Теми статей
Обрати теми

У 2008 році фінансову звітність держреєстратору можна подати в електронному вигляді

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

У 2008 році фінансову звітність держреєстратору можна подати в електронному вигляді

 

Чи діє в цьому році вимога про подання фінансової звітності держреєстратору? Якщо так, то чи можна її подавати в електронному вигляді?

(м. Київ)

 

Так, у цьому році, як і в попередньому, підприємства (крім бюджетних установ) зобов’язані подавати державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі Балансу та Звіту про річні фінансові результати (

ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV; ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV).

Таким чином, у цьому році підприємства мають подати держреєстратору фінансову звітність за 2007 рік

у складі форми № 1 та форми № 2 (а суб’єкти малого підприємництва — форм № 1-м та 2-м) не пізніше 30 травня 2008 року. Причому зверніть увагу: держреєстратор не має права вимагати від підприємства надання аудиторського висновку, який підтверджував би достовірність даних звітності (див. ком. до листа Держпідприємництва від 26.03.2008 р. № 2575 // «БТ», 2008, № 15, с. 10). Докладно питання подання звітності держреєстратору ми розглядали у статті «Навіщо фінансова звітність держреєстратору?» // «БТ», 2007, № 15, с. 13.

Особливість цього року в тому, що фінансову звітність держреєстратору можна подати не лише особисто чи рекомендованим листом, а і в електронному вигляді

.

Програмне забезпечення для подання фінансової звітності реєстратору і детальні інструкції розміщено на офіційних сайтах Держпідприємництва

http://www.dkrp.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=93731&cat_id=37571 та Інформаційно-ресурсного центру http://www.irc.gov.ua. Для подання звіту вам необхідно завантажити програму «АРМ (автоматизоване робоче місце) «Унесення фінансової звітності ЄДР» (далі — «АРМ ФЗ») і мати ЕЦП керівника, головного бухгалтера та аналогу печатки юридичної особи, підтвердженої посиленим сертифікатом відкритого ключа.

Завантаживши невеликий (близько 2 Мбайт) файл інсталяції

EdrRkClient.exe зі сторінки Держпідприємництва, користувач установлює його на свій комп’ютер. Програма не примхлива у вимогах до техніки та програмного забезпечення, тому встановлення не викличе в бухгалтера складнощів. Після того, як на робочому столі з’явиться іконка програми, можна приступити до заповнення звіту. Спочатку заповнюємо реквізити підприємства, потім у настройках зазначаємо всі необхідні параметри з’єднання з Інтернетом і після цього заповнюємо дані форм звітності в меню програми «Форми фінансової звітності» (див. рис. вище). Створивши звіт, користувач накладає ЕЦП та передає файл звітності держреєстратору. Причому зробити це можна як безпосередньо за допомогою програми «АРМ ФЗ» «Дії Операції ® Відправлення», так і за допомогою веб-сервісу за адресою http://fin.edr.org.ua/EdrRKService/. Тут у відповідному полі користувач заповнює код ЄДРПОУ та прикріплює до повідомлення підписаний ЕЦП файл звітності. Після натиснення на клавішу «Відправити» система обробляє надходження повідомлення та видає користувачу код звернення, цей код необхідно запам’ятати. Через деякий час на цій самій сторінці, увівши код, ви зможете дізнатися поточний статус вашого звіту натисненням на кнопку «Перевірити». Повідомлення «Оброблено, інформацію додано в ЄДР» означає, що фінансовий звіт прийнято реєстратором.

 

img 1

 

Також сформований файл звітності можна подати реєстратору на магнітному носії, причому в разі підписання його ЕЦП вам немає потреби підтверджувати його паперовим аналогом.

 

Євгенія БОРИСЕНКО, Наталія ГРИГОР’ЄВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі