Теми статей
Обрати теми

Щодо постанови Правління Національного банку України від 11.10.2008 № 319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків»

Редакція БТ
Лист від 28.10.2008 р. № 18-311/3496-14715

ФІНАНСОВА СТАБІЛЬНІСТЬ —

новини від Нацбанку

 

Постанова Правління Національного банку України від 29 жовтня 2008 року № 340

«Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 11.10.2008 № 319»

Лист Національного банку України від 28.10.2008 р. № 18-311/3496-14715

«Щодо постанови Правління Національного банку України від 11.10.2008 № 319

«Про додаткові заходи щодо діяльності банків»

 

Лист, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Листом

, що коментується, Нацбанк роз’яснив деякі питання щодо застосування постанови Правління НБУ «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» від 11.10.2008 № 319 (далі — постанова № 319)*, а постановою вніс зміни до постанови № 319.

* Див. ком. «Нацбанк стурбований нестабільністю банківської системи» // «БТ», 2008, № 42, с. 5 та калейдоскоп документів «НБУ «ослабив гайки» своєї фінансової стабілізації» // «БТ», 2008, № 43, с. 14.

Унесеними до

постанови № 319 змінами встановлено обмеження щодо переказів іноземної валюти за межі України за дорученням фізичних осіб — резидентів і нерезидентів. Так, банки (фінансові установи) можуть здійснювати перекази (новий п. 4.9 постанови № 319):

— без підтвердних документів з поточного рахунка в іноземній валюті або без його відкриття в сумі, що в еквіваленті не перевищує 15000 гривень на місяць;

— на підставі підтвердних документів виключно з поточного рахунка клієнта в іноземній валюті в сумі, що в еквіваленті перевищує 15000 гривень, але не більше ніж 75000 гривень на місяць.

Ці обмеження не поширюються на:

— оплату витрат на лікування в медичних закладах іншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих;

— оплату витрат, пов’язаних зі смертю громадян за кордоном (транспортні витрати та витрати на поховання);

— перекази, що здійснюються на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів;

— перекази, що здійснюються громадянами в разі виїзду за кордон на постійне місце проживання.

Постанова

, що коментується, набула чинності з 29 жовтня 2008 року.

У

листі, що коментується, дано роз’яснення норм постанови № 319. Зупинимося на найактуальніших.

1. Банки відповідно до

п. 2.1 постанови № 319 мають право видавати кредити в іноземній валюті позичальникам, у яких немає джерел надходження валютної виручки, за умов дотримання граничного обсягу заборгованості за кредитами в іноземній валюті (далі — граничний обсяг заборгованості).

При цьому

граничний обсяг заборгованості визначається за даними щоденного балансу банку на дату фіксації заборгованості згідно з постановою № 319 як сумарна заборгованість позичальників, у яких немає джерел надходження валютної виручки, за наданими кредитами в іноземній валюті, що обліковується на звітну дату за відповідними балансовими рахунками банку (у тому числі відповідно до генеральних (рамочних) договорів про відкриття кредитної лінії).

Зазначимо і те, що банки зобов’язані виконувати взяті на себе кредитні зобов’язання за кредитними договорами з клієнтами, у яких немає джерел надходження валютної виручки, що були оформлені до набрання чинності

постановою № 319, у розмірі, що не перевищує граничного обсягу заборгованості.

2. Як відомо,

п. 2.2 постанови № 319 заборонено продовжувати (пролонгувати) строк кредитного договору. У листі, що коментується, Нацбанк перелічив фактори, які будуть підставою кваліфікувати дії банків як необґрунтовану пролонгацію кредитних договорів.

3. Уже згадуваним

п. 2.2 постанови № 319 установлено, що внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки НБУ, кваліфікуватиметься як порушення вимог ст. 49 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

У

листі роз’яснено, що банки можуть уносити зміни в кредитні договори, які стосуються вартості кредиту тільки в тому разі, якщо зміна облікової ставки сталася після 13.10.2008 р. Якщо зміна облікової ставки відбулася до цієї дати, то таку зміну не можна розглядати як підставу для зміни вартості кредиту за діючими кредитними договорами.

Змінювати ж процентну ставку за кредитом банки можуть лише в тому разі, коли настає подія, яка не залежить від волі сторін договору, але має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Крім того, зміна процентної ставки за кредитом повинна бути адекватною тим подіям, які мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку.

4. Що стосується повернення коштів, залучених від клієнтів у депозит, то відповідно до

п. 2.4 постанови № 319 банк зобов’язаний повернути кошти як юридичним, так і фізичним особам лише після спливу строку розміщення вкладу (депозиту) незалежно від виду валюти, в якій ці договори було складено.

У

листі ж зазначено, що дія цієї норми не поширюється на операції інститутів спільного інвестування відкритого типу, інститутів спільного інвестування інтервального типу (протягом дії інтервалу), які пов’язані з виконанням зобов’язань відповідного ІСІ щодо обов’язкового викупу власних цінних паперів на вимогу інвестора, та на операції недержавних пенсійних фондів, які пов’язані з виконанням зобов’язань відповідного недержавного пенсійного фонду щодо здійснення виплат своєму учасникові.

5. Роз’яснено, що уповноважені банки, уповноважені фінансові установи та пункти обміну іноземної валюти, які працюють на підставі агентських договорів, укладених з уповноваженими банками,

зобов’язані куплену протягом робочого дня готівкову іноземну валюту продати протягом цього ж самого робочого дня. Порушення цієї вимоги може стати причиною скасування рішення про реєстрацію пункту обміну валюти.

6. Банки на вимогу клієнтів не мають права здійснювати купівлю, обмін іноземної валюти з метою дострокового виконання зобов’язань та з метою проведення розрахунків з нерезидентами за імпорт продукції (робіт, послуг, прав інтелектуальної власності), який здійснюється без увезення на територію України (

п. 4.4 постанови № 319). Але Нацбанк у листі, що коментується, вказав, що така заборона не поширюється на випадки купівлі, обміну іноземної валюти з метою виплати резидентами іноземним інвесторам дивідендів, нарахованих за підсумками діяльності резидентів за звітний період; операції неторговельного характеру; кошти в іноземній валюті, що були куплені до 13.10.2008 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі