Теми статей
Обрати теми

Платники єдиного податку і внески до соцфондів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Платники єдиного податку і внески до соцфондів

 

Які соціальні внески із зарплати повинні здійснювати роботодавці, які є платниками єдиного податку та використовують працю найманих працівників? Які соціальні внески приватні підприємці — платники єдиного податку мають сплачувати «за себе»?

(м. Харків)

 

Підприємства — платники єдиного податку, як і інші підприємства, зобов’язані утримувати внески до фондів соціального страхування із заробітної плати своїх найманих працівників, бо вони як і працівники інших підприємств є застрахованими особами. Але здійснювати нарахування на заробітну плату платники єдиного податку повинні не до всіх фондів соціального страхування.

Нарахування та утримання, які повинні здійснювати платники єдиного податку (як підприємства, так і приватні підприємці) із заробітної плати своїх працівників, наведено у таблиці на с. 36.

У ній ми навели страхові внески, які мають сплачувати роботодавці — платники єдиного податку

із заробітної плати найманих працівників. Крім того, приватні підприємці — єдиноподатники сплачують деякі внески до соціальних фондів за «себе».

При сплаті внесків до Пенсійного фонду необхідно враховувати, що 42 % суми єдиного податку, що сплачує приватний підприємець «за себе», зараховується до Пенсійного фонду. Але, зважаючи на те що ця сума не покриває повністю розмір мінімального страхового внеску, відпрацьований місяць зарахують до страхового стажу приватного підприємця неповністю. Для того, щоб відпрацьований період у повному обсязі зараховувався до страхового стажу, підприємець має робити доплату до мінімального страхового внеску, яка розраховується як різниця між 33,2 % від установленого розміру мінімальної заробітної плати та 42 % від ставки єдиного податку.

З Фондом з тимчасової непрацездатності та Фондом безробіття ситуація така. До них із суми сплаченого єдиного податку відраховується 11 % та 4 % відповідно. У зв’язку з цим підприємці-єдиноподатники вважаються застрахованими особами в цих Фондах і ніяких інших платежів та доплат не здійснюють.

Що стосується Фонду нещасного випадку, то єдиноподатники можуть бути застраховані в цьому Фонді лише на добровільних засадах. У такому разі внесок сплачується у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, а якщо ця особа є інвалідом — у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати, установленої на день сплати страхового внеску, у розрахунку на календарний рік*. Сплата такого внеску здійснюється частинами, що становлять 1/4 мінімальної заробітної плати (або 1/4 від 0,5 мінімальної заробітної плати, якщо підприємець є інвалідом) на день сплати.

* Стаття 6 Закону України «Про страхові тарифи на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 22.02.2001 р. № 2272-III.

 

Внески до:

Нарахування

Утримання

1

2

3

Пенсійного фонду

33,2 % від суми фактичних витрат на оплату праці працівників*; 4 % від суми витрат на оплату праці працюючих інвалідів підприємства-єдиноподатника 33,2 % від суми витрат на оплату праці працюючих інвалідів підприємця-єдиноподатника

2 % від суми сукупного оподатковуваного доходу

Фонду з тимчасової непрацездатності

Не проводиться

0,5 % (якщо сума заробітної плати нижча прожиткового мінімуму (з 01.10.2008 р. < 669 грн.); 1,0 % (якщо сума заробітної плати вища прожиткового мінімуму (з 01.10.2008 р. > 669 грн.).

Фонду безробіття

Не проводиться

0,5 % від суми оплати праці найманих працівників**

Фонду нещасного випадку

Страхові тарифи встановлюються відповідно до класів професійного ризику виробництва та окремих галузей економіки

Х

*42 % єдиного податку зараховується до Пенсійного фонду, тому роботодавець сплачує до Пенсійного фонду суму нарахувань лише у частині, яка не перекрита відрахуваннями (42 %) від єдиного податку (лист ПФУ від 19.03.2004 р. № 2645/04). Див. статтю «Залік єдиного податку в рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду» // «БТ», 2008, № 3, с. 18.

** Якщо працівник одержує або має право на призначення пенсії за віком, то утримання до Фонду безробіття не здійснюються.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі