприємству необхідно

стати на облік платником окремого податку (податку з власників транспортних засобів) у податковому органі за місцем реєстрації транспортних засобів.

Також головному підприємству

за місцем реєстрації транспортного засобу необхідно подавати й Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — Розрахунок) (ст. 6 Закону про транспортний податок). Слід зауважити, що на практиці, якщо підприємство зареєстроване в одному районі міста, а транспортний засіб — в іншому районі цього самого міста, податківці часто просять здавати Розрахунок у районі реєстрації підприємства, оскільки їм так зручніше контролювати сплату податку, який усе одно спрямовується до того самого бюджету. Однак радимо уточнити це питання безпосередньо у вашій районній ДПІ.

 

Екозбір

Якщо у філії є транспортні засоби чи інші джерела забруднення навколишнього природного середовища, актуальними є питання сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища.

Філії,

відділення та інші відокремлені підрозділи є самостійними платниками екозбору в тому випадку, якщо розташовані на території іншої, ніж головне підприємство, територіальної громади, мають банківський рахунок, ведуть окремий бухгалтерський облік та складають баланс (пп. 2.1, 2.2. Інструкції № 162). У цьому випадку відокремлені підрозділи самостійно звітують і сплачують екозбір за місцем своєї податкової реєстрації.

Якщо ж

філії не відповідають переліченим вище критеріям, то підприємства, до складу яких входять такі філії, мають звітувати і сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища за всі такі відокремлені підрозділи за місцем своєї податкової реєстрації (пп. 2.2, 7.2 Інструкції № 162). Аналогічну позицію викладено і в листі ДПАУ від 18.02.2008 р. № 3004/7/15-0817*.

* Див. ком. «Екозбір за структурні підрозділи підприємства сплачують за місцем своєї податкової реєстрації» // «БТ», 2008, № 9, с. 6.

Не варто також забувати, що при обчисленні збору за забруднення навколишнього природного середовища за викиди стаціонарними джерелами забруднення слід застосовувати коригуючі коефіцієнти, визначені за місцезнаходженням джерела забруднення, а не головного підприємства (

п. 6.1 Інструкції № 162).

 

Єдиний податок

Платниками єдиного податку відповідно до

п. 1 Указу № 746 можуть бути суб’єкти підприємницької діяльності — юридичні та фізичні особи. Оскільки філія не є юридичною особою, то самостійним платником вона бути не може.

Інакше кажучи, філія може працювати на спрощеній системі оподаткування лише разом з юридичною особою. Тому перелік філій зазначається у Свідоцтві про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою. При цьому працівники філій беруть участь у розрахунку граничної середньооблікової чисельності працівників (не більше 50 осіб). З граничним значенням виручки (1 млн грн.) також порівнюється загальна виручка головного підприємства та всіх філій у цілому.

Облік виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) по головному підприємству і по кожній філії ведеться юридичною особою. Тому

Книгу обліку доходів і витрат юридичні особи мають вести в розрізі філій. Однак філії також зобов’язані вести Книги обліку доходів і витрат з подальшим включенням їх показників до Книги обліку доходів і витрат юридичної особи. Засвідчуються Книги обліку для філій органом ДПС за місцем реєстрації юридичної особи. Таку позицію податкових органів викладено в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 44, с. 35.

Що ж стосується

Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою , то в ньому також відображається сума податкового зобов’язання, яку необхідно сплатити в цілому по юридичній особі. Така сума єдиного податку перераховується на окремий рахунок відділення Держказначейства за місцем реєстрації юридичної особи.

Окрему увагу слід приділити механізму зарахування до картки особового рахунка філії сум страхових внесків до ПФУ, сплачених за неї головним підприємством у складі єдиного податку (

див. «Розподіл сплачених сум єдиного податку між головним підприємством та його філіями»). Механізм проведення заліку єдиного податку з пенсійними внесками ми розглядали у статті «Залік єдиного податку в рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду» // «БТ», 2008, № 3, с. 18.

 

Розподіл сплачених сум єдиного податку між головним підприємством та його філіями

Витяг із консультації у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 34, с. 58.

«Відповідно до

Указу № 746 платником єдиного податку є суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа. Отже, і розподіл сплачених сум єдиного податку між собою та своїми філіями здійснює головне підприємство та направляє відомості про нього до органу Пенсійного фонду за місцем своєї реєстрації. Такі самі відомості про зазначений розподіл сум разом з копією платіжного доручення з відміткою банку про сплату єдиного податку за відповідний місяць, завірені органом Пенсійного фонду за місцем реєстрації головного підприємства, направляються головним підприємством також і своїм філіям. Зазначені документи філія надає до органу Пенсійного фонду за місцем своєї реєстрації, який на підставі цих документів здійснює зарахування відповідної суми в картку особового рахунку філії, відкритий в органі Пенсійного фонду за місцем її реєстрації.

У разі якщо головне підприємство не здійснило зазначеного розподілу, то філії повинні сплачувати страхові внески у строки, визначені законодавством, у повному розмірі»

.

 

Земельний податок

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів — учасників угоди про розподіл продукції (

ст. 2 Закону про плату за землю). При цьому згідно зі ст. 80 Земельного кодексу України суб’єктами права приватної власності на землю є громадяни та юридичні особи. Оскільки філії не є юридичними особами, то вони не можуть бути платниками земельного податку. Підтверджує це й консультація податкових органів у журналі «Вісник податкової служби», 2005, № 42, с. 42. Тому за всі землі юридичної особи подає Розрахунок суми земельного податку і сплачує такий податок головне підприємство.

Нагадаємо, що подається

Розрахунок земельного податку і сплачується податкове зобов’язання щодо земельного податку, а також орендної плати за землю державної та комунальної власності за місцезнаходженням земельної ділянки (ст. 14, 17 Закону про плату за землю). Наприклад, якщо юридичну особу зареєстровано в Московському районі м. Харкова, а її філію розташовано в Київському районі м. Харкова, то головному підприємству необхідно буде подати два Розрахунки земельного податку: один — за місцезнаходженням своєї земельної ділянки, а другий — за місцезнаходженням земельної ділянки, на якій розташовано філію.

 

Збір за спецводокористування

Філії

, відділення та інші відокремлені підрозділи відповідно до п. 2.1 Інструкції № 231 є платниками збору за спецводокористування. Однак порядок сплати водозбору філіями залежить від того, чи ведуть вони окремий бухгалтерський облік та чи мають банківський рахунок (табл. 2). При цьому слід пам’ятати, що відповідальність за своєчасне та повне внесення сум збору несуть платники збору, у складі яких такі філії перебувають.

 

Таблиця 2

Порядок сплати філіями збору за спецводокористування

Вид філії

Хто сплачує

Куди сплачується

Підстава

Відокремлені підрозділи, що мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс

Такі філії сплачують збір самостійно

За місцем податкової реєстрації (місцем перебування на податковому обліку в органах ДПС) таких філій

П.п. 2.2 Інструкції № 231

Усі інші відокремлені підрозділи підприємства

Збір сплачується установою-водокористувачем, до складу якої входять такі філії

П.п. 2.3 Інструкції № 231

 

Хмелезбір

Платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб’єкти підприємницької діяльності, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі алкогольні напої та пиво (

ст. 1 Закону про хмелезбір).

Тому

філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, платниками збору не є. У такому разі хмелезбір за реалізовані через філії алкогольні напої та пиво має сплачувати головне підприємство за своїм місцезнаходженням. Такої ж позиції дотримується і ДПАУ (лист від 19.03.2008 р. № 5359/7/21-0117*).

* Див. ком. «Хмелезбір — хто його сплачує при реалізації алкоголю за договорами комісії» // «БТ», 2008, № 18—19, с. 10.

Однак слід зауважити, що раніше податкові органи дотримувалися протилежної точки зору. Так, у

консультації в «Податковому, банківському, митному консультанті», 2007, № 33, с. 11 зазначалося, що філія торговельного підприємства як платник збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства має самостійно подавати звіти і сплачувати збір за своїм місцезнаходженням.

 

Місцеві податки та збори

Філії та інші відокремлені підрозділи не виділено

Декретом № 56-93 як самостійних платників місцевих податків та зборів. Однак ДПАУ вважає, що при вирішенні питання: чи є філія платником того чи іншого місцевого податку, необхідно ознайомитися з рішенням органу місцевого самоврядування з цього питання за місцезнаходженням філії (лист ДПАУ від 24.05.2002 р. № 3244/6/15-3116).

Найцікавішим у цьому питанні є комунальний податок. У роз’ясненнях працівників ДПАУ (

«Вісник податкової служби України», 2005, № 37, с. 46) зазначається, що комунальний податок має надходити до місцевого бюджету територіальної громади, на території якої розташовані платники податків, які визначені рішенням органу місцевого самоврядування та здійснюють на цій території свою діяльність.

У

листі від 13.10.2006 р. № 11600/6/15-0616 (у ньому аналізується порядок сплати комунального податку в ситуації, коли головне підприємство знаходиться в Харкові, а філія — в Дніпропетровську) ДПАУ доходить висновку, що платником комунального податку до місцевого бюджету може бути також і юридична особа, розташована за межами міста, за середньооблікову кількість працівників філій, відділень та інших структурних підрозділів, розташованих на території цього міста, якщо такий порядок сплати передбачено рішенням відповідної місцевої ради (як, наприклад, рішенням сесії Дніпропетровської міської ради XXIV скликання від 30.07.2003 р. № 6/11).

Тому можна дійти висновку, як правило, якщо місцевим положенням філію не визначено як окремого платника комунального податку, то комунальний податок за місцезнаходженням філії сплачує головне підприємство. Проте це лише загальний висновок. На жаль, до питання сплати комунального податку доводиться в кожному випадку підходити індивідуально, порівнюючи рішення відповідних місцевих рад.

На цьому ми закінчуємо розгляд «філійно-податкових» питань. Сподіваємося, що ця стаття допоможе відокремленим підрозділам визначитися, платниками яких податків та зборів вони є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі