Теми статей
Обрати теми

Про сплату внесків до Пенсійного фонду України платниками єдиного податку

Редакція БТ
Лист від 21.10.2008 р. № 18370/03-30

ВНЕСКИ ДО ПФУ ВІД ЄДИНОПОДАТНИКА —

як заліковують єдиний податок, щоб не було недоплати

 

Лист Пенсійного фонду України від 21.10.2008 р. № 18370/03-30

«Про сплату внесків до Пенсійного фонду України платниками єдиного податку»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) роз’яснив, в які строки може виникнути недоплата внесків до ПФУ при здійсненні заліку частини єдиного податку в рахунок сплати таких внесків.

Запитання було поставлено ПФУ унаслідок різних строків сплати єдиного податку та внесків до ПФУ*. Нагадаємо їх:

* Зверніть увагу, що 42 % сплаченого єдиного податку віднести в рахунок сплати внеску до ПФУ можна тільки в частині нарахувань — 33,2 % і 4 %. Такий залік не поширюється на утримувані із зарплати внески до ПФУ (2 %).

єдиний податок підприємства-єдиноподатники мають сплатити не пізніше 20 числа наступного місяця (п. 3 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99);

внесок до ПФУ в частині нарахувань (33,2 %) — одночасно з виплатою зарплати або незалежно від її виплати не пізніше ніж через 20 календарних днів від дня закінчення місяця, за який нараховано зарплату (дохід), і виходячи з неї внески до ПФУ (п. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV; пп. 5.1.4 та 5.1.6 Інструкції № 21-1*).

* Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

На практиці строки сплати єдиного податку та внесків до ПФУ зазвичай не збігаються. Причому єдиний податок за відповідний місяць сплачують, як правило, пізніше, ніж виплачують заробітну плату за цей самий місяць, а отже, і перераховують внески до ПФУ. А при виплаті авансу за першу половину місяця невідомий навіть розмір єдиного податку за відповідний місяць, не кажучи вже про суму сплаченого податку.

Наприклад, зарплату за другу половину жовтня 2008 року виплачено 10.11.2008 р., а єдиний податок за жовтень перерахували 14.11.2008 р. Як у такій ситуації зарахувати єдиний податок? Можливі два варіанти:

варіант 1

— якщо до моменту виплати зарплати за другу половину місяця єдиний податок не перераховано до бюджету, зараховувати нема чого — Казначейство не перерахувало 42 % від сплаченої суми до бюджету ПФУ. А тому в момент отримання зарплати (10.11.2008 р.) сплачують усю суму нарахованого внеску до ПФУ без зменшення на 42 % єдиного податку, який буде сплачено пізніше (14.11.2008 р.). Після фактичного перерахування єдиного податку до бюджету (14.11.2008 р.) 42 % від цієї суми стане переплатою за внесками до ПФУ. Таку переплату можна буде врахувати при найближчій виплаті зарплати;

варіант 2

— провадять залік єдиного податку «наперед» до фактичної його сплати. При цьому важливо сплатити єдиний податок не пізніше 20 числа та в сумі, не меншій від тієї, від якої провели залік «наперед». Інакше може виникнути недоїмка за внесками до ПФУ.

Усталена практика проведення заліку та відсутність його чіткої методики свідчать на користь застосування першого, фіскальнішого, варіанта.

По-перше

, при виплаті зарплати до сплати єдиного податку за цей самий місяць не можна напевно знати розмір єдиного податку, який підприємство фактично сплатить не пізніше 20 числа. Причинами цього можуть бути банальні помилки в розрахунку та перерахуванні сум, відсутність грошових коштів на дату сплати податку тощо. І при цьому зараховують саме 42 % від сплаченої, а не нарахованої суми єдиного податку! Тому якщо з будь-якої причини підприємство сплатить єдиний податок менше тієї суми, від якої було розраховано залік при виплаті зарплати, то може виникнути недоїмка за внесками до ПФУ.

По-друге

, для проведення заліку до ПФУ необхідно надати платіжний документ на сплату єдиного податку одночасно з поданням щомісячного Розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (додаток 23 до Інструкції № 21-1). І лише після цього зарахована на підставі платіжних документів частина сплаченого єдиного податку обліковується в Розділі II особової картки платника як сплачені страхові внески за найманих працівників (лист ПФУ від 19.03.2004 р. № 2645/04)**.

** Докладніше див. у статті «Залік єдиного податку в рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду» // «БТ», 2008, № 3, с. 18.

Незважаючи на викладене вище, ПФУ зайняв досить ліберальну позицію з цього питання, зазначивши в

листі, що коментується: «прострочення зі сплати страхових внесків у юридичних осіб, які є платниками єдиного податку, виникає лише у разі несплати нарахованих страхових внесків за відповідний базовий звітний місяць (з урахуванням частини сплаченого єдиного податку за цей звітний місяць) до 20-го числа місяця, наступного за звітним». Отже, ПФУ дав добро на проведення заліку єдиного податку за другим варіантом — «наперед».

Ми не проти такого підходу до заліку єдиного податку і сплати внесків, тим більше що він вигідний для єдиноподатників. Однак, якщо з будь-яких причин після заліку «наперед» єдиний податок на 20-те число сплачується в меншій сумі, ніж планували при виплаті зарплати, то для уникнення недоплати не забудьте перерахувати недостатні внески до ПФУ. Крім того, радимо погодити такі строки зі своїм місцевим відділенням ПФУ, надіславши відповідний запит***.

*** Про те, як скласти запит, див. у статті «Пишемо запит до податкової та інших контролюючих органів» // «БТ», 2007, № 7, с. 33.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі