Теми статей
Обрати теми

Щодо віднесення окремих об’єктів до груп основних фондів

Редакція БТ
Лист від 14.03.2008 р. № 4956/7/15-0517

ВИТРАТИ НА ВСТАНОВЛЕННЯ МІНІ-АТС,

на думку ДПАУ, формують балансову вартість об’єкта ОФ групи 1

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.03.2008 р. № 4956/7/15-0517

«Щодо віднесення окремих об’єктів до груп основних фондів»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ дала відповідь, до якої групи основних фондів для цілей податкового обліку належать конкретні об’єкти, а саме:

Варто зауважити, що ДПАУ вже давно дотримується позиції, згідно з якою

витрати на телефонізацію (проектування, прокладення кабелю та підключення його до ліній зв’язку) збільшують балансову вартість основних фондів групи 1 (лист від 25.09.2003 р. № 8049/6/15-1116). А от витрати на придбання телефонного апарата, наприклад, пропонувалося тоді ще відображати у складі балансової вартості основних фондів групи 2 (зараз телефони відносяться на збільшення групи 4 основних фондів). У сьогоднішньому листі ДПАУ вимагає відображати витрати на придбання комунікаційного обладнання, як витрати на створення об’єкта основних фондів групи 1 (передавальний пристрій). На наш погляд, цей висновок сумнівний, якщо взяти до уваги визначення поняття «передавальний пристрій», наведене в Національному стандарті № 2 «Оцінка нерухомого майна», затвердженому постановою КМУ від 28.10.2004 р. № 1442. Так, під передавальними пристроями розуміються земельні поліпшення, створені для виконання спеціальних функцій з передачі енергії, речовини, сигналу, інформації тощо будь-якого походження та виду на відстань (лінії електропередачі, трубопроводи, водопроводи, теплові та газові мережі, лінії зв’язку тощо). Як бачимо, до складу передавальних пристроїв, які згідно із законодавством входять до групи 1 основних фондів, повинні відноситися тільки ті лінії зв’язку, які можна зарахувати до нерухомого майна, тобто якщо вони встановлюються (прокладаються) в землі. У зв’язку з цим вартість обладнання (крім телефонів), необхідного для функціонування міні-АТС (комутатори, маршрутизатори, джерела безперебійного живлення тощо), на наш погляд, можна обліковувати, як окреме обладнання, у складі балансової вартості основних фондів групи 2 (джерела безперебійного живлення) чи 4 (комутатори та маршрутизатори).

 

Об’єкт

Група ОФ

Обґрунтування від ДПАУ

1

2

3

Комунікаційне обладнання

Група 1

Витрати на комунікаційне обладнання (комутатори, маршрутизатори, джерела безперебійного живлення) та його підключення до телекомунікаційної мережі в податковому обліку відображається як створення основних фондів групи 1 (передавальні пристрої)

Міні-АТС

Група 2

Міні-АТС є передавальним пристроєм (телефонна мережа), тому її вартість згідно з п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток* має формувати окремий об’єкт основних фондів групи 1. Для обґрунтування ДПАУ посилається на Державний класифікатор ОФ**, згідно з яким до коду 130202 віднесено «Станції та системи телефонні», які, у свою чергу, входять до підгрупи 130000 «Будівлі і споруди ліній зв’язку та передач (телевізійні, радіо, телеграфні, телефонні тощо)

Банкомати

Група 4

Згідно з Положенням про порядок емісії банківських платіжних карток і здійснення операцій з їх застосування, затвердженим постановою НБУ від 27.08.2001 р. № 367, банкомат є програмно-технічним комплексом, що дозволяє утримувачу БПК здійснити самообслуговування з отримання коштів, унесення коштів на відповідні рахунки, отримати інформацію про стан рахунка, виконати інші операції. Це дозволяє розглядати банкомат як машину для автоматичної обробки інформації та включити його до групи 4 основних фондів

Вивіски на будівлях з назвою установи

Група 3

До складу основних фондів групи 3 входять будь-які об’єкти основних фондів, які не увійшли до груп 1, 2 та 4

* Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

** Державний класифікатор України ДК 013-97 «Класифікація основних фондів», затверджений наказом Держстандарту від 09.08.2005 р. № 507.

 

Витрати на підключення

до телефонної мережі (прокладення кабелю тощо) необхідно обліковувати як поліпшення об’єкта основних фондів групи 1 (будівлі).

Щодо

банкоматів аналогічну позицію (такі об’єкти відносяться до групи 4 основних фондів) було викладено і в консультації, підготовленій за сприяння директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ, у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 21, с. 19. Вважатимемо таку позицію усталеною.

Стосовно того, що витрати на придбання чи виготовлення

вивіски з назвою підприємства (якщо її вартість перевищує 1000 грн.), повинні включатися до складу основних фондів групи 3, ми повністю згодні з головним податковим відомством.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі