Теми статей
Обрати теми

Помилки з ПДВ: виправлення через уточнюючий розрахунок рядків, до яких подають додатки

Редакція БТ
Стаття

ПОМИЛКИ З ПДВ:

виправлення через уточнюючий розрахунок рядків, до яких подають додатки

 

Якщо ви припустилися помилки в декларації з ПДВ, то її можна виправити, скориставшись як мінімум трьома способами. Сьогоднішню статтю присвячуємо помилкам з ПДВ та порядку їх виправлення через уточнюючий розрахунок. Особливу увагу приділимо порядку заповнення та подання до уточнюючого розрахунку відповідних додатків до декларації з ПДВ. Ураховуючи, що ДПАУ недавно практично усі додатки до декларації виклала в новій редакції, це питання актуальне як ніколи.

На конкретних прикладах розглянемо кілька поширених ситуацій щодо виправлення допущених помилок.

Наталія ГОЛОСКУБОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон № 2181 —

Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Наказ № 159

— наказ ДПАУ «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» від 17.03.2008 р. № 159*.

* Див. ком. «Увага! Нова форма декларації з ПДВ — ДПАУ внесла зміни до форми декларації та Порядку її заповнення»// «БТ», 2008, № 13.

Порядок № 166 —

Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

 

Способи виправлення

Нагадаємо, що самостійно виявлену помилку можна виправити, скориставшись кількома способами (табл. 1).

Сьогодні розглянемо особливості виправлення помилок шляхом подання

Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — УР). Про нього й поговоримо.

 

Таблиця 1

Способи виправлення помилок, допущених у декларації з ПДВ

Спосіб

Норма Порядку № 166

Випадки подання

Особливості подання

1. Подання нової податкової декларації з ПДВ

П.п. 4.5

Якщо помилку виявлено

до граничного строку подання декларації*

Проставляється позначка «Х» у комірці «Звітна нова»

2. Подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ

Абз. перший п.п. 4.4

Якщо помилку виявлено

після граничного строку подання декларації*

Подаються УР за формами

додатків 3, 4, 5 і 6 до порядку заповнення декларації з ПДВ

3. Виправлення помилки у складі декларації за будь-який наступний податковий (звітний) період

Абз. другий п.п. 4.4

Якщо виправляємо помилку тільки за однією раніше поданою декларацією

Заповнюються ряд. 8.1 та 16.1 декларації з ПДВ і

додаток 1 до декларації з ПДВ

* Для місячного податкового (звітного) періоду — протягом 20 календарних днів, наступних за календарним днем звітного місяця, для податкового (звітного) періоду, що дорівнює календарному періоду, — протягом 40 календарних днів, наступних за календарним днем звітного кварталу.

 

Особливості виправлення через УР

Загальні вимоги.

Якщо ви виправляєте помилку через УР, то вам слід пам’ятати, що:

1)

одним УР можна виправити помилки тільки однієї раніше поданої декларації;

2)

на відміну від виправлення помилок через поточну декларацію, УР можна виправити помилки за будь-який період (а не лише попередній). При цьому кількість УР, що подаються, не встановлено;

3)

за УР не може бути зменшено суму податкових зобов’язань, яку не було сплачено до бюджету в минулих звітних (податкових) періодах;

4) УР подається до початку перевірки та з урахуванням строків давності, визначених

ст. 15 Закону № 2181. При цьому помилки, допущені в декларації за період з червня 2005 року (II кварталу 2005 року) і за подальші періоди, виправляються шляхом подання УР за формами додатка 5 або 6 (до скороченої декларації). Помилки за більш ранні періоди виправляються шляхом подання УР за формами додатка 3 або 4 (до скороченої декларації);

5) до УР має бути подано відповідні додатки до декларації з ПДВ

. Їх потрібно подавати при виправленні помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких мають додаватися додатки.

Докладніше зупинимося на двох останніх пунктах (5 і 6).

УР подається з урахуванням строків давності.

Строк давності становить 1095 днів. Він розраховується з дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (а у разі якщо таку податкову декларацію було подано пізніше, — з дня, наступного за останнім днем фактичного подання) — п.п. 15.1.1 Закону № 2181. Інакше кажучи, помилки, виявлені платником податків після закінчення строку давності (1095 днів), виправити не можна, а суми податку не донараховуються і не повертаються.

Ураховуючи це, можна дійти висновку, що

місячні платники податків востаннє можуть виправити показники декларації за травень 2005 року через УР за формами додатків 3 та 4 (до скороченої декларації) не пізніше 19 червня 2008 року. Після 19 червня для таких платників податків закінчиться строк давності (1095 днів) щодо виправлення помилок за травень 2005 року. Виправляючи помилки за подальші періоди (червень 2005 року тощо), слід уже використовувати УР за формами додатків 5 і 6 (до скороченої декларації).

Що стосується

квартальних платників ПДВ, то для них строк давності щодо виправлення помилок за І квартал 2005 року закінчився ще 8 травня 2008 року*. Після цієї дати для таких платників податків УР за формою додатків 3 та 4 (до скороченої декларації) назавжди втратили свою актуальність. Тепер при виправленні помилок вони використовують УР тільки за формами додатків 5 і 6 (до скороченої декларації).

* Незважаючи на те що граничний строк припадає на 9 травня 2008 року (святковий день), перенесення в цьому випадку Законом № 2181 не передбачено.

До УР має бути подано відповідні додатки.

Це означає, що додатки подаються не завжди, а лише тоді, коли виправлення помилок зачепили рядки декларації, до яких мають додаватися додатки. Якщо виправляємо показники рядків декларації, до яких додатки не додаються, то УР подається без додатків. Якщо рядки декларації передбачають подання додатка, то їх слід подати з урахуванням уточнень.

Зверніть увагу: заповнювати і подавати разом з УР потрібно додатки до декларації з ПДВ за тими формами, що діють на момент виправлення помилки

. Це підтверджують і податкові органи у своїх усних роз’ясненнях.

Наприклад, виправляючи помилку, допущену в ряд. 8 та/або ряд. 16 декларації з ПДВ за II кварталу 2007 року, платник податків зобов’язаний подати до УР

додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» за новою формою. І це незважаючи на те, що разом з декларацією з ПДВ за II квартал 2007 року платник податків подавав додаток 1 ще за старою формою, в якому розшифровувалися тільки суми та підстави коригувань податкових зобов’язань та/або податкового кредиту. Подання нового додатка до УР пов’язане з тим, що старий додаток 1 на момент виправлення помилки скасовано**. Користуватися ним уже не можна.

** Нагадаємо, що

18.09.2007 р. набув чинності наказ ДПАУ від 20.08.2007 р. № 498. Цим наказом ДПАУ виклала в новій редакції додаток 1 до декларації з ПДВ.

Крім того, на особливу увагу заслуговує поява нового

додатка 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» (який уперше подавали з декларацією за березень/перший квартал 2008 року). Це додаток, нагадаємо, подають, якщо заповнено ряд. 1, 10.1, 10.2, 14 декларації. Тепер, виправляючи через УР помилки, що стосуються цих рядків, потрібно до УР долучати і додаток 5 на суму уточнень. Причому це стосується і виправлення помилок за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (І квартал 2008 року). І це незважаючи на те, що при поданні декларації за такі періоди додаток 5 не подавали.

У табл. 2

на с. 35 наведено додатки, які слід подавати при заповненні відповідних рядків декларації з ПДВ, отже, і при уточненні показників у цих рядках.

 

Таблиця 2

Співвідношення рядків декларацій з ПДВ з додатками після 30 березня 2008 року

Нові додатки до декларації з ПДВ

Рядки декларації з ПДВ

Додаток 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Ряд. 8, 16

Додаток 2

«Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду»

Ряд. 24* (за умови, якщо платник податків має право на бюджетне відшкодування згідно з

п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ)

Додаток 3

«Розрахунок суми бюджетного відшкодування»

Додаток 4

«Заява про повернення суми бюджетного відшкодування»

Додаток 5

«Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

Ряд. 1, 10.1, 10.2, 14

* Якщо права на бюджетне відшкодування немає, то подають тільки додаток 2.

 

Тепер на конкретних прикладах розглянемо особливості заповнення УР після 30 березня 2008 року. Зупинятися на заповненні по рядках УР при виправленні помилок не будемо, це не тема сьогоднішньої статті — про це ми писали у статтях

«Якщо в декларації з ПДВ допущено помилку щодо бюджетного відшкодування...» // «БТ», 2006, № 48, с. 27; «Виправлення помилок з ПДВ на практичних прикладах» // «БТ», 2006, № 45, с. 13.

 

Приклади

Приклад 1.

У квітні 2008 року було самостійно виявлено помилку в декларації за січень 2008 року: суму ПДВ у розмірі 2000 грн. не включено до складу податкових зобов’язань.

Допущена помилка

«зачепила» ряд. 1 декларації з ПДВ за січень. З декларацією з ПДВ за січень додаток 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» не подавався. Загалом, цього й не вимагала форма декларації, що діяла на той момент. Але, оскільки помилка виправляється після 30 березня 2008 року, то подати разом з УР доведеться і новий додаток 5. При цьому повністю розшифровувати правильні показники ряд. 1 декларації за січень 2008 року не потрібно. У додатку 5 слід розшифрувати лише суми уточнень 2000 грн. (див. рис. 1 на с. 36).

 

<…>

01

Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів

011

 

Звітний

012

 

Звітний новий

013

Х

Уточнюючий

(кореспондується з даними відповідної декларації)

 

img 1

* Заповнюється у разі подання уточнюючого розрахунку; якщо помилки цього податкового періоду вже виправлялися раніше, про це повідомляється у довідці до цієї декларації.

<..>

Розділ І. Податкові зобов’язання

грн.

№ з/п

Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)

Обсяг поставки (без ПДВ)

Сума ПДВ

1

2

3

4

1

354681320254

10000

2000

...

...

..

...

Інші

Усього за місяць (квартал)

(рядок 1 декларації), в тому числі:

10000

2000

поставка основних фондів

передача товарів (послуг) комісіонером/повіреним на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону (без суми комісійної винагороди)

<..>

Рис. 1 (до прикладу 1). Фрагмент заповнення додатка 5

 

У кінці УР робимо відповідну позначку про додаток, що подається разом з УР, і про ряд. 1, який уточнили.

 

Приклад 2.

У квітні 2008 року було самостійно виявлено помилку в декларації за лютий 2008 року: занижено суму податкового кредиту на суму 1500 грн. У лютому було здано декларацію із сумою податку, що підлягає сплаті до бюджету, у розмірі 1200 грн.:

 

Рядки декларації

Помилкові показники (зазначено в декларації)

Правильні показники (має бути зазначено в декларації)

20

2000

500

23.1

800

800

24

300

25.2

230

26

70

27

1200

 

Перш ніж приступити до виправлення цієї помилки, розберемося, до якого результату призвела така помилка. Невключення до податкової декларації податкового кредиту в розмірі 1500 грн. спричинило необґрунтоване збільшення суми податку, що підлягає сплати до бюджету, у розмірі 1200 грн. та заниження суми, що підлягає бюджетному відшкодуванню, у розмірі 230 грн. Допущена помилка «зачепила» ряд. 24 декларації з ПДВ. Це означає, що до правильної декларації з ПДВ слід було б подати

додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування». Після 30 березня 2008 року форму цього додатка скасовано. Тому, виправляючи помилку у квітні 2008 року, платник податків замість старого (скасованого) додатка 3 має подати з УР нові додатки:

додаток 2 «Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду»;

додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування».

Нові додатки (так само, як і старий, скасований

додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування») подаються платниками податків, котрі мають право на бюджетне відшкодування , у разі якщо в декларації з ПДВ заповнено ряд. 24. (див. рис. 2 і 3. на с. 36).

 

<..>

01

Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду

011

 

Звітний

012

 

Звітний новий

013

Х

Уточнюючий

(кореспондується з даними відповідної декларації)

 

img 2

* Заповнюється у разі подання уточнюючого розрахунку;

якщо помилки цього податкового періоду вже виправлялися раніше, про це повідомляється у довідці до цієї декларації.

<..>

№ з/п

Залишок від’ємного значення попереднього податкового періоду за вирахуванням суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного періоду (рядок 24 податкової декларації звітного податкового періоду)

Частина залишку від’ємного значення, фактично сплачена отримувачем товарів (послуг) постачальникам таких товарів (послуг) у попередніх податкових періодах та не погашена податковими зобов’язаннями попередніх податкових періодів або не брала участі у розрахунках бюджетного відшкодування (переноситься до р. 2 розрахунку бюджетного відшкодування)

Значення рядка 26 декларації звітного податкового періоду

звітний період, у якому виникла сума

сума

сума

сума

1

2

3

4

5

1

01.2008

300

230

70

...

...

...

..

...

Усього

Х

300

230

70

<..>

Рис. 2 (до прикладу 2). Фрагмент заповнення додатка 2

 

<…>

01

РОЗРАХУНОК СУМИ БЮДЖЕТНОГО ВІДШКОДУВАННЯ

011

 

Звітний

012

 

Звітний новий

013

Х

Уточнюючий

<…>

img 3 

* Заповнюється у разі подання уточнюючого розрахунку;

якщо помилки цього податкового періоду вже виправлялися раніше, про це повідомляється у довідці до цієї декларації.

<..>

№ з/п

Показники

Сума

1

2

3

1

Залишок від’ємного значення попереднього податкового періоду, за вирахуванням суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного періоду (рядок 24 податкової декларації звітного податкового періоду)

300

2

Частина залишку від’ємного значення, фактично сплачена отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг) (гр. 4 додатка 2 до податкової декларації звітного податкового періоду)

230

3

Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (сума, указана в рядку 1, у межах суми, указаної в рядку 2) (значення цього рядка переноситься до рядка 25 податкової декларації звітного податкового періоду)

230

<..>

Рис. 3 (до прикладу 2). Фрагмент заповнення додатка 3

 

У кінці УР робимо позначку про

додатки 2 і 3 до декларації з ПДВ за новими формами.

 

Приклад 3.

При заповненні декларації за травень 2007 року не було враховано коригування податкового зобов’язання у зв’язку з поверненням раніше відвантаженого товару. Сума коригування склала 200 грн. Помилку виявлено у квітні 2008 року.

Допущена помилка

«зачепила» ряд. 8.3 декларації з ПДВ за травень 2007 року. Платник податків зобов’язаний був заповнити ряд. 8.3 і подати до декларації додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість», але цього не зробив. Виправляючи помилку у квітні 2008 року, слід подати УР разом з додатком 1. У ньому буде розшифровано суму допущеної помилки (200 грн.). При цьому додаток 1 слід заповнити і подати вже за новою формою (за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 20.08.2007 р. № 498*). Стару форму додатку 1, в якій розшифровувалися тільки суми та підстави здійснених платником у звітному періоді коригувань податкових зобов’язань та/або податкового кредиту, на момент заповнення УР скасовано. Такою формою користуватися не можна. Фрагмент заповнення додатка 1 до УР за квітень 2008 року наведено на рис. 4 (див. с. 36).

* Див. ком «Додаток 1 до податкової декларації з ПДВ ДПАУ виклала в новій редакції» // «БТ», 2007, № 38, с. 47.

 

<..>

01

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість

Подається платником при заповненні рядків 8 та 16 податкової декларації з податку на додану вартість.

img 4 

* Заповнюється у разі подання уточнюючого розрахунку;

якщо помилки цього податкового періоду вже виправлялися раніше, про це повідомляється у довідці до цієї декларації.

№ з/п

Отримувач (покупець)

Податкова накладна, по якій проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартість рядок 8

Сума ПДВ (+)

Сума ПДВ (-)

Найменування (П. І. Б. для фізичних осіб)

Індивідуальний податковий номер

Дата

Номер

Номер

Дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Побут»

344691320254

01.03.2005

146

1/146

25.05.2005

Повернення товару

-200

...

...

...

...

...

 

 

 

 

 

 

Усього до збільшення

 

Х

 

Усього до зменшення

Х

-200

 

Усього: рядок 8 (графа 9 + графа 10) (+ або -)

-

200

<..>

Рис. 4 (до прикладу 3). Фрагмент заповнення додатка 1

 

На цьому закінчуємо статтю. Якщо ви не знайшли в ній відповіді на запитання, що вас цікавлять, пишіть нам. Ми на них обов’язково відповімо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі