Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка бухгалтера. Щорічна відпустка

Редакція БТ
Стаття

ЩОРІЧНА ВІДПУСТКА —

шпаргалка бухгалтера

 

Літо для більшості з нас асоціюється з відпочинком. Незважаючи на те що працівники можуть узяти відпустку в будь-яку пору року, саме влітку вважають за краще відпочити більшість працівників. І це цілком зрозуміло: у літні спекотні дні як ніколи хочеться відпочити, позагоряти, покупатися в морі, оздоровитися, набратися сил та енергії на весь рік. Сьогодні в рубриці «Шпаргалка бухгалтера» розглянуто основні моменти щодо надання працівникам щорічних відпусток і відпустки «на дітей».

Наближається найспекотніша пора — час відпусток. У зв’язку з цим нагадаємо вам, шановні колеги, основні правила надання працівникам щорічної основної та додаткової відпустки, розрахунку суми відпускних. Крім того, приділимо увагу додатковій відпустці «на дітей».

 

ДОКУМЕНТИ І СКОРОЧЕННЯ

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 103

— Закон України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР.

Закон № 796

— Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХII.

Постанова № 1290

— Постанова КМУ «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій та посад, зайнятість працівників на яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 17.11.97 р. № 1290.

ПДФО

— податок з доходів фізичних осіб.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

ПФ

— Пенсійний фонд України.

ФТВП

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФБ

— Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

ФНВ

— Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

 

СТАЖ РОБОТИ

Стаж, що дає право на щорічну основну відпустку

Час фактичної роботи (у тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) і заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу)

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога за державним соціальним страхуванням, за винятком частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата в порядку, визначеному

статтями 25 і 26 Закону про відпустки (ідеться про відпустки без збереження зарплати), за винятком відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а у разі якщо дитина хвора на цукровий діабет І типу (інсулінозалежна), — до досягнення дитиною шістнадцятилітнього віку

Час навчання з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців на денних відділеннях професійно-технічних навчальних закладів

Час навчання нових професій (спеціальностей) осіб, звільнених у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією чи перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників.

Інші періоди роботи, передбачені законодавством

Стаж, що дає право на щорічні додаткові відпустки

Час фактичної роботи зі шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, установленої для працівників цього виробництва, цеху, професії чи посади

Час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу зі шкідливими, важкими умовами та за особливий характер праці

Час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів

 

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів

за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору (ст. 6 Закону про відпустки).

 

ПОРЯДОК РОЗРАХУНКУ ВІДПУСКНИХ

 

В = Д х
З

365 (366) - С
,

де

В — сума відпускних; З — сума заробітної плати в розрахунковому періоді; 365 (366) — кількість календарних днів у році за 12 місяців у «звичайному» та високосному році відповідно (якщо розрахунковий період менше року, до розрахунку береться кількість календарних днів, що припадають на цілі місяці розрахункового періоду); С — кількість святкових та неробочих днів, передбачених законодавством (як правило, їх десять, однак через наявність «плаваючих» свят, таких, як Великдень і Трійця, їх може бути більше чи менше); Д — кількість календарних днів відпустки.

Розрахунковий період дорівнює останнім 12 календарним місяцям чи меншій кількості повних відпрацьованих місяців (з 1-го по 1-ше число)

, що передують місяцю надання відпустки. Наприклад, при виході у відпустку у червні 2008 року (при повному відпрацьованому році) розрахунковий період становить з 01.06.2007 р. по 31.05.2008 р.

Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали та за ними не зберігався заробіток чи зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Для працівників з відрядною платою праці за відсутності оперативних даних для розрахунку заробітку за останній місяць розрахункового періоду він може замінюватися іншим місяцем, що безпосередньо передує розрахунковому періоду.

Розрахунок провадиться виходячи з кількості

календарних днів, що припадають на розрахунковий період, за вирахуванням святкових та неробочих днів:

1 січня

— Новий рік; 7 січня — Різдво Христове; 8 березня — Міжнародний жіночий день; 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих; 9 травня — День Перемоги; 28 червня — День Конституції України; 24 серпня — День Незалежності України; один день (неділя) — Великдень; один день (неділя) — Трійця.

 

Дати «плаваючих» свят

Свято

2007 рік

2008 рік

Великдень

8 квітня

27 квітня

Трійця

27 травня

15 червня

 

 

СТРОКИ СПЛАТИ ПОДАТКУ З ДОХОДІВ І СОЦВНЕСКИ ІЗ СУМ ВІДПУСКНИХ

Вид виплати

ПДФО*

Внески до ПФ**

Внески до ФТВП і ФБ

Внески до ФНВ

15 %

нарахування, 33,2 %

утримання, 2 %

нарахування, 1,5 %; 1,3 %

утримання, 0,5 % і 1 %; 0,5 %

нарахування (тариф)

Грошові кошти на виплату відпускних, отримані з банківського рахунка

За дні відпустки, що припадають на звітний місяць

Одночасно з отриманням грошових коштів у банку

Одночасно з отриманням грошових коштів у банку

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому виплачено відпускні***

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину звітного місяця

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину звітного місяця

Одночасно з отриманням грошових коштів у банку

За дні відпустки, що припадають на наступний місяць

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який нараховано відпускні

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину такого наступного місяця

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину такого наступного місяця

Одночасно з отриманням грошових коштів у банку****

При виплаті відпускних із виручки

За дні відпустки, що припадають на звітний місяць

Протягом наступного банківського дня

У день виплати відпускних

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому виплачено відпускні

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину звітного місяця

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину звітного місяця

Не пізніше наступного дня після виплати відпускних

За дні відпустки, що припадають на наступний місяць

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який нараховано відпускні

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину такого наступного місяця

У строк, установлений для виплати зарплати за другу половину такого наступного місяця

Не пізніше наступного дня після виплати відпускних****

* Суми відпускних включаються до фонду оплати праці звітного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки звітного місяця.

Для цілей визначення права працівника на ПСП сума відпускних розподіляється за місяцями, на дні яких припадає відпустка.

** Застосовуються ті ставки внесків на соціальне страхування, що діють на момент нарахування відпускних. Для цілей неперевищення максимальної величини, з якої справляються внески на соціальне страхування, сума відпускних розподіляється за місяцями, на дні яких припадає відпустка.

*** Як правило, внесок до ПФ «знизу» роботодавець сплачує одночасно з отриманням грошових коштів у банку, однак чинне пенсійне законодавство дозволяє здійснювати платіж у пізніший строк.

**** Безпечнішим варіантом є сплата внеску до ФНВ відразу з усієї суми відпускних при їх виплаті, хоча профільна інструкція щодо внеску до ФНВ дає підставу для сплати внеску з відпускних за наступний місяць у строк, установлений для виплати зарплати за такий наступний місяць.

 

ТРИВАЛІСТЬ ВІДПУСТКИ

 

Тривалість щорічної основної відпустки

Категорія працівників

Тривалість щорічної відпустки

Підстава

Мінімальна («загальна») тривалість

24 календарні дні

Ст. 6 Закону про відпустки

Промислово-виробничий персонал вугільної, сланцевої, металургійної, електроенергетичної промисловості, а також зайнятий на відкритих гірничих роботах на поверхні шахт, розрізів, кар’єрів та рудників, на будівельно-монтажних роботах у шахтному будівництві, на транспортуванні та збагаченні корисних копалин

24 календарні дні; зі збільшенням за кожні два відпрацьовані роки на 2 календарні дні, але не більше 28 календарних днів

Ст. 6 Закону про відпустки

Працівники, зайняті на підземних гірничих роботах, у кар’єрах та рудниках глибиною 150 метрів та нижче

28 календарних днів незалежно від стажу роботи

Ст. 6 Закону про відпустки

Працівники, зайняті на підземних гірничих роботах, у кар’єрах та рудниках глибиною до 150 метрів

24 календарні дні зі збільшенням на 4 календарні дні при стажі роботи на цьому підприємстві 2 роки та більше

Ст. 6 Закону про відпустки

Працівники лісової промисловості та лісового господарства, державних заповідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівельних та лісогосподарських підрозділів інших підприємств, а також лісництв

28 календарних днів

Ст. 6 Закону про відпустки; Список робіт, професій та посад, затверджений постановою КМУ від 09.06.97 р. № 570

Воєнізований особовий склад гірничорятувальних частин

30 календарних днів

Ст. 6 Закону про відпустки

Невоєнізовані працівники гірничорятувальних частин

24 календарні дні зі збільшенням за кожні два відпрацьовані роки на 2 календарні дні, але не більше 28 календарних днів

Ст. 6 Закону про відпустки

Керівні працівники навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ та закладів, педагогічні, науково-педагогічні працівники та науковці

До 56 календарних днів

Ст. 6 Закону про відпустки

Інваліди І та II груп

30 календарних днів

Ст. 6 Закону про відпустки

Інваліди III групи

26 календарних днів

Ст. 6 Закону про відпустки

Особи віком до 18 років

31 календарний день

Ст. 6 Закону про відпустки

Сезонні працівники, а також тимчасові працівники

Пропорційно відпрацьованому часу

Ст. 6 Закону про відпустки; Список сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278

Педагогічні працівники професійно-технічних навчальних закладів та установ професійно-технічної освіти

Не менше 42 календарних днів

Ст. 47 Закону № 103

 

Тривалість додаткових щорічних відпусток

Категорія працівників

Тривалість щорічної відпустки

Підстава, примітки

Працівники, зайняті на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів

До 35 календарних днів*

Список із додатка 1 до постанови № 1290

Окремі категорії працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних та геологічних умовах і умовах підвищеного ризику для здоров’я:

До 35 календарних днів*

Список із додатка 2 до постанови № 1290

— у тому числі працівники, які постійно працюють на обчислювальних машинах, а також оператори обчислювальних машин, які працюють на машинолічильних станціях

4 календарні дні

Список із додатка 2 до постанови № 1290, с. 58

Працівники з ненормованим робочим днем

До 7 календарних днів

Колективний або трудовий договір, в якому встановлюється конкретна тривалість додаткової відпустки залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (

ст. 8 Закону про відпустки)

Особи, віднесені до категорій 1 і 2 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи**

14 робочих днів

П. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону № 796

Один з батьків дитини-інваліда (інвалідність якого встановлена внаслідок Чорнобильської катастрофи) чи особа, котра їх замінює**

14 робочих днів

П. 3 ст. 30 Закону № 796

* Конкретна тривалість додаткової відпустки встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

** Згідно з Порядком використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, 14 робочих днів дорівнюють 16 календарним дням. Такий підхід підтверджує і Мінпраці в листах від 19.06.2007 р. № 195/13/116-07 і від 18.06.2007 р. № 150/13/133-07. Водночас Мінпраці вважає, що такі додаткові відпустки чорнобильців не належать до категорії щорічних відпусток, зазначених у п. 1 частини першої ст. 4 Закону про відпустки, тому такі відпустки не продовжуються на кількість святкових та неробочих днів, що на них припадають. На наш погляд, ця думка є спірною, оскільки до щорічних відпусток належать й інші додаткові відпустки, передбачені чинним законодавством.

 

Загальна тривалість

основної та додаткової відпусток відповідно до ст. 10 Закону про відпустки не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів.

Щорічну відпустку за бажанням працівника може бути поділено на частини за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Зауважте: ця частина відпустки не обов’язково має бути першою її частиною. Крім того, роботодавець може й не погодитися розділити відпустку так, як того бажає працівник, він може також запропонувати свої умови розподілу щорічної відпустки або не поділити її взагалі (

лист Мінпраці від 26.02.2008 р. № 87/13/84-08).

Право працівника на щорічну основну і додаткову відпустку

повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. До закінчення шестимісячного строку безперервної роботи працівнику може бути надано відпустку, тривалість якої визначається пропорційно відпрацьованому часу, за винятком випадків, передбачених частиною сьомою ст. 10 Закону про відпустки.

 

Додаткова відпустка «на дітей»

Додаткова відпустка «на дітей» належить до категорії соціальних відпусток. Але внаслідок того, що ця відпустка тривалістю

7 календарних днів надається щороку обов’язково за наявності однієї з наведених нижче підстав (ст. 19 Закону про відпустки)*, ми не могли обійти її увагою. За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів. При визначенні кількості підстав потрібно дотримуватися такого підходу: одну дитину може бути враховано тільки один раз за однією підставою**.

* Докладніше див. ст. «Додаткова відпустка «на дітей»» // «БТ», 2007, № 34.

** Такі роз’яснення наводилися в листі Мінпраці від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07, у консультації начальника відділу умов та режимів праці Управління з питань організації праці Мінпраці в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 17 — 18, а також у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 27. Трохи пізніше Мінпраці було надано інше роз’яснення (лист від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07 // «БТ», 2007, № 48, с. 8): кількість підстав необхідно підраховувати з точки зору матері. Наприклад, самотня жінка, яка має всиновлену дитину, має право на додаткову відпустку з двох підстав. На наш погляд, поки діють два протилежні роз’яснення, безпечніше рахувати кількість підстав з точки зору дітей: одну дитину може бути враховано тільки один раз за однією підставою.

 

Працівник

Вік дитини, років

Підтверджуючі документи

1. Жінка, яка має двох та більше дітей віком до 15 років

15

Свідоцтва про народження дітей

Примітка

. Право на відпустку виникає незалежно від того, чи перебуває жінка у шлюбі.

2. Жінка, яка має дитину-інваліда

18

— свідоцтво про народження дитини; — медичний висновок, виданий закладами та установами МОЗ (якщо дитині не виповнилося 16 років); — пенсійне посвідчення дитини чи довідка МСЕК (для дитини віком від 16 до 18 років)

3. Жінка, яка всиновила дитину

18

— свідоцтво про народження дитини; — рішення про всиновлення дитини

4. Самотня мати*

, у тому числі:

4.1) жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис зроблено за вказівкою матері

18

— свідоцтво про народження дитини; — довідка РАГСу про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька дитини; — паспорт жінки

4.2) удова

18

— свідоцтво про народження дитини; — свідоцтво про одруження; — свідоцтво про смерть чоловіка; — паспорт жінки

Примітка

(4.1 — 4.2). Хто в цьому випадку підпадає під визначення самотньої матері, Мінпраці роз’яснював у листах від 20.04.2005 р. № 36-152, від 06.07.2006 р. № 247/13/116-06, від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07. При цьому Мінпраці наголошує, що для цілей Закону про відпустки під самотньою розуміється мати, яка виховує дитину без батька. Їй зовсім не обов’язково самій утримувати дитину. Отже, участь батька чи інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матір статусу самотньої.

4.3) розлучена жінка, яка виховує дитину без батька

18

— свідоцтво про народження дитини; — свідоцтво про одруження; — свідоцтво про розірвання шлюбу; — довідка з ЖЕКу про зареєстрованих за місцем проживання осіб або рішення органів опіки та піклування чи суду щодо виховання дитини батьком; або інші документи, які доводять, що батько не бере участі у вихованні дитини (наприклад, рішення суду чи постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, договір щодо здійснення батьківських прав тощо)

Примітка (4.3).

Найголовніше тут довести, що жінка виховує дитину без батька. Згідно з неодноразовими роз’ясненнями Мінпраці батька лише тоді може бути визнано таким, що бере участь у вихованні дитини, якщо він або проживає разом з дитиною, або є інші докази щоденної (!) участі батька у вихованні дитини. При цьому Мінпраці справедливо зазначає, що чіткий перелік документів, які підтверджують (не)участь батька у вихованні дитини, законодавством не встановлено, а зазначені документи (довідка з ЖЕКу, рішення суду чи органу опіки та піклування тощо) наводяться як можливі варіанти таких документів. Право на додаткову відпустку розлучена жінка має незалежно від того, чи одержує вона аліменти від батька дитини.

4.4) жінка, яка одружилася, але її дитину її чоловіком не усиновлено

18

— свідоцтво про народження дитини; — свідоцтво про ожруження; — паспорт

Примітка (4.4)

. Як уже зазначалося, Мінпраці визнає самотньою матір, котра виховує дитину без батька. Отже, наявність вітчима, якщо він не всиновив дитину, не позбавляє таку матір статусу самотньої для цілей Закону про відпустки (лист Мінпраці від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07).

5.

Батько, який виховує дитину без матері (у тому числі і в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі)

18

— свідоцтво про народження дитини; — документи, що підтверджують неучасть матері у вихованні дитини (свідоцтво про смерть матері дитини або рішення про позбавлення матері батьківських прав; або рішення суду (органу опіки та піклування), згідно з яким дитина залишається жити з батьком і мати не бере щоденної участі в її вихованні; або інші документи, що підтверджують виховання дитини батьком без матері, та інші документи); або довідка з медичної установи про тривале лікування матері дитини

6. Особа, яка взяла під опіку дитину

14

— свідоцтво про народження дитини; — рішення про встановлення опіки

 

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ВІДПУСТКИ

1. Підставою для надання відпустки працівнику є його

заява, що візується керівником (начальником) відділу, цеху, дільниці тощо та підписується керівником підприємства.

2. На підставі заяви видається наказ про надання працівнику відпустки (у двох примірниках: один залишається у відділі кадрів, а другий передається до бухгалтерії). Існує типова форма

наказу (№ П-6), однак можна використовувати і спрощену форму (її наведено праворуч).

3. Відпустки для групи працівників можна оформляти Списком про надання відпустки за типовою формою № П-7. Можливе застосування і спрощеної форми такого списку, який звичайно називають

графіком надання відпусток (наведено нижче).

4. На підставі наказу чи графіка відділ кадрів робить позначку в особовій картці працівника про відпустку, а бухгалтерія здійснює розрахунок відпускних.

 

 

img 1

 

 

img 2

 

Графік надання відпусток працівникам

№ з/п

Відділ (підрозділ)

Посада

П. І. Б.

Період надання відпустки

Підпис

1

Бухгалтерія

Головний бухгалтер

Іванова В. І.

З 19.05.2008 р. по 11.06.2008 р.

 

2

Юридичний відділ

Юрист

Котов Б. Є.

З 14.07.2008 р. по 27.07.2008 р. і з 11.08.2008 р. по 20.08.2008 р.

 

...

...

...

...

...

...

 

ПРИКЛАД РОЗРАХУНКУ ТА ВІДОБРАЖЕННЯ В ОБЛІКУ СУМИ ВІДПУСКНИХ

Згідно з наведеним вище зразком наказу працівниця бере відпустку з 26 травня по 26 червня 2008 року. За період з 01.05.2007 р. по 30.04.2008 р. їй нараховано такі виплати:

— заробітну плату — 10000 грн.;

— «лікарняні» — 200 грн.;

— відпускні (за попередній рік) — 700 грн.;

— нецільову благодійну допомогу — 500 грн.

Розрахунок середньоденної зарплати

:

(10000 + 200 + 700) : (366 - 10) = 30,62 (грн.).

Розрахунок відпускних, що припадають на дні травня

:

30,62

х 6 = 183,72 (грн.).

Розрахунок відпускних, що припадають на дні червня

:

30,62

х (18 + 7) = 765,5 (грн.).

Зверніть увагу, що на червень припадає святковий день Трійця (15 червня). Він не враховується при визначенні тривалості щорічних відпусток і додаткової відпустки «на дітей» та не оплачується.

Припустимо, що сума нарахованої працівниці зарплати за відпрацьовані дні дорівнює:

— у травні — 1000,00 грн.;

— у червні — 45,00 грн.

Зарплата на підприємстві виплачується 20 числа поточного місяця (за першу половину місяця) і 10 числа місяця, наступного за звітним (за другу половину місяця). Перед виходом у відпустку працівниця попросила виплатити їй аванс за травень у сумі 800 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

ВВ

дебет

кредит

1

2

3

4

5

6

20 травня (день виплати авансу за травень)

1

Нараховано відпускні за травень

471 (92)

661

183,72

183,72

2

Розраховано відпускні за червень (в обліку нарахування відбудеться в наступному місяці)

765,5

3

Перераховано:

— внесок до ПФ (800 х 1,176471* х 33,2 % + 183,72 х 33,2 % + 765,5 х 33,2 % = 312,47 + 61,00 + 254,15)

651

311

627,62***

— внесок до ФНВ (800 х 1,176471* х 1,56 % + 183,72 х 1,56 % + 765,5 х 1,56 %, тариф умовний = 14,68 + 2,87 + 11,94)

656

311

29,49***

— ПДФО (800 х 1,176471* х 15 % + 183,72 х 15 % + 765,50 х х 15 % = 141,18 + 27,56 + 114,83)**

641

311

283,57

4

Виплачено відпускні (183,72 - 27,56 + 765,50 - 114,83 = 156,16 + 650,67)

661

301, 377

806,83***

5

Виплачено аванс

661

301, 377

800,00***

31 травня (день нарахування зарплати за травень)

6

Нараховано зарплату за травень

92

661

1000,00

1000,00

7

Здійснено утримання:

— внеску до ПФ ((1000 + 183,72) х 2 %)

661

651

23,67

— внеску до ФТВП ((1000 + 183,72) х 1 %)

661

652

11,84

— внеску до ФБ ((1000 + 183,72) х 0,5 %)

661

653

5,92

— ПДФО ((1000 + 183,72 - 23,67 - 11,84 - 5,92) х 15 %)

661

641

171,34

8

Здійснено нарахування:

— внеску до ПФ ((1000 + 183,72) х 33,2 %)

92, 471

651

393,00

393,0

— внеску до ФТВП ((1000 + 183,72) х 1,5 %)

92, 471

652

17,76

17,76

— внеску до ФБ ((1000 + 183,72) х 1,3 %)

92, 471

653

15,39

15,39

— внеску до ФНВ ((1000 + 183,72) х 1,56 % (тариф умовний)

92, 471

656

18,47

18,47

На суми відпускних (183,72 грн.) внески на соціальне страхування нараховуються за рахунок створеного на підприємстві резерву (якщо, звичайно, він створювався)

10 червня (день виплати зарплати за травень)

9

Виплачено зарплату за травень (1000 + 183,72 - 23,67 - 11,84 - 5,92 - 171,34 - 800 - 156,16)

661

301, 377

14,79

10

Перераховано:

— внесок до ПФ (2 %)

651

311

23,67

— внесок до ФТВП (1 %)

652

311

11,84

— внесок до ФБ (0,5 %)

653

311

5,92

— ПДФО (171,34 - 141,18 - 27,56)

641

311

2,60

— внесок до ПФ (393,00 - 312,47 - 61,00)

651

311

19,53

— внесок до ФТВП (1,5 %)

652

311

17,76

— внесок до ФБ (1,3 %)

653

311

15,39

— внесок до ФНВ (18,47 - 14,68 - 2,87)

656

311

0,92

30 червня (день нарахування зарплати за червень)

11

Нараховано зарплату за червень

92

661

45,00

45,00

12

Нараховано відпускні, що припадають на дні червня

471 (92)

661

765,5

765,5

13

Здійснено утримання:

— внеску до ПФ ((45 + 765,5) х 2 %)

661

651

16,21

— внеску до ФТВП ((45 + 765,5) х 0,5 %)

661

652

8,11

— внеску до ФБ ((45 + 765,5) х 0,5 %)

661

653

4,05

— ПДФО ((45 + 765,5 - 16,21 - 8,11 - 4,05 - 257,5) х 15 %)

661

641

78,69

Оскільки дохід працівниці в цьому місяці не перевищує 890 грн. (склав 810,5 грн.), вона має право на ПСП (257,5 грн.)

14

Здійснено нарахування:

— внеску до ПФ ((45 + 765,5) х 33,2 %)

92, 471

651

269,09

269,09

— внеску до ФТВП ((45 + 765,5) х 1,5 %)

92, 471

652

12,16

12,16

— внеску до ФБ ((45 + 765,5) х 1,3 %)

92, 471

653

10,54

10,54

— внеску до ФНВ ((45 + 765,5) х 1,56 % (тариф умовний)

92, 471

656

12,64

12,64

Із суми відпускних (тобто із суми 765,5 грн.) внески на соціальне страхування нараховуються за рахунок створеного на підприємстві резерву (якщо, звичайно, він створювався)

10 липня (день виплати зарплати за червень)

15

Виплачено працівнику зарплату за червень (45 + 765,5 - 16,21 - 8,11 - 4,05 - 78,69 - 650,67)

661

301, 377

52,77

Перераховано:

— внесок до ПФ (2 %)

651

311

16,21

— внесок до ФТВП (0,5 %)

652

311

8,11

— внесок до ФБ (0,5 %)

653

311

4,05

— ПДФО (78,69 - 114,83)

641

311

— (переплата)

— внесок до ПФ (269,09 - 254,15)

651

311

14,94

— внесок до ФТВП (1,5 %)

652

311

12,16

— внесок до ФБ (1,3 %)

653

311

10,54

— внесок до ФНВ (12,64 - 11,94)

656

311

0,7

* Для того щоб визначити приблизну «брудну» суму виплаченого авансу, застосовуємо «натуральний» коефіцієнт — 1,176471.

** ПСП буде надано працівниці при нарахуванні зарплати за звітний місяць. Якщо право на ПСП достовірно визначено вже на момент нарахування відпускних, то працівниці відразу може бути надано ПСП.

*** Підприємство має право на валові витрати вже за датою першої події (виплати зарплати і сплати соцвнесків). Однак на практиці ці витрати включаються до валових за фактом їх нарахування.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі