Теми статей
Обрати теми

Щодо патентування торговельної діяльності

Редакція БТ
Лист від 03.10.2008 р. № 8461

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПАТЕНТУ

замість дозволу на розміщення об’єктів торгівлі можна подавати довідку з ЄДРПОУ

 

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 03.10.2008 р. № 8461

«Щодо патентування торговельної діяльності»

 

Питання про отримання дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг активно обговорюється після набрання чинності

Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV. Держпідприємництва неодноразово висловлював думку, що такий дозвіл на сьогодні отримувати не потрібно (див., наприклад, лист від 22.05.2008 р. № 4356*).

* Ком. «Отримання дозвільних документів та здійснення перевірок без направлень — у роз’ясненнях Держпідприємництва» // «БТ», 2008, № 40, с. 7.

І хоч

лист, що коментується, присвячений патентам, все одно він пов’язаний із цим дозволом безпосередньо.

Так, відповідно до

ст. 3 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР (далі — Закон про патентування) патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності (СПД) або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів.

Для отримання торгового патенту СПД повинен подати

відповідну заявку до податкового органу. Заявка містить такі реквізити: найменування суб’єкта підприємницької діяльності; витяг з установчих документів щодо юридичної адреси суб’єкта підприємницької діяльності, а у випадках, якщо патент придбавається для структурного (відокремленого) підрозділу, — довідка органу, який погодив місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу, із зазначенням цього місця; вид підприємницької діяльності, здійснення якої потребує придбання торгового патенту; найменування документа про повну або часткову сплату вартості торгового патенту. Як зазначає Держпідприємництва, на сьогодні механізм отримання такої довідки не визначений.

Зазначимо, що в

ст. 2 Закону про патентування вказано, що встановлення будь-яких додаткових умов щодо придбання торгового патенту не дозволяється.

При цьому

на практиці при видачі суб’єктам господарювання торгового патенту (продовження терміну його дії) податкові органи вимагають дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг. Пряме свідчення цього — заявка, форма якої затверджена постановою КМУ від 13.07.98 р. № 1077. Її форма вимагає вказувати реквізити документа, що засвідчує право власності (оренди), або дозволу на розташування пункту торгівлі, обмінного пункту тощо.

У

листі, що коментується, Держпідприємництва, посилаючись на лист ДПАУ від 22.01.2008 р. № 650/5/15-0416, зазначав, що в результаті проведеної Держпідприємництвом роботи ДПАУ було запропоновано для придбання торгового патенту СПД до податкового органу замість дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг подавати довідку з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій, затверджену наказом Держкомстату від 12.06.2007 р. № 164.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі