Теми статей
Обрати теми

Про ставку податку з деяких доходів шахтарів

Редакція БТ
Лист від 17.10.2008 р. № 10152/6/17-0716

«Пільги» шахтарям —

податок з доходів… 15 %

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.10.2008 р. № 10152/6/17-0716

«Про ставку податку з деяких доходів шахтарів»

 

Зацікавленим особам, напевно, не треба нагадувати, що не так давно було прийнято

Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI**. Серед усього іншого, ст. 4 Закону № 345 передбачено, що ставка податку з доходів у вигляді заробітної плати й інших доходів, які одержують за місцем основної роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, становить 10 %.

** Див. ком. «Пільги шахтарям — податок з доходів 10 %?» // «БТ», 2008, № 38, с. 4.

У коментарі до цього

Закону ми висловлювали сумніви з приводу того, що ця норма запрацює на практиці — адже законодавці не внесли відповідні зміни до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Наші побоювання підтвердилися: ДПАУ в

листі , що коментується, зауважила, що до внесення відповідних змін до Закону № 889 ставка податку з доходів 10 % застосовуватися не може. Разом з тим автори листа повідомили, що враховуючи соціально-економічне значення цього питання, ДПАУ, разом з Комітетом ВРУ з питань податкової та митної політики і Мінфіном, на сьогодні відпрацьовують порядок застосування цієї норми.

Можна, звичайно, звинуватити податківців у надмірному формалізмі. Та все ж таки, на наш погляд, у цій ситуації корінь проблеми варто шукати вище: повторимося, законодавцям у процесі нормотворчості варто оцінювати не лише політичний ефект рішень, а й обмірковувати можливі технічні складнощі втілення їх у життя. Що стосується податківців, то вони в подібних питаннях, щонайменше, залишаються послідовними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі