Теми статей
Обрати теми

Звичайною ціною освітніх послуг є розмір плати, оприлюднений у загальнодержавних друкованих ЗМІ та інформаційних збірниках

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ в Нахімовському районі м. Севастополя

 

Звичайною ціною освітніх послуг є розмір плати,
  оприлюднений у загальнодержавних друкованих ЗМІ та інформаційних збірниках

 

Вищим навчальним закладом приватної форми власності запроваджено систему диференційованої форми оплати за навчання. Так, у разі відмінного навчання студента протягом семестру з ним підписується додаткова угода, згідно з якою вартість навчання знижується на 15% порівняно з вартістю, установленою в первісно підписаному контракті. Виходячи з якої вартості (за основним контрактом чи за додатковою угодою), потрібно формувати валові доходи?

 

Згідно з

п.п. 7.4.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі – Закон про податок на прибуток) дохід, отриманий платником податку від продажу товарів (робіт, послуг) особам, які не є платниками цього податку або сплачують його за іншими, ніж платник податку, ставками, визначається виходячи з договірних цін на такі товари (роботи, послуги), але не менше звичайних, що діють на дату їх продажу.

Фізична особа не є платником податку на прибуток, отже, дохід вищого навчального закладу — платника податку від операцій з такою особою визначається на рівні звичайних цін на послуги з навчання.

Відповідно до

п. 5 ст. 61 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII розмір плати за весь строк навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кадрів або за надання додаткових освітніх послуг установлюється в договорі та не може змінюватися протягом усього строку навчання. Він публікується в загальнодержавних друкованих засобах масової інформації та інформаційних збірниках спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Як випливає з

п.п. 1.20.3 Закону про податок на прибуток, для послуг з навчання звичайною є ціна, зазначена в публічному оголошенні.

Таким чином, звичайною ціною освітніх послуг у цьому випадку вважатимуться оприлюднені

диференційовані розміри плати за навчання.

 

Олена СМИРНОВА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі