Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення щодо використання засобів ЕЦП

Редакція БТ
Лист від 07.10.2008 р. № 20410/7/28-0517

Увага! З 1 січня електронну податкову

звітність прийматимуть лише з ЕЦП, сформованим за допомогою сертифікованих ключів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.10.2008 р. № 20410/7/28-0517

«Про надання роз’яснення щодо використання засобів ЕЦП»

 

Нагадаємо нашим читачам, що сьогодні до органу податкової служби податкову звітність може бути подано:

— на паперових носіях;

— поштовими відправленнями;

— на магнітних носіях та засобами телекомунікаційного зв’язку у форматі xml з накладенням електронного цифрового підпису (ЕЦП) і без додавання роздрукованих оригіналів податкової звітності на паперових носіях.

Для реалізації останнього способу платникам податків необхідно придбати сертифіковані ключі для накладення ЕЦП та визначитися з використанням спеціальної програми для роботи з цими засобами захисту. Однак, ураховуючи загальну кількість платників податків, ДПАУ протягом 2008 року приймала звітність електронною поштою з використанням ПЗ «Нотарь» для накладення електронного підпису, який ЕЦП ніяк не стосується. І це незважаючи на те, що з набранням чинності

Інструкцією з підготовки та подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженою наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233, ДПАУ офіційно оголосила про припинення підтримки проекту подання звітності з використанням ПЗ «Нотарь».

Про те, що ця ситуація зміниться з нового року, ДПАУ запевнила в

листі, що коментується. Зокрема, вона зауважила, що з 1 січня 2009 року буде припинено прийняття податкової звітності в електронному вигляді, підписаної за допомогою ПЗ «Нотарь». Податкова звітність прийматиметься в електронному вигляді тільки з накладенням на неї ЕЦП, сформованого за допомогою сертифікованих ключів.

У зв’язку з цим ДПАУ уклала договір про співпрацю з комерційними організаціями, що надають послуги ЕЦП на платній основі. У цій угоді було передбачено пільги щодо придбання ЕЦП в акредитованих комерційних центрах платниками податків, які брали участь у проекті ДПАУ з використання ПЗ «Нотарь». Пільги надаються на підставі оригіналу договору, укладеного між заявником та відповідною державною податковою інспекцією.

На завершення

листа, що коментується, ДПАУ заявила, що безкоштовне розповсюдження засобів ЕЦП серед платників податків буде запроваджено після введення в експлуатацію власного акредитованого центру сертифікації ключів. Щоправда, коли це відбудеться, ДПАУ не уточнила.

Від редакції додамо, що подання звітності в електронному вигляді є, як і раніше, виключно добровільним рішенням платника податків. Тому, якщо на вашому підприємстві не планується придбання спеціального програмного забезпечення та сертифікованих ключів для накладення ЕЦП, у вас завжди залишається варіант подання звітності в паперовому вигляді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі