Теми статей
Обрати теми

Про зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ

Редакція БТ
Лист від 29.10.2008 р. № 22161/7/16-1417

Положення про реєстрацію платників ПДВ:

ДПАУ коментує внесені зміни

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.10.2008 р. № 22161/7/16-1417

«Про зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила зміни, унесені наказом від 01.09.2008 р. № 560 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79. Нагадаємо, що внесені зміни стосуються порядку реєстрації, анулювання реєстрації та перереєстрації платників ПДВ. У листі, що коментується, ДПАУ звернула увагу на такі моменти:

1. Запроваджено бажаний день реєстрації платником ПДВ

. Цю дату слід зазначати в заяві про реєстрацію платником ПДВ (додаток 1 до Положення № 79). Бажаний день реєстрації можуть застосовувати платники, які:

— добровільно реєструються платниками ПДВ, а також реєструються до початку здійснення ними оподатковуваних операцій

. При цьому, указуючи бажану дату реєстрації, слід ураховувати, що така дата має настати не раніше ніж через 20 календарних днів після подання такої заяви до податкового органу;

— переходять зі спрощеної системи оподаткування на загальну зі сплатою ПДВ

. Бажаний день реєстрації для них може бути визначено тільки першим днем звітного періоду, з якого здійснюється такий перехід. При цьому подати реєстраційну заяву слід не пізніше ніж за 15 календарних днів до такого переходу.

Бажаний день реєстрації не може бути визначено для тих платників, які підлягають обов’язковій реєстрації як платники ПДВ у зв’язку з перевищенням за останні 12 календарних місяців обсягів оподатковуваних операцій у розмірі 300 тис. грн. без урахування ПДВ

(п.п. 2.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР). Для осіб, які планують здійснювати операції, визначені в пп. 2.3.2 — 2.3.4 Закону про ПДВ, бажаний день реєстрації може бути визначено не пізніше дня, що передує дню початку здійснення таких операцій.

2. При анулюванні реєстрації платників ПДВ

слід ураховувати такі обставини:

— анулювання реєстрації з ініціативи такого платника

в разі визнання його банкрутом може бути проведено тільки після складання (ліквідаційною комісією, ліквідатором) ліквідаційного балансу;

— у разі добровільного анулювання реєстрації внаслідок відсутності протягом 12 послідовних податкових періодів обсягів оподатковуваних поставок чи неподання протягом зазначеного періоду звітності з цього податку враховуються тільки

останні повні 12 календарних місяців і не враховується місяць реєстрації платником ПДВ (за винятком випадку, якщо таку реєстрацію було проведено першим числом місяця). Ідеться про п.п. «ґ» п. 25 Положення № 79.

При цьому якщо анулювання платника ПДВ відбувається з ініціативи податкового органу, то до рішення про анулювання платника ПДВ обов’язково додаватиметься реєстр податкових декларацій (податкових розрахунків) такої особи за 12 послідовних податкових місяців. У реєстрі також зазначаються дані про реєстрацію особи платником податків, а за кожною декларацією — податковий період, дата надходження декларації, обсяги поставок, зазначені в декларації.

3. Якщо відбувається реорганізація (перетворення) платника ПДВ

і при цьому дата держреєстрації реорганізованого (перетвореного) платника залишається незмінною, то така особа перереєструється як платник ПДВ, а дата її реєстрації платником ПДВ залишається незмінною.

Також зазначається, що ці зміни набули чинності 20 жовтня 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі