Теми статей
Обрати теми

Доля податкового кредиту за податковими накладними, що запізнилися, у розрахунку бюджетного відшкодування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Доля податкового кредиту за податковими накладними, що запізнилися, у розрахунку бюджетного відшкодування

 

Товар було оплачено у серпні 2008 року. Податкову накладну отримано і ПДВ за нею включено до податкового кредиту у вересні 2008 року. Чи можна включити суму вхідного ПДВ за такою податковою накладною, що запізнилася, до розрахунку бюджетного відшкодування у жовтні 2008 року?

(м. Харків)

 

Найімовірніше, побоювання читача пов’язане з тим, що податковий орган може розцінити суму «вхідного» ПДВ за податковою накладною, що запізнилася, як суму податку, несвоєчасно включену до розрахунку бюджетного відшкодування. У разі штучного заниження бюджетного відшкодування податковий орган має провести перерахунок сум бюджетного відшкодування за податковий період, в якому на порушення норм

Закону про ПДВ* уперше не задекларовано суму бюджетного відшкодування (повністю або частково), і за всі наступні податкові періоди. Про це ДПАУ розповіла у своєму листі від 19.09.2007 р. № 18727/7/16-1517**.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

** Див. ком. «Бюджетне відшкодування з ПДВ: як його слід відображати в декларації з ПДВ — запізнілий погляд ДПАУ на актуальну проблему» // «БТ», 2008, № 42, с. 5.

Звичайно, це один з неприємних моментів для платника податків. Але спробуємо відстояти в цій ситуації своє право включити суму податку за такою податковою накладною, що запізнилася, до розрахунку бюджетного відшкодування у жовтні, а не у вересні 2008 року.

Так, згідно з

абз. «а» п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ бюджетному відшкодуванню підлягає частина від’ємного значення, що дорівнює сумі податку, фактично сплаченій одержувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг). У нашому випадку податкова накладна, що запізнилася, повністю відповідає вимозі зазначеного підпункту. Сума ПДВ, сплачена у складі вартості товару в серпні поточного року, підпадає під бюджетне відшкодування жовтня. Жодних суперечностей з вимогою абз. «а» п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ тут немає.

Але у цій ситуації порадимо платнику податків мати у своєму арсеналі докази, що всіх заходів щодо отримання податкової накладної у серпні було вжито, але податкову накладну від постачальника так і не було отримано (платник податків отримав її тільки у вересні). Такі докази знадобляться для того, щоб податківці не звинуватили вас в умисному заниженні бюджетного відшкодування.

Також зауважимо, що вимога щодо включення суми податку за податковою накладною, що запізнилася, до розрахунку бюджетного відшкодування не обмежується 2008 роком. Навіть якщо податкову накладну було виписано, наприклад, у 2007 році, а отримано у 2008 році, то, на нашу думку, вона може взяти участь у розрахунку бюджетного відшкодування і сьогодні. Підтвердження своїх слів знаходимо в

листі ДПАУ від 07.05.2008 р. № 9091/7/16-1517*. У ньому головний податковий орган зауважив, що відлік попередніх податкових періодів для розрахунку бюджетного відшкодування не обмежено 1 січня 2008 року.

* Див. ком. «Бюджетне відшкодування з ПДВ — здається, ДПАУ погодилася на відшкодування без обмеження» // «БТ», 2008, № 21, с. 6.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі