Теми статей
Обрати теми

Про порядок підтвердження даних довідки про середню заробітну плату

Редакція БТ
Лист від 02.10.2008 р. №

Як відповісти на запит центру зайнятості

про підтвердження даних у виданій довідці про середню зарплату звільненого працівника

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.10.2008 р. № ДЦ-06-6049/0/6-08

«Про порядок підтвердження даних довідки про середню заробітну плату»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснив, за якою формою відповідати на запит центру зайнятості з приводу підтвердження даних у виданій працівнику довідці про середню зарплату.

Нагадаємо:

у день звільнення роботодавець на прохання працівника має видати йому довідку про середню заробітну плату (дохід) за останні 6 місяців для подання до державної служби зайнятості. Форму довідки наведено в додатку 3 до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Дані про заробіток (дохід), зазначений у такій

довідці, є підставою для нарахування допомог по безробіттю звільненим працівникам. Тому центр зайнятості згідно з п. 26 Порядку № 1266 та частиною 3 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III (далі — Закон № 1533) наділено правом перевіряти обґрунтування видачі таких довідок роботодавцями і достовірність зазначених у них відомостей. Це відбувається шляхом звіряння даних, зазначених у довідках, з відомостями про нараховану заробітну плату на підприємствах чи з базою даних персоніфікованого обліку застрахованих осіб Пенсійного фонду і базою даних ДПАУ. На практиці роботодавцю надсилають запит-підтвердження в довільній формі.

У свою чергу, обов’язок роботодавця відповісти на цей запит (тобто надати центру зайнятості відомості про прийняття на роботу працівників, їх заробітну плату, використання ними робочого часу тощо, сплату страхових внесків) передбачено

абзацом третім п. 3 частини 2 ст. 35 Закону № 1533. Причому за перекручення даних роботодавець відповідатиме як перед центром зайнятості, так і перед своїм працівником (частина 3 ст. 35 Закону № 1533).

Як бачимо, можливість перевірки інформації у виданих роботодавцями

довідках закріплено в нормативно-правових актах. Але Мінпраці в листі, що коментується, указує також, що для розрахунків виплати допомоги по безробіттю необхідні не лише дані про середню зарплату, зазначені в довідці, а й дані про страховий стаж, умови та час звільнення. Тому в кожному конкретному випадку щодо кожного безробітного центри зайнятості можуть окремо проводити перевірки тих даних, що викликають сумніви та потребують перевірки.

У зв’язку з цим Мінпраці вказує, що конкретної форми запиту-підтвердження чинним законодавством не передбачено. А тому роботодавець у кожному конкретному випадку зобов’язаний відповідати на всі запитання, що є в запиті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі