Теми статей
Обрати теми

Про формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні транспортних засобів для здійснення перевезень

Редакція БТ
Лист від 03.10.2008 р. № 20189/7/16-1517-26

ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ ЗА ОСНОВНИМИ ФОНДАМИ

у приватних підприємців — бути чи не бути?

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.10.2008 р. № 20189/7/16-1517-26

«Про формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні транспортних засобів для здійснення перевезень»

 

Нещодавно проблему відображення в обліку витрат на придбання основних фондів, що використовуються приватними підприємцями у своїй госпдіяльності, ми аналізували у

статті «Підприємець та основні фонди: право на амортизацію та податковий кредит з ПДВ» // «БТ», 2008, № 38, с. 18. Лист, що коментується, — відповідь на запит Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України і стосується права підприємців на податковий кредит з ПДВ при купівлі вантажних транспортних засобів для здійснення перевезень.

ДПАУ вважає, що до податкового кредиту фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності може бути включено суму ПДВ, сплачену при придбанні транспортних засобів (тягачів і напівпричепів)

за умови їх використання в оподатковуваних операціях у межах їх господарської діяльності та наявності документального оформлення та підтвердження відповідних витрат і відображення їх у бухгалтерському та податковому обліку .

З перелічених вище умов бентежить одна —

вимога відображати витрати приватного підприємця в бухгалтерському обліку!

Обґрунтовує свою позицію ДПАУ так: згідно з

п. 3.4 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166), платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає в декларації. Дані, наведені в декларації, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку. Далі ДПАУ посилається на ст. 51 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), згідно з якою до підприємницької діяльності фізосіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юросіб, якщо інше не встановлено законом чи не випливає із суті відносин. Цим посиланням, як ми розуміємо, головне податкове відомство хоче сказати, що у приватних підприємців, так само, як і в юросіб, дані декларації з ПДВ мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку, як цього вимагає п. 3.4 Порядку № 166.

Зрозуміло, з таким підходом ми погодитися не можемо. І треба сказати, що наведені вище посилання якраз і доводять нашу правоту. ДПАУ напевно випадково не помітила в

ст. 51 ГКУ застереження «якщо інше не встановлено законом». А інше якраз встановлено Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, згідно з ч. 1 ст. 2 якого його вимоги поширюються на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність згідно із законодавством. Не зобов’язані приватні підприємці вести бухоблік і згідно з Декретом КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92 і Інструкцією про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затвердженою наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

З урахуванням викладеного вважаємо, що ці декларації з ПДВ приватних підприємців, зважаючи на відсутність вимоги про ведення ними бухгалтерського обліку, мають відповідати реєстру отриманих і виданих податкових накладних* і, звичайно, оригіналам самих податкових накладних чи вантажних митних декларацій.

* При цьому маємо зазначити, що згідно із застереженням Порядку № 166 невключення податкової накладної (за наявності її оригіналу) до реєстру отриманих і виданих податкових накладних не є підставою для відмови в зарахуванні суми податку, визначеної в такій податковій накладній, до складу податкового кредиту платника ПДВ.

Отже, до податкового кредиту приватного підприємця — платника ПДВ можна включати суму ПДВ за придбаними основними фондами за умови використання їх в операціях, що обкладаються ПДВ, у межах госпдіяльності та наявності документального підтвердження (податкової накладної).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі