Теми статей
Обрати теми

Оплата рекрутингових послуг включається до валових витрат підприємства

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Оплата рекрутингових послуг включається до валових витрат підприємства

 

Підприємство оплатило послуги рекрутингової фірми. Чи відносяться такі витрати до складу валових?

(м. Харків)

 

Рекрутингові послуги —

це послуги з пошуку і добору кваліфікованих спеціалістів на платній основі. На відміну від послуг з працевлаштування, коли агентство одержує оплату з особи, яка шукає роботу, рекрутингове агентство укладає договір і, відповідно, одержує гонорар з фірм-замовників. Згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016-97, затвердженим наказом Держстандарту від 30.12.97 р. № 822 такі послуги належать до групи 74.5 «Послуги з підбору та забезпечення персоналом».

Працюють рекрутингові фірми на підставі

договору, укладеного між ними та підприємством-замовником. Такий договір укладається у двох примірниках. У ньому, як правило, зазначаються предмет (існуюча вакансія, вимоги до кандидата на посаду тощо), строк дії договору, розмір оплати послуг агентства, відповідальність за невиконання чи неналежне виконання зобов’язань.

Послуги рекрутерів оплачуються або у фіксованій сумі, або як процент від зарплати таких працівників.

Що стосується віднесення витрат, понесених підприємством на пошук працівників, до складу валових, то зазначимо, що, на наш погляд, вони

включаються до валових витрат як витрати, пов’язані з господарською діяльністю на підставі п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. При цьому господарськість таких витрат можна пояснити потребою підприємства у професійних кадрах для подальшого збільшення продуктивності, зменшення витрат виробництва, підвищення конкурентоспроможності підприємства в цілому.

Зауважимо, що на практиці часто зустрічаються випадки, коли працівники, яких направило рекрутингове агентство, не підходять підприємству, тобто понесені підприємством витрати не виправдовують очікувань. Тут виникає запитання про саму можливість кваліфікувати понесені витрати як витрати, пов’язані з господарською діяльності. Адже такий працівник не бере участі у виробничому процесі. Чи значить це, що витрати, понесені на його залучення, до складу валових відносити не можна?

Ми вважаємо, що є всі підстави вважати такі витрати господарськими, оскільки:

— по-перше, у

договорі більшістю рекрутингових фірм застерігається можливість настання такої події. І тоді вони займаються додатковим пошуком працівників;

— по-друге, знайдений працівник працює якийсь проміжок часу (як правило, випробувальний строк), протягом якого його праця направлена на підвищення ефективності функціонування господарюючого суб’єкта, тобто пов’язана з господарською діяльністю підприємства.

Тому, на нашу думку, витрати на

рекрутингові послуги включаються до валових витрат підприємства і в разі вдалого пошуку персоналу, і в разі якщо дібраний працівник зрештою не підійде роботодавцю.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі