Теми статей
Обрати теми

Про обкладення податком з доходів фізичних осіб роялті у спадкоємців померлого автора літературного твору

Редакція БТ
Лист від 02.09.2008 р. № 8285/

РОЯЛТІ, ЩО ОДЕРЖУЄТЬСЯ СПАДКОЄМЦЕМ,

обкладається податком з доходів за ставкою 15 %

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.09.2008 р. № 8285/С/17-0714

«Про обкладення податком з доходів фізичних осіб роялті у спадкоємців померлого автора літературного твору»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснює, що доходи спадкоємця у вигляді роялті (зокрема, ідеться про авторську винагороду за літературний твір, автор якого помер) обкладаються податком з доходів за ставкою 15 %. Податковим агентом у такому разі є особа, що нараховує такі доходи.

З таким висновком ми згодні. Дійсно, згідно з

п.п. 4.2.2 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) до оподатковуваного доходу включаються доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування чи розпорядження іншим особам нематеріальним активом (твором науки, мистецтва, літератури чи іншими нематеріальними активами (далі — роялті)), у тому числі, одержувані спадкоємцями власника такого нематеріального активу.

Отже, для оподаткування доходів від використання літературного твору будь-якої відмінності залежно від того, хто їх одержує (автор чи його спадкоємці), немає: і в тому і в іншому випадку дохід від використання літературного твору у вигляді авторської винагороди остаточно оподатковується у джерела виплати доходу за ставкою 15 %.

Окремо зазначимо, що особливі правила оподаткування, установлені для спадкоємців ст. 13 Закону про податок з доходів, на доходи у вигляді роялті не поширюються. Зазначимо, що серед об’єктів спадку для цілей оподаткування згідно зі ст. 13 Закону про податок з доходів названо у тому числі інтелектуальну (промислову) власність чи право на отримання доходу за нею. При отриманні у спадок самих об’єктів інтелектуальної (промислової) власності чи прав на їх використання з метою отримання доходу оподаткування здійснюється за ставкою 0 %, 5 % чи 15 % залежно від ступеня споріднення із спадкодавцем і статусу спадкодавця. Тобто тут ідеться виключно про факт переходу до спадкоємця майнових прав на об’єкт інтелектуальної (промислової) власності (а саме право на використання об’єкта чи право на заборону на використання об’єкта). Що стосується доходів, одержуваних уже від використання такого отриманого у спадок права, то такі доходи спадкоємця оподатковуються за ставкою 15 %. Докладніше про порядок оподаткування цих виплат ми писали у статті «Авторська винагорода фізособам» // «БТ», 2008, № 30, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі